1999/00 | Premijer liga BiH | 28. kolo
13.05.2000. | 17:30
Koševo | Posjeta: 1.000
Sarajevo

Sarajevo

3:0

Izvještaj


Uprkos velikoj važnosti ovog meča, za ekipu Sarajeva, na tribinama se okupilo tek oko 1.000 navijača, a na izuzetno slabu posjetu najviše je utjecala činjenica da je meč bio u direktnom TV prijenosu. Ipak, oni najvjerniji navijači koji su te subote stigli na Koševo, definitivno se nisu pokajali, obzirom da su mogli uživati u izuzetno kvalitetnoj partiji i ubjedljivoj pobjedi svojih ljubimaca.

Koliko su ozbiljno shvatili ovu utakmicu, izabranici Denijala Pirića pokazali su već od prvog sudijskog zvižduka, koji je očito bio signal za opsadu gostujućeg gola. Prvu priliku, bordo tim je imao već u 8. minuti, kada je nakon centaršuta Alena Avdića, neprecizan bio Adnan Fočić. Dvije minute kasnije, u sličnoj situaciji je bio i Muhidin Zukić, ali je rezultat ostao nepromijenjen. U 15. minuti, nova dobra prilika za Sarajevo. Avdić je ušao u šesnaesterac gostiju, a zatim petom uposlio mladog Alena Škoru čiji udarac sa samo pet metara zaustavlja golman Bukvar. Čuvar mreže gostiju se istakao i u narednoj minuti, kada je odbranio snažan udarac Almedina Hote iskosa sa desetak metara. Fudbaleri u bordo dresovima su nastavili sa snažnim pritiskom, a u narednih šest minuta prilike su propustili i Almir Turković, koji šutira pored gola, te Amar Ferhatović i još jednom Škoro, čije je udarce zaustavio Bukvar.

Konačno, u 23. minuti, Bukvar je kapitulirao, a gol je stigao nakon katastrofalne greške gostujuće odbrane. Avdić je iskoristio jedan loš povratni pas gostiju, ukrao loptu stoperu Lukavca, a potom krenuo sam prema golu Bukvara, da bi ga preciznim udarcem sa vrha šesnaesterca matirao za 1:0. I pored vodstva, fudbaleri Sarajeva su nastavili sa napadima, a na sljedeću dobru priliku se čekalo do 33. minute, kada nakon lijepe akcije Turkovića i Avdića, glavom šutira Škoro, ali lopta odlazi preko gola. Već u narednoj minuti, gotovo identičnu priliku imao je i Turković, koji gotovo sa istog mjesta šutira glavom, ovog puta nakon centaršuta Avdića, ali lopta također odlazi tik iznad prečke gola Bukvara. I kada je izgledalo da će se na odmor otići sa minimalnim vodstvom bordo tima, dvije minute prije kraja, Sarajevo je stiglo do drugog gola. Turković je primio loptu od Avdića, a potom lijepim lažnjakom prevario svog čuvara Merdanovića, koji ga tom prilikom ruši, pa sudija Medić opravdano pokazuje na bijelu tačku. Neumoljiv sa penala bio je Hota, koji pogađa rašlje gola gostiju za 2:0.

Uvodne minute drugog poluvremena donijele su istu sliku. Lukavac se branio, a Sarajevo je gotovo bez prestanka napadalo. Prvu priliku imao je Ferhatović u 50. minuti, ali njegov šut, nakon akcije u kojoj su učestvovali Suljagić, Hota i Škoro, nije bio dovoljno precizan. U 57. minuti, Ferhatović je centaršutem sa lijeve strane pronašao Škoru koji se dobro snalazi, te šutira u padu iz teške pozicije, ali je Bukvar siguran.

Minutu kasnije, stigla je i potvrda pobjede. Još jednom je akcija bordo tima krenula od agilnog kapitena Ferhatovića nakon čijeg centaršuta sa lijeve strane, Avdić glavom postiže svoj drugi gol na utakmici za konačnih 3:0. Tek nakon trećeg postignutog pogotka, fudbaleri Sarajeva su prebacili u brzinu manje, pa u posljednjih pola sata nije bilo previše uzbuđenja na terenu. Bordo tim je do kraja još samo dva puta zaprijetio, prvi put u 63. minuti, kada se Edin Šaranović dobro snašao u jednoj gužvi, ali šutirao neprecizno, te u 85. minuti kada još jedan rezervista, Zoran Zekić, koristi sjajan pas Almedina Hote, te izlazi sam pred Bukvara koji uspijeva nogom zaustaviti njegov pokušaj. U ovom periodu igre i gosti su uspjeli doći do svoje prve i jedine prilike na utakmici. Bilo je to u 72. minuti, kada se Muminović probio po krilu, a potom šutirao iskosa, ali lopta odlazi pored gola Almira Tolje koji je tako meč završio bez ijedne intervencije, pa je s pravom ostao neocijenjen.

POVEZANI ČLANCI

ARHIVA: Raspucani Avdić doveo Sarajevo na korak od play-offa

13.05.2024. 12:00