1982/83 | Kup UEFA | 1. kolo
29.09.1982.
Koševo | Posjeta: 35.000
Sarajevo

Sarajevo

4:2

Izvještaj


Bordo tim je ušao u ovaj meč odlučan da što prije riješi pobjednika, te je već nakon pola sata igre imao prednost od dva gola razlike. Prvo slavlje za oko 30.000 domaćih navijača, stiglo je u 14. minuti. Mirza Kapetanović je gotovo sa polovine terena poslao fenomenalan centaršut u šesnaesterac gostiju, gdje je najviši u skoku bio Husref Musemić, koji snažnim udarcem glavom sa 15 metara trese mrežu nemoćnog Gugalova za 1:0. Petnaest minuta kasnije, prednost Sarajeva je bila udvostručena. Kapiten Safet Sušić je poveo loptu od svog šesnaesterca, prošao nekoliko igrača, a zatim uposlio Želimira Vidovića. Nakon Kelijevog centaršuta, Musemić je glavom spustio loptu do Edima Hadžialagića, čiji snažan udarac sa desetak metara zaustavlja prečka gola Slavije. Lopta se od prečku odbila na gol-liniju, nakon čega je odbrana gostiju samo privremeno otklonila opasnost od svog gola, budući da je lopta stigla do Sušića. Najbolji igrač Sarajeva je odmah uputio novi centaršut pred gol gostiju, a najviši u skoku je ponovo Musemić koji postiže svoj drugi pogodak.

Od tog trenutka, Slavia je potpuno preuzela konce igre u svoje ruke. Domaći fudbaleri, opušteni zbog visokog vodstva, zaigrali su nešto ležernije, te su gosti sasvim zasluženo stigli do izjednačenja. Iliya Velichkov je u dva navrata, u 40. i 45. minuti, pobjegao svojim čuvarima, te savladao Slobodana Janjuša, postavivši konačan rezultat prvog poluvremena - 2:2. Bio je to rezultat identičan onome iz prve utakmice u Sofiji.

Odmor između dva poluvremena je stigao u pravi čas, a pauzu je trener Markušević iskoristio da oporavi svoje igrače od šoka koji su doživjelo u finišu prvog dijela igre. U nastavku je utakmica bila izuzetno tvrda, a rezultat na semaforu je i dalje bio nepromijenjen. I onda, kada je izgledalo da će meč otići u produžetke, Sarajevo je u 87. minuti stiglo do trećeg gola. Faruk Hadžibegić je krenuo u sjajan solo prodor sa svoje polovine, a nakon što se oslobodio svih svojih čuvara, šutirao je sa desetak metara. Njegov šut je zaustavila stativa Gugalovog gola, a odbijenu loptu u praznu mrežu posprema Musemić, kompletiravši tako svoj prvi het-trik u dresu Sarajeva.

Nakon primljenog trećeg gola, Bugari su krenuli na sve ili ništa, pokušavajući da dođu do novog izjednačenja, koje bi im, zahvaljujući golovima u gostima, donijelo i prolazak dalje, ali se u posljednjoj minuti njihova mreža još jednom zatresla. Bilo je to malo remek djelo Sušića, koji se nakon solo prodora, na kraju poigrao i sa golmanom Gugalovom, te pogodio za konačnih 4:2 i ovjeru plasmana u drugo kolo.

POVEZANI ČLANCI

ARHIVA: Musemićev hat-trick za prolazak u drugo kolo Kupa UEFA

29.09.2023. 12:39