1976/77 | Prva savezna liga | 29. kolo
22.05.1977. | 16:15
Koševo | Posjeta: 7.000
Sarajevo

Sarajevo

1:0

Izvještaj


Uprkos izuzetno toplom i sparnom vremenu, fudbaleri Sarajeva i Rijeke su pružili veoma borbenu partiju, a posebno je iznenadila srčana i otvorena igra gostiju. Iako bez trojice ponajboljih prvotimaca, Kustudića, Desnice i Šarana, Riječani su se na Koševu pokazali u veoma dobrom svjetlu, pa su se igrači u bordo dresovima morali dobro namučiti da dođu do zlata vrijedna dva boda.

Sarajevo je u prvom poluvremenu imalo više od igre, ali sve do samog finiša prvog poluvremena nije uspijevalo ozbiljnije ugroziti gol Avramovića. Pored sparnog vremena i nezgodnog protivnika, pritisak igračima Sarajeva stvarali su i rezultati sa drugih terena, prije svega onaj iz Niša, gdje je Napredak već nakon nešto više od pola sata igre imao dva gola prednosti u odnosu na domaći Radnički. Ipak, dvije minute prije odlaska na odmor, domaća publika je napokon imala razloga za veselje. Bila je to najljepša akcija na utakmici, koju je na sredini terena započeo Safet Sušić. On je najprije odigrao dupli pas sa Radomirom Savićem, a potom i još jedan, ovog puta sa Srebrenkom Repčićem. Izbacivši gotovo kompletnu odbranu Rijeke u samo par poteza, Sušić se našao oči u oči sa golmanom Avramovićem, te je preciznim udarcem poslao loptu u nebranjeni dio mreže za veliko slavlje na tribinama koševskog stadiona.

Samo dvije minute kasnije, na samom isteku prvog poluvremena i gosti su uspjeli stvoriti odličnu priliku, ali je Durkalić bio prilično neprecizan iz povoljne situacije, pa se na odmor otišlo sa minimalnom prednošću bordo tima.

Drugo poluvrijeme donijelo je sličnu sliku. Sarajevo je i dalje kontrolisalo igru, a prva violina bordo tima je bio Sušić, od kojeg su polazile sve napadačke akcije. Upravo je Sušić imao nekoliko dobrih prilika, ali ih nije iskoristio, najviše zbog činjenice da je u nekoliko navrata čak i pretjerivao sa driblinzima u situacijama kada je mogao ozbiljnije ugroziti gol gostiju. Najbliže drugom golu, Sarajevo je bilo u 52. minuti kada je udarac Denijala Pirića zaustavila stativa Avramovićevog gola.

Posljednji sudijski zvižduk među gledaocima je dočekan sa velikim olakšanjem, a radost zbog pobjede pomutili su rezultati sa drugih terena, obzirom da su se sva tri tima koja su bila ispred Sarajeva na tabeli, uspjeli vratiti neporaženi sa gostujućih terena. Vojvodina je osvojila bod u Mostaru, iako je Velež sve do 77. minute vodio sa 2:0, dok su Napredak i Čelik ostvarili trijumfe u Nišu i Ljubljani, što je borbu za opstanak učinilo dodatno neizvjesnijom.

POVEZANI ČLANCI

ARHIVA: Sušićev pogodak skratio muke u duelu sa Rijekom

22.05.2024. 12:38