ARHIVA: Markuševićev gol prekinuo neugodnu tradiciju

Arhiva

Na današnji dan, 1. aprila 1962. godine, Sarajevo je remiziralo u Beogradu sa domaćom Crvenom zvezdom rezultatom 1:1.

01.04.2024. 12:08
Semir Zilić

...


Sedamnaesto prvenstveno kolo sezone 1961/62. donijelo je bordo timu najneugodnije gostovanje, ekipi Crvene zvezde. Na prethodnih dvanaest gostovanja ovom timu, Sarajevo je uspjelo ostvariti samo jednu pobjedu, dok je u preostlaih 11 mečeva doživjelo poraze. Prvu i jedinu pobjedu Sarajevo je ostvarilo 1955. godine, nakon čega je uslijedilo pet vezanih trijumfa crveno-bijelih, pa su domaći s apsolutnim pravom preuzeli ulogu apsolutnog favorita u ovom meču. Iako je ekipa Sarajeva bila u dobroj formi, te u nizu od tri ligaška meča bez poraza, ipak je malo ko mogao očekivati da će uspjeti iznenaditi drugoplasirani tim na tabeli, koji se još uvijek nadao da u finišu sezone može prestići svog gradskog rivala ekipu Partizana i stići do šampionske titule.

Uoči samog polaska za glavni grad Jugoslavije, trener Ratomir Čabrić se našao u problemu, obzirom da se od gripe razbolio ponajbolji igrač njegovog sastava, Asim Ferhatović, pa je dres sa brojem devet umjesto njega zadužio Ivica Petković. Zamisao trenera Čabrića u ovom meču bila je da čvrstom odbranom pokuša neutralisati odlične Zvezdine ofanzivce, dok je za prijetnju golu domaćeg tima bio zadužen brzonogi Stjepan Blažević, od kojeg se očekivalo da odbrani crveno-bijelih stvori probleme iz kontra napada. Čabrić je imao poseban zadatak za kapitena Ibrahima Biogradlića, koji je trebao motriti na najboljeg igrača i kapitena Zvezde, Dragoslava Šekularca, a u tome mu je pomagao Danilo Ijačić, koji je nominalno bio na poziciji polutke, ali je zapravo imao znatno defanzivnije zadatke. To se pokazalo kao pun pogodak, obzirom da su Ijačić i Biogradlić u prvom poluvremenu potpuno isključili iz igre jednog od najboljih jugoslavenskih fudbalera, a svoj zadatak tokom cijele utakmice je gotovo besprijekorno obavio i bekovski par Fazlagić - Vujović.

Rudinski postiže pogodak za 1:0

Crvena zvezda je od početka utakmice imala terensku inicijativu, ali im čak ni to nije pomoglo da dođu u bilo kakvu konkretnu priliku, upravo zahvaljujući sjajnoj igroj defanzivaca Sarajeva, pa stoga i ne čudi što je prva prava prilika viđena zapravo na drugoj strani. Bilo je to u 24. minuti, kada je Blažević iskoristio jednu grešku Durkovića, te mu ukrao loptu, a potom pokušao lob udarcem iskosa prevariti istrčalog golmana Stojanovića, ali je lopta otišla pored gola. Par minuta kasnije, zagrebački sudija Varaždinec je napravio prvu od nekoliko velikih grešaka na ovoj utakmici, kada je propustio opomenuti Šekularca nakon grubog nasrtaja nad Srboljubom Markuševićem, što je znatno podiglo nervozu na terenu, pa je u narednih desetak minuta viđeno nekoliko izuzetno grubih startova s obje strane. Kao plod takve nervozne igre, stigla je i nova, ovog puta znatno veća greška zagrebačkog sudije, obzirom da je u 37. minuti praktično poklonio jedanaesterac domaćem timu. Rudinski je bio u prodoru u kojem ga je zaustavio Fazlagić, izbivši loptu sjajnim klizećim startom u korner, nakon čega je uslijedio teatralni pad Rudinskog. Sudija Varaždinec je nasjeo na glumu centarfora Zvezde, te pokazao na bijelu tačku. Upravo je Rudinski preuzeo odgovornost na sebe, te je snažnim i preciznim udarcem matirao Marka Bilića za 1:0.

Tu nije bio kraj uzbuđenjima u prvom poluvremenu, a posljednja minuta prije odlaska na odmor donijela je i najbolju priliku za Sarajevo, tačnije dvije prilike u razmaku od samo nekoliko sekundi, te dvije sjajne intervencije domaćeg golmana Stojanovića. On je najprije uspio zaustaviti udarac Fazlagić sa samo pet metara, prebacivši loptu na drugu stativu, gdje se našao usamljeni Markušević koji je volej udarcem pokušao samo ubaciti loptu u praznu mrežu, ali se gotovo niotkud ponovo pojavio Stojanović, te novom sjajnom intervencijom izbaciti loptu u korner.

Golman Stojanović interveniše ispred Ivice Petkovića

Vidjevši da itekako mogu parirati domaćinima, fudbaleri Sarajeva su u nastavku meča zaigrali još hrabrije i otvorenije. Trener Čabrić je umjesto defanzivnog Ijačića, na teren poslao Ivicu Mioča, koji je bio pokretač svih akcija Sarajeva u nastavku, a kao plod tako otvorene igre stigao je i izjednačujući pogodak u 60. minuti. Blažević je bio u jednom od mnogobrojnih prodora na desnom krilu u kojem su ga prekršajem zaustavili Popović i Miličević. Slobodan udarac sa desne strane je izveo Biogradlić, te je milimetarski preciznim centaršutem pronašao Markuševića koji snažnim udarcem glavom matira Stojanovića za 1:1. Posljednjih pola sata igre donijelo je nekoliko poluprilika na obje strane, ali se rezultat nije mijenjao, te se Sarajevo iz Beograda zasluženo vratilo sa jednim bodom.

Tim sa Koševa je tako prekinuo jednu neugodnu tradiciju, te je prvi put nakon sedam godina uspio ostati neporažen na gostovanju Crvenoj zvezdi, a ovaj remi najbolje su iskoristili fudbaleri Partizana. Crno-bijeli su u Skoplju osvojili oba boda, te su pet kola prije kraja prvenstva stigli do velikih pet bodova prednosti u odnosu na svoje gradske rivale, čime su praktično osigurali odbranu šampionskog naslova.


Izvještaj, sastave, video i deset fotografija sa ove utakmice možete pogledati ovdje.