1973/74 | Prva savezna liga | 22. kolo
24.03.1974.
Bežigrad | Posjeta: 7.000
Ljubljana

0:1

Sarajevo

Izvještaj


Sarajevo je u meč ušlo sa dosta opreza, prepustivši domaćem timu terensku inicijativu, a na prvo uzbuđenje se čekalo do 3. minute, kada je Rožič centrirao sa lijeve strane za Popivodu, ali je centarhalf Sarajeva, Ante Rajković, u posljednji čas ispred njega glavom izbio loptu u korner, iako je malo nedostajalo da tom prilikom zatrese vlastitu mrežu. U 21. minuti još jedna lijepa akcija domaćeg tima koju je započeo Ameršek, a udarcem sa desetak metara završio Kranjc, ali je golman Sarajeva, Sead Gruda, panterskom reakcijom uspio sačuvati svoj gol.

Sredinom prvog poluvremena, Sarajevo se napokon oslobodilo pritiska Ljubljančana, te je zaigralo nešto otvorenije, a prvu priliku za bordo tim imao je Hamdo Ferhatović u 25. minuti, kada iz povoljne pozicije šutira pored gola. Sarajevo je do odlaska na odmor imalo nešto više od igre, ali slično kao i Olimpija u prvih dvadesetak minuta, nije uspijevalo stvoriti neke ozbiljnije šanse.

Kako je završilo prvo, tako je počelo i drugo poluvrijeme. Boljom igrom Sarajeva, a nakon samo deset minuta igre u nastavku stigao je i trenutak odluke. Dragan Simić u 55. minuti krade jednu loptu beku domaćeg tima, Babšeku, a odmah potom upošljava Edhema Šljivu. Veznjak Sarajeva je primio loptu na nekih 30 metara od Olimpijinog gola, a zatim se u sjajnom solo prodoru oslobodio Šišića i Šoškića, ušao u šesnaesterac, te se u trenutku kada je bio okružen čak petoricom domaćih fudbalera, odlučio na udarac sa 13 metara. Oštar i precizan prizemni udarac iznenadio je i golmana Sirkovića, koji je bespomoćno posmatrao kako lopta prolazi uz samu desnu stativu njegovog gola.

U 73. minuti nova dobra prilika za ekipu Sarajeva. Dragan Simić se u prodoru lijepo oslobodio svog čuvara Babšeka, a potom zaobišao i golmana Sirkovića, ali u trenutku kada se spremao za udarac, požrtvovanom reakcijom uklizao je Šoškić i izbio loptu u korner. Tri minute kasnije, odlična prilika za Olimpiju. Kranjc je ostao sam na pet metara od gola Sarajeva, ali je šutirao veoma neprecizno. Deset minuta prije kraja, stativa je spasila domaći tim od ubjedljivijeg poraza. U akciji koja je ličila na onu kod vodećeg gola, Simić je ponovo ukrao loptu Babšeku, ali je ovog puta uposlio Ferhatovića, koji je izašao sam pred Sirkovića i šutirao, pogodivši samo okvir gola domaćih. Posljednju šansu za izjednačenje, Olimpija je imala u 89. minuti preko Iskre, ali je Gruda još jednom bio siguran.

Sarajevo je tako zahvaljujući Šljivinoj majstoriji uspjelo stići do prve proljetne pobjede kojom je uspjelo pobjeći sa samog dna tabele.

POVEZANI ČLANCI

ARHIVA: Šljivin pogodak za bijeg sa dna tabele

24.03.2023. 11:28