1963/64 | Rapan kup | 3. kolo
05.07.1964.
Koševo | Posjeta: 3.000
Sarajevo

Sarajevo

2:0

AIK

Izvještaj


Nakon što je u prva dva kola osvojilo samo jedan bod, Sarajevo u trećem kolu nije imalo pravo na kiks. Duel sa AIK-om na svom terenu bio je idealna prilika da se upiše prva pobjeda u grupi, te da se Sarajevo vrati u utrku za osvajanje prve pozicije.

Već od samog starta utakmice, Sarajevo je krenulo sa napadima na gol gostiju. Prilike su se redale jedna za drugom, ali je golman gostiju uspio sačuvati svoju mrežu, te se na odmor otišlo bez golova.

Nastavak igre donio je istu sliku. Sarajevo je napadalo, Šveđani su se branili, ali ovog puta su samo tri minute igre bile dovoljne da naš tim dođe do prednosti. Stjepan Blažević je u trku prevario trojicu protivničkih igrača, poslao precizan prizeman centaršut prema Džemaludinu Mušoviću i kada se očekivao njegov pogodak, uklizao je half gostiju Bengt Westerberg koji nespretnom reakcijom trese vlastitu mrežu za 1:0.

Najljepši trenutak meča dogodio se u 75. minuti, kada Aleksandar Ristić nakon još jedne lijepe akcije Blaževića, topovskim udarcem sa 30 metara matira golmana Lunda za konačnih 2:0.