1961/62 | Balkanski kup | 2. kolo
17.05.1962. | 17:00
Koševo | Posjeta: 8.000
Sarajevo

Sarajevo

3:3

Izvještaj


Sarajevo je svoj debitantski nastup u Balkanskom kupu, imalo u grčkom Pireju, 9. maja 1962. godine, gdje je od domaćeg Olympiacosa poraženo rezultatom 3:2. Osam dana kasnije, 17. maja, na rasporedu je bio revanš susret ova dva tima, na stadionu Koševo, a bordo tim je u ovom meču tražio pobjedu, kako bi ostao u utrci za osvajanje prvog mjesta u svojoj grupi, te eventualnog plasmana u finale.

Lijepo vrijeme i atraktivan protivnik, najtrofejniji grčki tim, privukli su na tribine koševskog stadiona oko 8.000 gledalaca, koji su tog dana mogli uživati u sjajnoj partiji fudbalera oba tima u kojoj je viđeno šest lijepih golova. Na prvo uzbuđenje na utakmici nije se čekalo dugo, jer je već u sedmoj minuti, Sarajevo stiglo do vodstva. Ivica Petković je započeo akciju na sredini terena, a potom sjajno uposlio Zijada Arslanagića koji se u punom trku oslobodio svog čuvara, izašao sam pred golmana Tsanaktsisa i pogodio za 1:0.

Ipak, slavlje domaćih navijača nije dugo trajalo, jer je već u 10. minuti Olympiacos stigao do izjednačenja. Najbolji igrač gostiju, grčki reprezentativac Giorgos Sideris je prelijepim golom iz slobodnog udarca vratio svoj tim u igru. Nakon izjednačujućeg gola, gosti su preuzeli terensku inicijativu, a kao plod bolje igra u 25. minuti je stigao i drugi gol. Ponovo je u glavnoj ulozi bio Sideris, koji je na centru igrališta započeo sjajnu solo-akciju, koju je krunisao efektnim udarcem sa dvadesetak metara. Lopta je odsjela u rašljama gola Spire Đurića, a domaća publika je aplauzom nagradila desetku gostiju.

Pauza između dva poluvremena, očito je godila fudbalerima Ratomira Čabrića, koji su u nastavku zaigrali znatno agresivnije, pa je već u 48. minuti bordo tim stigao do izjednačenja. Ibrahim Biogradlić je poslao jednu dubinsku loptu sa polovine terena i pronašao Ivicu Petkovića, koji je najprije prsima smirio njegov centaršut, a onda nakon što je lopta odskočila od zemlju, topovskim udarcem zatresao mrežu gostiju za 2:2. Deset minuta kasnije, viđen je i drugi potpuni preokret na utakmici, obzirom da je Sarajevo stiglo i do trećeg gola. U glavnoj ulozi bio je razigrani Arslanagić, koji se nakon solo prodora, iz dosta teške pozicije, odlučio na prizeman udarac sa vrha šesnaesterca. Njegov šut nije očekivao ni grčki golman, koji je samo nemoćno ispratio ulazak lopte u njegovu mrežu, za veliko slavlje domaćih navijača.

I nakon preokreta, Sarajevo je nastavilo sa napadima, propustivši nekoliko dobrih prilika, za šta je naposlijetku i kažnjeno u 72. minuti, kada se Sideris po treći put upisao u listi strijelaca. Iako su fudbaleri Sarajeva signalizirali da se grčki napadač nalazio u ofsajd poziciji, albanski sudija Kotheria je pokazao na centar, što je izazvalo buru protesta domaćih igrača i navijača, ali je njegova odluka svejedno ostala nepromijenjena, pa je meč završen podjelom bodova.

POVEZANI ČLANCI

ARHIVA: Golijada u remiju Sarajeva i Olympiacosa

17.05.2024. 13:38