NAJAVA: Povratak Sarajeva na evropsku scenu

Najava utakmice

Večerašnjim duelom protiv gruzijskog Torpeda, ekipa Sarajeva će ozvaničiti povratak na međunarodnu scenu, nakon dvije godine čekanja.

13.07.2023. 13:10
Semir Zilić

...


Bordo tim se poslije dvije godine i ljeta 2021. godine, večeras ponovo vraća na evropsku scenu, a prvi protivnik našem timu biće aktuelni osvajač Kupa Gruzije FC Torpedo Kutaisi. Za tim sa Koševa to će biti drugo učešće u najmlađem UEFA-inom takmičenju, Konferencijskoj ligi, te prilika da se popravi loš dojam koji je ostavljen u debitantskom nastupu pretprošlog ljeta. Sarajevo je tada, uprkos ulozi nosioca, neočekivano eliminisano od moldavskog Milsamija. Sarajevo je favorit i u ovom duelu, barem na papiru, a nakon izuzetno uspješnog pripremnog perioda, navijači s pravom očekuju da će gruzijski tim biti lagan zalogaj za naše fudbalere.

O Torpedu

Torpedo Kutaisi je baš kao i Sarajevo, osnovan 1946. godine. U pitanju je drugi najuspješniji gruzijski klub, kako u periodu Sovjetskog saveza, tako i u periodu od osamostaljenja Gruzije. U najvišem rangu sovjetskog fudbala, Torpedo je proveo ukupno 13 sezona, po čemu je, računajući učinak isključivo gruzijskih timova, slabiji jedino od najvećeg tima u državi, inače dvostrukog šampiona bivšeg Sovjetskog saveza, ekipe Dinama iz Tbilisija. Status drugog gruzijskog najvećeg gtuzijskog kluba, Torpedo je zadržao i nakon osamostaljenja njihove države. Sa četiri osvojene titule i pet kupova, Torpedo je po oba parametra na drugom mjestu po uspješnosti, također iza Dinama.

Za njih je ovo trinaesti izlazak na evropsku scenu, a u dosadašnjih dvanaest evropskih kampanja odigrali su ukupno 38 utakmica, ostvarivši pri tome učinak od 12 pobjeda, 5 remija i 21 poraza, uz gol-razliku 50:70. Svoju najuspješniju evropsku kampanju imali su u sezoni 2018/19., kada su nakon eliminacije od moldavskog Sheriffa u prvom pretkolu UEFA Lige prvaka, stigli do play-offa UEFA Evropske liga. Na putu do posljednje prepreke uoči grupne faze, Torpedo je eliminisao islandski Vikingur i albanski Kukesi, a potom su eliminisani od bugarskog Ludogoretsa sa ukupnih 0:5. Posljednji put na evropskoj sceni, Torpedo je igrao u narednoj sezoni, kada ih je već na prvoj prepreci zaustavio kazahstanski Ordabasy.

U dosadašnjim izlascima u Evropu, ekipa Torpeda nije imala priliku igrati sa timovima iz Bosne i Hercegovine, a jedini put kada su odmjerili snage sa ekipama sa prostora bivše Jugoslavije, eliminisani su od Crvene zvezde. Beogradski tim ih je tada sa ukupnih 4:2 eliminisao u drugom pretkolu Lige prvaka.

Sarajevo protiv gruzijskih timova

Za naš tim ovo će biti ukupno 81. utakmica u UEFA-inim takmičenjima, a slično kao i tim Torpeda, Sarajevo nikada ranije imalo priliku odmjeriti snage sa gruzijskim timovima. Ipak, bordo tim je u prijateljskim utakmicama, četiri puta do sada igrao sa gruzijskim timovima, te je pri tome ostvaren učinak od dvije pobjede i dva remija, bez ijednog poraza. Prvi put Sarajevo je protiv jednog gruzijskog tima igralo na pripremama u Sloveniji, u junu 2012. godine, te je savladalo ekipu Dila Gori rezultatom 3:1. Sarajevo je igralo protiv istog protivnika i godinu i po kasnije, u februaru 2014. godine, u Turskoj, te je ponovo slavilo sa minimalnih 1:0. Posljednja dva meča sa gruzijskim timovima odigrani su u februaru 2019. godine, također na pripremama u Turskoj, kada je remiziralo najprije sa WIT Georgijom (3:3), a potom i sa Saburtalom (2:2). Od igrača koji su u trenutnom igračkom kadru bordo tima, u ovim utakmicama je nastupio jedino Đani Salčin, ali njegovo ime se nije našlo na spisku putnika za Gruziju, obzirom da on nije prijavljen za utakmice prvog pretkola.

Zanimljivo je da će ovo biti šesti uzastopni izlazak bordo tima na evropsku scenu, u kojem će za protivnika imati jedan tim iz bivših sovjetskih republika. U posljednjih pet izlazaka u Evropu, Sarajevo je odmjeravalo snage najprije sa moldavskom Zariom, potom sa armenskim Banantsom, te bjeloruskim BATE Borisovom i Dynamom, te konačno prije dvije godine sa Misalmijem. Sarajevo baš i nema pozitivan skor sa timovima iz bivšeg SSSR-a, obzirom da je u dosadašnjih šest dvomeča, računajući i onaj prvi protiv kijevskog Dynama, samo jednom uspjelo proći dalje, te će ovo biti idealna prilika da se popravo taj negativni skor.

Statistika

Za većinu fudbalera Sarajeva, večerašnja utakmica sa Torpedom biće prvi međunarodni nastup u bordo dresu. Zapravo, od igrača na koje stručni štab računa večeras, jedino je Dal Varešanović imao priliku nastupiti u jednoj međunarodnoj utakmici u bordo dresu, a to je bilo u dvomeču sa Milsamijem. Pored Varešanovića, bordo dres u evropskim utakmicama nosili su iz aktuelnog igračkog kadra još i Besim Šerbečić, te Đani Salčin, ali se njihova imena večeras neće naći u zapisniku za utakmicu. Salčin, kao što je već navedeno, nije ni registrovan za ove utakmice, dok je Šerbečić zbog problema sa povredom pošteđen putovanja u Gruziju.

Večerašnja utakmica će biti debitantski nastup u Evropi i za trenera Mirzu Varešanovića, koji je do sada sa klupe vodio Sarajevo u 57 utakmica, ali niti jednom u međunarodnoj utakmici. Iako je Varešanović u sezoni 2010/11. sa bordo timom uspio izboriti plasman u Evropi, po završetku sezone je smijenjen, te nije imao priliku voditi bordo tim u duelima Evropske lige. Ipak, Varešanović nije bez iskustva u evropskim utakmicama, budući da je u sezoni 2015/16. imao priliku voditi sarajevski Olimpic, u dvomeču sa slovačkim Spartakom.

Susret Torpeda i Sarajeva se igra na stadionu Ramaz Shengelia, sa početkom u 19 sati po srednjoevropskom vremenu, uz direktan TV prijenos na MY TV kanalu.