1988/89 | Prva savezna liga | 7. kolo
18.09.1988.
Gradski vrt | Posjeta: 4.000
Osijek

0:3

Sarajevo

Izvještaj


Prvu priliku na utakmici imao je domaći tim u 10. minuti preko Pakasina, koji je bio u izglednoj poziciji za udarac, ali je previše oklijevao, pa je odbrana Sarajeva uspjela otkloniti opasnost od svog gola. Nešto kasnije pokušao je sa druge strane i Miloš Nedić, ali njegov šut iz slobodnog udarca sa dvadesetak metara nije pronašao put do mreže domaćeg tima. A onda u 25. minuti, Sarajevo je stiglo do vodstva. Uspavanost odbrane Osijeka i sjajan pas Daneta Kuprešanina kroz "šumu nogu", iskoristio je Senad Merdanović koji je utrčao u šesnaesterac i plasirao loptu u desni ugao nemoćnog Bilića. Domaći fudbaleri su protestvovali, smatrajući da se Merdanović našao u ofsajd poziciji, ali je zastavica pomoćnog sudije Matea Beusana ostala spuštena, pa je Jović pokazao na centar.

Do kraja prvog poluvremena nije bilo većih uzbuđenja ni pred jednim golom, pa se na odmor otišlo sa minimalnom prednošću Sarajlija.

U nastavku igre, Osječani su krenuli nešto agresivnije, sa željom da pokušaju doći do izjednačenja, ali uprkos svim naporima nisu uspjeli ozbiljnije ugroziti gol Envera Lugušića. S druge strane, kako je vrijeme odmicalo, takav stil igre domaćeg tima, ostavljao je sve više prostora za Mušovićeve izabranike da zaprijete iz kontranapada, što su i činili, uglavnom preko brzonog Bernarda Barnjaka, a upravo iz dvije takve situacije, Sarajevo je uspjelo potpuno dotući svog domaćina.

Tako je najprije u 72. minuti, Barnjak poveo jednu loptu sa sredine terena, da bi se odlučio na udarac sa nekih dvadesetak metara. Njegov šut je pokušao izblokirati Maričić, ali je tim pokušajem samo otežao posao svom golmanu, obzirom da je skrenuo loptu tačno toliko koliko je trebalo da ona završi u nebranjenom dijelu Bilićeve mreže za 0:2. Sve dileme oko pobjednika u ovom meču riješene su osam minuta kasnije, kada Barnjak koristi grešku mladog Štajnbrikera, oduzima mu loptu, a potom se sjajno probija po lijevoj strani, te udarcem iz gotovo mrtvog ugla po drugi put matira Bilića za konačnih 0:3.

Sarajevo je tako stiglo do zlata vrijedna dva boda, napokon prekinuvši gotovo četveromjesečni post bez ligaške pobjede, a Mušović je na najbolji mogući način započeo svoju trenersku avanturu na klupi bordo tima.

POVEZANI ČLANCI

ARHIVA: Mušović debitovao ubjedljivim trijumfom u Gradskom vrtu

18.09.2023. 12:29