ARHIVA: Mušović debitovao ubjedljivim trijumfom u Gradskom vrtu

Arhiva

Na današnji dan, 18. septembra 1988. godine, Sarajevo je pod vodstvom novog trenera, Džemaludina Mušovića, savladalo domaći Osijek rezultatom 0:3.

18.09.2023. 12:29
Semir Zilić

...


Sarajevo je sezonu 1988/89. otvorilo sa šest vezanih utakmica bez pobjede. Bila je to treća uzastopna sezona u kojoj je bordo tim u prvih šest kola bio bez pobjede, te je susrete sedmog kola dočekao sa samo dva boda na svom kontu. Slično kao i dvije sezone ranije, ceh starta sezone sa šest vezanih utakmica bez pobjede, platio je šef stručnog štaba. Baš kao što je te 1986. godine, nakon šest kola Denijal Pirić na klupi zamijenio Boška Antića, bivšeg fudbalera bordo tima je tog septembra 1988. godine dočekala ista sudbina. Poslije tri poraza i isto toliko remija, uz jedan izgubljen penal-bod, Pirić je podnio ostavku, a rukovodstvo Sarajeva je ekspresno reagovalo i na njegovo mjesto imenovalo još jednog bivšeg igrača Sarajeva, Džemaludina Mušovića, kojem su u radu asistirali također proslavljeni asovi ligaša sa Koševa, Ibrahim Biogradlić, Boško Prodanović i Marko Bilić.

Za razliku od Sarajeva, koje se nakon šest kola nalazilo na šesnaestom mjestu sa samo dva boda, tik iznad zone ispadanja u kojoj su bili Željezničar i Čelik, tim Osijeka je bio u odličnoj formi. Osječani su nakon poraza u prvom kolu, nanizali pet utakmica bez poraza, te su susret sa Sarajevom dočekali kao petoplasirani tim na tabeli. Ipak, ni u redovima Osijeka nisu bili potpuno rasterećeni, obzirom da su bijelo-plavi imali dosta problema sa sastavom. Oni su u susret sa Sarajevom ušli bez četvorice standardnih prvotimaca, golmana Miroslava Žitljaka, Ivice Vladimira, Jasmina Džeke i najboljeg strijelca Davora Šukera, koji je otputovao sa reprezentacijom Jugoslavije na Olimpijske igre u južnokorejski Seul.

Novi stručni štab je imenovan u petak, samo dva dana uoči gostovanja u Gradskom vrtu, ali su i za tako kratko vrijeme uspjeli napraviti nekoliko promjena. Mušović je najprije poništio odluku svog prethodnika o suspenziji Miloša Nedića, vrativši ga u tim, a po prvi put u toj sezoni priliku za igru su dobili Senad Merdanović i Edin Omanović, kao i mladi Goran Kovačević, koji je upravo u Osijeku upisao svoj debitantski nastup u bordo dresu, istina u ulozi rezerviste.

Nihad Milak i Srđan Bajić (br. 2) u duelu sa Jerkovićem

Prvu priliku na utakmici imao je domaći tim u 10. minuti preko Pakasina, koji je bio u izglednoj poziciji za udarac, ali je previše oklijevao, pa je odbrana Sarajeva uspjela otkloniti opasnost od svog gola. Nešto kasnije pokušao je sa druge strane i Miloš Nedić, ali njegov šut iz slobodnog udarca sa dvadesetak metara nije pronašao put do mreže domaćeg tima. A onda u 25. minuti, Sarajevo je stiglo do vodstva. Uspavanost odbrane Osijeka i sjajan pas Daneta Kuprešanina kroz "šumu nogu", iskoristio je Senad Merdanović koji je utrčao u šesnaesterac i plasirao loptu u desni ugao nemoćnog Bilića. Domaći fudbaleri su protestvovali, smatrajući da se Merdanović našao u ofsajd poziciji, ali je zastavica pomoćnog sudije Matea Beusana ostala spuštena, pa je Jović pokazao na centar.

Do kraja prvog poluvremena nije bilo većih uzbuđenja ni pred jednim golom, pa se na odmor otišlo sa minimalnom prednošću Sarajlija.

Jerković šutira na gol Sarajeva. Ispred njega Milak, Ljubičić (10) i Nedić (6)

U nastavku igre, Osječani su krenuli nešto agresivnije, sa željom da pokušaju doći do izjednačenja, ali uprkos svim naporima nisu uspjeli ozbiljnije ugroziti gol Envera Lugušića. S druge strane, kako je vrijeme odmicalo, takav stil igre domaćeg tima, ostavljao je sve više prostora za Mušovićeve izabranike da zaprijete iz kontranapada, što su i činili, uglavnom preko brzonog Bernarda Barnjaka, a upravo iz dvije takve situacije, Sarajevo je uspjelo potpuno dotući svog domaćina.

Tako je najprije u 72. minuti, Barnjak poveo jednu loptu sa sredine terena, da bi se odlučio na udarac sa nekih dvadesetak metara. Njegov šut je pokušao izblokirati Maričić, ali je tim pokušajem samo otežao posao svom golmanu, obzirom da je skrenuo loptu tačno toliko koliko je trebalo da ona završi u nebranjenom dijelu Bilićeve mreže za 0:2. Sve dileme oko pobjednika u ovom meču riješene su osam minuta kasnije, kada Barnjak koristi grešku mladog Štajnbrikera, oduzima mu loptu, a potom se sjajno probija po lijevoj strani, te udarcem iz gotovo mrtvog ugla po drugi put matira Bilića za konačnih 0:3.

Sarajevo je tako stiglo do zlata vrijedna dva boda, napokon prekinuvši gotovo četveromjesečni post bez ligaške pobjede, a Mušović je na najbolji mogući način započeo svoju trenersku avanturu na klupi bordo tima.

Izvještaj, sastave i fotografije sa ove utakmice možete pogledati ovdje.