2002/03 | Kup UEFA | 1. pretkolo
15.08.2002.
Andruv | Posjeta: 5.378
Olomouc

2:1

Sarajevo

Izvještaj


Domaći tim je bolje otvorio susret, a prvo uzbuđenje viđeno je već u sedmoj minuti. Mirzet Krupinac je nespretno reagovao u svom šesnaestercu i oborio Jaroslava Cernyja, pa armenski sudija Nalbandian pokazuje na bijelu tačku. Odgovornost je na sebe preuzeo Patrik Siegl. Najbolji igrač domaćeg tima je snažno šutirao u desnu stranu, ali je golman Sarajeva, Alen Krak pročitao njegovu namjeru i spasio svoju mrežu.

Od tog trenutka, fudbaleri Sarajeva su zaigrali znatno bolje, a prvu priliku za postizanje vodećeg pogotka imalo je u 15. minuti. Emir Obuća je iskoristio jednu grešku Spilačeka, a potom snažno šutirao iskosa sa desetak metara, ali je domaći golman Vaniak vrhovima prstiju uspio skrenuti loptu u stativu svog gola.

Period bolje igre, Sarajevo je konačno iskoristilo u 30. minuti, kada nakon jednog kontranapada bordo tima, Obuća upošljava Adnana Osmanhodžića, čiji je šut u suprotni lijevi ugao, domaći golman ispratio samo pogledom. Osam minuta kasnije, nova dobra prilika za Sarajevo. Osmanhodžić je centrirao sa lijeve strane, a udarac glavom Muhidina Zukića odlazio par centimetara pored stative gola Sigme.

Samo minutu kasnije, Osmanhodžić je doživio povredu zbog koje je morao napustiti igru, a umjesto njega na teren je ušao Almir Janjoš. Osmanhodžićeva povreda je poremetila plan igre Musemićevog tima, što koriste domaćini, te do odlaska na odmor ponovo preuzimaju terensku inicijativu. Prvu dobru priliku, Sigma je imala u 40. minuti, kada Vlcek koristi jednu grešku odbrane Sarajeva, te izlazi sam pred Kraka. Debitant na golu bordo tima, požrtvovano se bacio u noge napadaču češkog tima i spasio gotovo siguran pogodak. I kada se očekivao posljednji sudijski zvižduk u prvom poluvremenu, Sigma je stigla do izjednačenja. Cerny je ukrao jednu loptu Zukiću, a potom uposlio Putika kojem je preostao lakši dio posla da sa pet metara pogodi Krakovu mrežu za 1:1.

Prvu priliku u drugom dijelu igre imalo je Sarajevo. Janjoš je sjajno uposlio Obuću, koji je krenuo sam prema golu Vaniaka, ali je akciju prekinuo pomoćni sudija koji je podigao zastavicu signalizirajući ofsajd poziciju. Posljednjih pola sata igre, do izražaja je došla bolja fizička spremnost domaće ekipe, a nakon što je Reiter propustio stopostotnu šansu, u 76. minuti Sigma je ipak stigla do pobjedonosnog pogotka. Rezervista Paschal Ekwueme, koji je u igru ušao samo dvije minute ranije, snažnim i preciznim udarcem glavom matirao je Kraka po drugi put, te svom timu omogućio minimalnu prednost uoči revanša na Koševu, dvije sedmice kasnije.

POVEZANI ČLANCI

ARHIVA: Čudesni Krak i Osmanhodžićev gol nade u Olomoucu

15.08.2023. 13:03