1985/86 | Prva savezna liga | 21. kolo
23.03.1986.
Koševo | Posjeta: 10.000
Sarajevo

Sarajevo

3:1

Izvještaj


Još uvijek aktuelni šampion Jugoslavije, tim Sarajeva, dočekao je u četvrtom proljetnom kolu na svom terenu Prištinu. Bordo tim je u ovom susretu tražio trijumf kojim bi ostao u utrci za plasman u Kup UEFA, a nošen podrškom oko 8.000 domaćih navijača, to je i ostvario.

Sarajevo je već od samog starta utakmice krenulo ofanzivno prema golu gostiju, stvorivši nekoliko dobrih prilika, ali rezultat se nije mijenjao. Priština se s druge strane orijentisala na čvrstu odbranu, prijeteći uglavnom iz kontra napada, a u pravo iz jednog takvog Fadil Vokri je u 42. minuti zaledio tribine koševskog stadiona i doveo svoj tim u vodstvo od 0:1.

Šok nakon primljenog gola nije dugo trajao, obzirom da Sarajevo u posljednjim trenucima prvog poluvremena ipak stiže do izjednačenja. U šesnaestercu gostiju oboren je Bernard Barnjak, što je sudija Folić okarakterisao kao prekršaj za najstrožiju kaznu. Siguran sa bijele tačke bio je Slaviša Vukičević koji tako vraća rezultat u egal.

U drugih 45 minuta, bordo tim je nastavio sa napadima, a gosti iz Prištine nisu više bili tako kompaktni u odbrani, te je Antićev tim češće dolazio u priliku da ugrozi gol Zhavelija. Nakon samo deset minuta igre u nastavku, Dragan Jakovljević uspijeva krunisati jednu lijepu akciju Sarajeva i pogađa za 2:1. Sve dileme oko pobjednika riješene su deset minuta prije kraja utakmice kada Teskeredžić sjajno probija po desnoj strani, a potom ostavlja povratnu loptu za Vukičevića koji svojim drugim golom na utakmici potvrđuje pobjedu kojom je Sarajevo stiglo do petog mjesta i vratilo se u borbu za plasman u Kup UEFA.

Interesantno je istaći da je upravo taj Vukičevićev pogodak bio jubilarni 2000. pogodak Sarajeva u zvaničnim utakmicama.