2002/03 | Kup UEFA | 1. kolo
19.09.2002.
Inonu | Posjeta: 21.732
Istanbul

2:2

Sarajevo

Izvještaj


Na Inonu stadionu te večeri vladala je sjajna atmosfera. Na tribinama je bilo prisutno blizu 22 hiljade gledalaca koji su napravili fantastičnu atmosferu svojstvenu turskom fudbalu. Ni Sarajevo nije bilo bez podrške u ovom meču, obzirom da je na južnoj tribini Inonu stadiona bilo prisutno oko 300 pripadnika Hordi zla, koji su u pojedinim momentima uspijevali nadglasati bučne domaćine. Iako je Besiktas ovu utakmicu dočekao bez svog najboljeg igrača i jednog od otkrovljenja prethodnog Svjetskog prvenstva, Ilhana Mansiza, koji je zbog povrede propustio početak sezone, turski tim je bio apsolutni favorit i očekivalo se da će već u prvom susretu riješiti sve dileme oko putnika u drugo kolo Kupa UEFA.

Uoči utakmice, trener Sarajeva Husref Musemić je upozoravao na to da će Besiktas vjerovatno od samog starta krenuti ofanzivno sa ciljem da što prije dođe do vodećeg pogotka, te da će za njegov tim biti veoma važno da izdrži tih uvodnih pola sata meča. I zaista je tako bilo. Besiktas je od prve minute krenuo sa totalnom ofanzivom prema golu Sarajeva, a prvu priliku imao je Dabrowski u četvrtoj minuti. Njega je dubinskom loptu uposlio Yasin Sulun, izašao je sam pred golmana Alena Kraka, a potom ga lobovao, ali njegov udarac odlazi pored gola Sarajeva. Novu sjajnu priliku imao je Dursun, pet minuta kasnije, kada je sa pet metara promašio prazan gol. U 12. minuti pokušao je i Pancu, ali njegov udarac glavom odlazi pored Krakovog gola.

I kada se činilo da je Sarajevo uspjelo da sprovede zamisli svog stručnog štaba i preživi tih prvih pola sata, uslijedio je šok. Igrao se 31. minut meča kada nakon jednog dubinskog pasa Zaga, lopta dolazi do Pancua koji se najprije uspio osloboditi svog čuvara Muhidina Zukića, a potom snažnim udarcem sa vrha šesnaesterca, uz pomoć stative matirati Kraka za 1:0. Samo dvije minute kasnije, Besiktas je udvostručio prednost. Nakon kornera sa desne strane, usamljen u petercu je ostao Ahmet Dursun koji je najprije smirio ubačenu loptu, a potom efektnim makazicama pogodio mrežu Sarajeva za 2:0. Dva gola u razmaku od nepune tri minute igre nagovještavala su katastrofu bordo tima koji je ipak uspio do odlaska na odmor pružiti otpor razigranom Besiktasu i spriječiti ih da dođu do ubjedljivijeg vodstva.

A onda na poluvremenu Musemić povlači, ispostaviće se, ključni potez. Na teren šalje nedovoljno oporavljenog Adnana Osmanhodžića, koji unosi prijeko potrebnu živost u redove bordo tima. Za razliku od prvog poluvremena, Sarajevo se u nastavku oslobodilo pritiska domaćeg tima, te zaigralo mnogo hrabrije, a prvu priliku imao je Albin Pelak u 59. minuti, kada je pokušao kazniti istrčavanje golmana Cordobe, ali je njegov udarac bio neprecizan. Četiri minuta kasnije, Sarajevo uspijeva postići pogodak. Pelak je izveo slobodan udarac sa 25 metara od gola Besiktasa, ali pogađa samo živi zid, nakon čega mu se lopta vraća nazad. Iz drugog pokušaja Pelak je uspio prebaciti fudbalere turskog tima i uspoliti Osmanhodžića koji glavom spušta loptu pravo na nogu usamljenog Emira Obuće. Napadač Sarajeva je bez mnogo oklijevanja udarcem iz prve poslao loptu u ugao Cordobinog gola za 2:1.

Obućin pogodak je dao još veća krila fudbalerima Sarajeva koji u 79. minuti zasluženo stižu do izjednačenja. Slobodan udarac na svojoj polovini je izveo Alen Bašić, nakon čega su na sredini terena kombinovali Ihtijarević, Osmanhodžić i Pelak. Njih trojica su razmijenili četiri brza pasa, potpuno zbunivši veznjake Besiktasa, a Ihtijarević potom sjajnim pasom u prostor upošljava Ferida Idrizovića, koji se ubacio po lijevoj strani i odmah proslijedio loptu u šesnaesterac domaćina, do Obuće. Strijelac prvog gola je najprije primio loptu, a kada se činilo da se tom prilikom spetljao, Brazilac Zago je u namjeri da izbije loptu, istu samo prebacio do usamljenog Osmanhodžića kojem je preostao lakši dio posla da pogodi praznu mrežu Besiktasa za ogromno slavlje na južnoj tribini gdje su bili smješteni navijači Sarajeva.

Tek nakon drugog gola bude se i fudbaleri Besiktasa, koji su pokušali u finišu utakmice ponovo stići do vodstva. Brazilac Ronaldo je u 80. minuti šutirao glavom, ali neprecizno, a potom je u posljednjim minutama Sergen Yalcin pokušajem iz slobodnog udarca na muke stavio Kraka. Golman Sarajeva je ipak uz pomoć stative uspio sačuvati svoju mrežu, te tako Sarajevu ostaviti veliku nadu da u revanšu na Koševu dvije sedmice kasnije može doći do istinskog podviga.

POVEZANI ČLANCI

Peti revanš nakon 2:2 u gostima

20.07.2023. 12:04

ARHIVA: Čarobna noć na Bosforu

19.09.2022. 12:04