1961/62 | Prva savezna liga | 17. kolo
01.04.1962.
JNA | Posjeta: 16.000
Beograd

1:1

Sarajevo

Izvještaj


Crvena zvezda je od početka utakmice imala terensku inicijativu, ali im čak ni to nije pomoglo da dođu u bilo kakvu konkretnu priliku, upravo zahvaljujući sjajnoj igroj defanzivaca Sarajeva, pa stoga i ne čudi što je prva prava prilika viđena zapravo na drugoj strani. Bilo je to u 24. minuti, kada je Blažević iskoristio jednu grešku Durkovića, te mu ukrao loptu, a potom pokušao lob udarcem iskosa prevariti istrčalog golmana Stojanovića, ali je lopta otišla pored gola. Par minuta kasnije, zagrebački sudija Varaždinec je napravio prvu od nekoliko velikih grešaka na ovoj utakmici, kada je propustio opomenuti Šekularca nakon grubog nasrtaja nad Srboljubom Markuševićem, što je znatno podiglo nervozu na terenu, pa je u narednih desetak minuta viđeno nekoliko izuzetno grubih startova s obje strane. Kao plod takve nervozne igre, stigla je i nova, ovog puta znatno veća greška zagrebačkog sudije, obzirom da je u 37. minuti praktično poklonio jedanaesterac domaćem timu. Rudinski je bio u prodoru u kojem ga je zaustavio Fazlagić, izbivši loptu sjajnim klizećim startom u korner, nakon čega je uslijedio teatralni pad Rudinskog. Sudija Varaždinec je nasjeo na glumu centarfora Zvezde, te pokazao na bijelu tačku. Upravo je Rudinski preuzeo odgovornost na sebe, te je snažnim i preciznim udarcem matirao Marka Bilića za 1:0.

Tu nije bio kraj uzbuđenjima u prvom poluvremenu, a posljednja minuta prije odlaska na odmor donijela je i najbolju priliku za Sarajevo, tačnije dvije prilike u razmaku od samo nekoliko sekundi, te dvije sjajne intervencije domaćeg golmana Stojanovića. On je najprije uspio zaustaviti udarac Fazlagić sa samo pet metara, prebacivši loptu na drugu stativu, gdje se našao usamljeni Markušević koji je volej udarcem pokušao samo ubaciti loptu u praznu mrežu, ali se gotovo niotkud ponovo pojavio Stojanović, te novom sjajnom intervencijom izbaciti loptu u korner.

Vidjevši da itekako mogu parirati domaćinima, fudbaleri Sarajeva su u nastavku meča zaigrali još hrabrije i otvorenije. Trener Čabrić je umjesto defanzivnog Ijačića, na teren poslao Ivicu Mioča, koji je bio pokretač svih akcija Sarajeva u nastavku, a kao plod tako otvorene igre stigao je i izjednačujući pogodak u 60. minuti. Blažević je bio u jednom od mnogobrojnih prodora na desnom krilu u kojem su ga prekršajem zaustavili Popović i Miličević. Slobodan udarac sa desne strane je izveo Biogradlić, te je milimetarski preciznim centaršutem pronašao Markuševića koji snažnim udarcem glavom matira Stojanovića za 1:1. Posljednjih pola sata igre donijelo je nekoliko poluprilika na obje strane, ali se rezultat nije mijenjao, te se Sarajevo iz Beograda zasluženo vratilo sa jednim bodom.

POVEZANI ČLANCI

ARHIVA: Markuševićev gol prekinuo neugodnu tradiciju

01.04.2024. 12:08