1966/67 | Prva savezna liga | 12. kolo
20.11.1966.
Koševo | Posjeta: 10.000
Sarajevo

Sarajevo

3:1

Izvještaj


Uprkos kišovitom i prohladnom vremenu, na tribinama koševskog stadiona se okupilo oko 10.000 gledalaca, koji su mogli uživati u sjajnoj predstavi svojih ljubimaca. Sarajevo je od samog starta utakmice krenulo ofanzivno, sa jasnim ciljem da što prije savlada golmana Pantelića, a na prvi gol se čekalo samo 11 minuta. Fuad Muzurović je sa svoje polovine poslao jednu dubinsku loptu iza leđa gostujuće odbrane. Muzurovićev pas je odlično ispratio Boško Prodanović, irkoristivši statičnost gostujućih igrača koji su stali signalizirajući ofsajd poziciju. Zastavica pomoćnog sudije je ostala spuštena, a Prodanović je izašao sam pred Pantelića i niskim udarcem poslao loptu u njegov donji desni ugao za 1:0.

Međutim, radost domaćih navijača nije dugo trajala, jer je Vojvodina iz praktično prve prilike stigla do izjednačenja. Bilo je to u 28. minuti, kada je nakon centaršuta Savića, golman bordo tima Ibrahim Sirćo nespretno reagovao, pa lopta dolazi do usamljenog Takača. On je sa desetak metara šutirao u prazan gol, ali se u posljednji čas ispriječio Sead Jesenković koji izbija loptu sa same gol-linije. Ipak, Jesenković je samo nakratko otklonio opasnost od svog gola, jer je lopta stigla do Pušibrka, čiji centaršut u gol sprovodi Dakić udarcem glavom sa samo šest metara.

Primljeni gol nije demoralisao fudbalere Sarajeva, koji su nastavili sa napadima, a prvu priliku za novo vodstvo imao je Vahidin Musemić u 36. minuti, ali njegov udarac glavom zaustavlja stativa. Pet minuta kasnije, tribine su ponovo proključale, ali ovog puta zbog bure nezadovoljstva, koju je izazvala odluka glavnog arbitra Strmečkog, da ne dosudi jedanaesterac u korist Sarajeva, nakon što je u šesnaestercu Vojvodine Nešticki nepropisno zaustavio Fahrudina Prljaču.

Nastavak utakmice je ponudio podjednako sadržajnu igru. Sarajevo je i dalje napadalo, dok se Vojvodina uglavnom branila, ali je gostujući bedem uspješno odolijevao napadima samo do 64. minute, kada je Sarajevo stiglo do novog vodstva. Nakon kornera sa desne strane, najviši u skoku je bio kapiten Mirsad Fazlagić, koji je skrenuo loptu prema drugoj stativi gdje se našao Boško Antić koji je iz okreta sa samo tri metra snažnim udarcem zatresao Pantelićevu mrežu za 2:1.

Antićev pogodak je razbudio domaću publiku, koja je počela skandirati "Hoćemo treći!", a želje navijača uslišio je Musemić, deset minuta prije kraja utakmice. Trećem golu Sarajeva prehodila je sjajna solo akcija Prljače, koji je nanizao nekoliko fudbalera Vojvodine, a potom iskosa sa pet metara snažno šutirao. Njegov udarac je samo nakratko zaustavio Pantelić, koji je odbio loptu u zrak i ostao ležati. Najpribraniji u tom trenutku bio je Musemić, koji je preskočio gostujućeg golmana i ubacio loptu u praznu mrežu za 3:1. Za Musemića je to bio šesti pogodak u posljednjih šest ligaških susreta, čime je potvrdio da se nalazi u sjajnoj formi.

POVEZANI ČLANCI

ARHIVA: Lider srušio šampiona u borbi za jesenju titulu

20.11.2023. 12:11