Peti revanš nakon 2:2 u gostima

Arhiva

Sarajevo će večeras peti put u svojoj historiji dočekati revanš jednog evropskog susreta, nakon što je prvi u gostima završio rezultatom 2:2.

20.07.2023. 12:04
Semir Zilić

...


Prvi meč između aktuelnog osvajača gruzijskog Kupa, tima Torpeda i Sarajeva završio je bez pobjednika, rezultatom 2:2, te će bordo tim tako po peti put u svojoj historiji dočekati revanš susret na Koševu sa ovim rezultatom nakon prvih 90 minuta. Istina, za razliku od prethodna četiri puta, Sarajevo ovog puta neće imati tu minimalnu prednost, koju mu je ranije u slučaju ovog rezultata garantovalo pravilo gola u gostima. U prethodna četiri dvomeča, u kojima se bordo tim sa gostovanja vraćao sa rezultatom 2:2, ostvaren je polovičan učinak. Dva puta je Sarajevo uspjelo slaviti na svom terenu i potvrditi prolazak u narendu rundu evropskih takmičenja, dok su dva puta fudbaleri u bordo dresovima ipak morali položiti oružje i čestitati protivnicima na prolasku dalje.



1967/68. Olympiakos - Sarajevo 2:2

Sarajevo je svoj debitantski nastup u UEFA-inim takmičenjima imalo davne 1967. godine, kada se u prvom kolu Kupa evropskih šampiona susrelo sa Olympiakosom iz Nikozije. Bordo tim je u meč sa kiparskim šampionom ušao kao apsolutni favorit, a malo je nedostajalo da domaćini u prvom meču, koji je igran na njihovom stadionu, prirede pravu malu senzaciju. Fudbalere Sarajeva je u Nikoziji dočekao neobičan ambijent. Umjesto travnatih terena, na kojima su navikli igrati u Jugoslaviji, teren na stadionu Olympiakosa je bio prekriven šljakom. Domaći fudbaleri su se, očekivano, bolje snašli, te su nakon prvih 45 minuta vodili rezultatom 2:0. Tek u nastavku, Sarajevo je zaigralo mnogo agresivnije, te je golovima Boška Antića uspjelo poravnati rezultat i tako u nešto vedrijem raspoloženju dočekati revanš susret na Koševu. U drugoj utakmici, Sarajevo je napokon opravdalo ulogu favorita, te je slavilo rezultatom 3:1 i zasluženo se našlo u drugom kolu najjačeg evropskog takmičenja.

Ambasador SFRJ na Kipru, pozdravlja fudbalere Sarajeva pred početak utakmice u Nikoziji



1982/83. Slavia - Sarajevo 2:2

Svoj drugi nastup u Kupu UEFA, u jesen 1982. godine, Sarajevo je započelo gostovanjem u Sofiji. Prvi protivnik bordo tima bila je Slavia. Baš kao i u duelu sa Olympiakosom, bordo tim, predvođen Safetom Sušićem i Predragom Pašićem, je uoči ovog dvomeča bio favorit. Susret u Sofiji ipak nije najbolje počeo za ekipu Sarajeva, obzirom da je Slavia već u 17. minuti povela golom Radkova. Sarajevo je u nastavku meča zaigralo mnogo bolje, te golovima Pašića uspjelo potpuno preokrenuti rezultat. U posljednjim minutama susreta, Radkov je svojim drugim golom na utakmici uspio poravnati rezultat, te tako vratiti svom timu nadu da u revanšu može doći do povoljnog rezultata. Sarajevo je u uzvratnom meču na svom stadionu slavilo rezultatom 4:2, potvrdivši tako plasman u drugo kolo Kupa UEFA.

Fudbaleri Slavije i Sarajeva izlaze na teren stadiona u Sofiji



2002/03. Besiktas - Sarajevo 2:2

Nakon eliminacije češke Sigme, ekipu Sarajeva je u drugom pretkolu očekivao duel sa turskim Besiktasom. Za razliku od dva ranije pomenuta duela, Sarajevo je ovog puta bilo daleko od uloge favorita, a u Istanbul je otputovalo sa željom da pokuša postići barem jedan pogodak, kako bi zadržalo šanse za prolazak dalje, uoči revanša na Koševu. Prvo poluvrijeme je potpuno pripalo domaćem timu, koji je nakon nekoliko propuštenih šansi, ipak uspio postići dva pogotka i činilo se da će već u prvoj utakmici riješiti sve dileme oko prolaska dalje. Tako nisu mislili i izabranici Husrefa Musemića, koji su u nastavku priredili pravu malu čaroliju i obradovali veliki broj svojih navijača koji je pristigao u Istanbul. Golovima Emira Obuće i Adnana Osmanhodžića, Sarajevo je uspjelo stići do izjednačenja. Revanš susret na Koševu ipak nije bio tako čaroban, obzirom da je Besiktas slavio sa ubjedljivih 5:0, ostvarivši tako plasman u prvo kolo Kupa UEFA.

Trenutak kada Dursun postiže pogodak za 2:0



2018/19. Atalanta - Sarajevo 2:2

Prvi susret drugog pretkola UEFA Evropske lige, gotovo po svemu je podsjetio navijače Sarajeva na čarobnu istanbulsku noć. Sarajevo je još jednom dočekalo dvomeč kao totalni autsajder, ovog puta u duelu sa najefikasnijom ekipom italijanske Serije A, Atalantom. Baš kao u Istanbulu, prvih 45 minuta je slutilo na pravu katastrofu bordo tima. Šanse domaćeg tima su se redale jedna za drugom, a Atalanta je terensku inicijativu krunisala sa dva postignuta pogotka. Slično kao i 16 godina ranije, trener Musemić je u nastavku utakmice sa nekoliko promjena unio živost u redove svog tima, što je rezultiralo fantastičnim povratkom Sarajeva. Golovima Harisa Handžića i Aladina Šišića, bordo tim je stigao do fantastičnih 2:2. Ali baš kao i u duelu sa Besiktasom, revanš susret na Koševu je donio pravi potop. Atalanta je Sarajevu nanijela najteži poraz u njegovoj historiji, slavivši sa ubjedljivih 8:0, te je više nego zasluženo ostvarila plasman u narednu rundu takmičenja.

Haris Handžić u duelu sa odbranom Atalante


U večerašnjem susretu sa Torpedom, Sarajevo će tražiti priliku da prekine neugodnu tradiciju, te da prvi put nakon više od 40 godina prođe u narednu rundu jednog evropskog takmičenja, poslije 2:2 iz prvog meča.

Susret Sarajeva i Torpeda je na rasporedu u 21 sat, uz direktan prijenos na MY TV kanalu.