2023/24 | UEFA Konferencijska liga | 1. pretkolo
13.07.2023. | 19:00
Ramaz Shengelia | Posjeta: 7.900
Kutaisi

2:2

Sarajevo

Izvještaj


Prvi duel prvog pretkola UEFA Konferencijske lige, između gruzijskog Torpeda i Sarajeva završen je bez pobjednika. Izuzetno uzbudljiv susret, u kojem je ekipa Sarajeva pokazala mnogo više i stvorila bolje prilike, na kraju je završen rezultatom 2:2.

Sarajevo je posebno opasno bilo u prvih pola sata i pravo je čudo kako je mreža golmana Kljajića ostala netaknuta. Prvu priliku bordo tim je imao već u trećoj minuti, kada kapiten Almedin Ziljkić na brhu šesnaesterca prihvata jednu loše ispucanu loptu domaće odbrane, a potom volej udarcem pogađa prečku gola Torpeda. Samo dvije minute kasnije, Ziljkić je kratko izveo korner do Francisa Kyeremeha koji povratnom loptom pronalazi Dala Varešanovića. Mladi vezista bordo tima je u padu šutirao, ali lopta odlazi pored Kljajićevog gola. Novu dobru priliku Sarajevo je imalo u 11. minuti, kada nakon centaršuta Amara Beganovića, glavom šutira Kyeremeh, ali neprecizno.

Napadi bordo tima su se smjenjivali jedan za drugim, pa je tako u 13. minuti Renan Oliveira, nakon pasa Samira Zeljkovića, iz dobre pozicije šutirao preko gola. Osam minuta kasnije, okvir gola je ponovo spasio domaćine. Nakon kornera Ziljkića, Elvir Duraković je glavom spustio do Kyeremeha čiji udarac završava na prečki Kljajićevog gola.

Nakon tog početnog pritiska, Sarajevo je prijetilo i udarcima sa distance, ali je nakon udaraca Zeljkovića u 25. i 33. minuti, te Ziljkića odmah potom, rezultat ostao nepromijenjen. A onda u pretposljednjoj minuti prvog poluvremena, uslijedio je šok za fudbalere Sarajeva. Iz prve prilike na utakmici, Torpedo je stigao do vodstva od 1:0. Nakon prvog kornera kojeg su domaćini izveli, najbolje se snašao Sandokhadze koji dovodi svoj tim u vodstvo, što je ujedno bio i rezultat s kojim se otišlo na odmor.

Uvodnih sedam minuta drugog poluvremena donijelo je pregršt uzbuđenja i čak tri pogotka. Sarajevo je već u 47. minuti stiglo do izjednačenja. Zeljković je kroz sredinu terena poslao sjajan pas do Oliveire, a brazilski napadač se sjajno snalazi i postiže pogodak za 1:1, te tako nastavlja tamo gdje je stao na kraju prošle sezone. Ipak, slavlje fudbalera u bordo dresovima nije dugo trajalo, jer već u narednoj minuti Torpedo dolazi do novog vodstva. Bugridze je šutirao iz dosta teške pozicije, iskosa sa desne strane i pogodio za 2:1.

Tu nije bio kraj uzbuđenjima na startu drugog poluvremena, jer je već u 52. minuti Sarajevo ponovo vratilo rezultat u egal. Ziljkić je uputio sjajan centaršut sa lijeve strane i pronašao usamljenog Varešanovića koji udarcem glavom matira Kljajića za 2:2.

Do kraja utakmice, bordo tim je imao još dvije prilike preko Kyeremeha, čiji je udarac glavom u 53. minuti zaustavio Kljajić, a potom i šest minuta kasnije kada udarcem sa dvadesetak metara trese vanjski dio mreže gola Torpeda. S druge strani domaći tim je najbliže golu bio u 64. i 66. minuti, kada je Shergelashvili sjajnim šutevima iz slobodnih udaraca sa blizu 30 metara stavio na muke golmana Rogića, ali rezultat je ostao nepromijenjen. Posljednju šansu na utakmici imao je Torpedo u 80. minuti, kada je jedan centaršut sa desne strane zamalo završio u Rogićevom golu, ali je prečka ovog puta bila na strani bordo tima.

Torpedo i Sarajevo će tako u revanš susret ući sa neriješenim rezultatom, a putnika u drugo pretkolo Konferencijske lige odlučiće meč na Koševu koji je na rasporedu narednog četvrtka.

POVEZANI ČLANCI

Remi na startu evropske kampanje

13.07.2023. 21:47

NAJAVA: Povratak Sarajeva na evropsku scenu

13.07.2023. 13:10