2022/23 | m:tel Premijer liga BiH | 4. kolo
06.08.2022.
Asim Ferhatović Hase | Posjeta: 9.000
Sarajevo

Sarajevo

1:0

Izvještaj


Još jednom su navijači Sarajeva ispunili tribine Koševa, ovoga puta oko 9.000 pristalica bordo boje nosilo je izabranike Feđe Dudića do trećeg uzastopnog trijumfa na početku premijerligaške sezone.

Susret za bordo tim nije počeo najbolje, obzirom da se već u 43. sekundi utakmice povrijedio debitant Marin Aničić, koji je nakon deset minuta morao napustiti igru, a njega je zamijenio još jedan debitant, također nedovoljno oporavljeni Vlatko Drobarov. I dok se Aničiću ukazivala pomoć, a bordo tim bio sa igračem manje, ukazala se i prva prilika za Sarajevo. Bilo je to u 5. minuti, kada je iskosa sa desetak metara šutirao Adnan Džafić, ali gostujući golman Kukić zaustavlja njegov udarac. Sedam minuta kasnije viđena je i sporna situacija pred golom gostiju. Nemanja Tomašević je prošao po lijevoj strani, ubacio u šesnaesterac, gdje loptu rukom zaustavlja Krišto, ali sudija Topalović ne pokazuje na bijelu tačku.

Ono što je propustio dosuditi u 12. minuti, zenički arbitar je nadoknadio u 31. minuti. Nakon jednog brzog auta Ivana Ikića, ubacio se Dal Varešanović čiji centaršut ponovo rukom zaustavlja Krišto. Topalović je ovog puta pokazao na bijelu tačku, ali udarac kapitena Asmira Suljića zaustavlja sjajni Kukić. Sedam minuta kasnije, ponovo je u prilici Džafić, koji nakon ubacivanja Muse Muhammeda, sa desetak metara promašuje cijelu loptu.

U finišu prvog poluvremena Sarajevo je čak tri puta prijetilo udarcima sa distance, preko Varešanovića, Čirjaka i Ikića, a najbliže golu bio je Suljić u trećoj minuti sudijske nadoknade, kada nakon proigravanja Rifeta Kapića pogađa prečku gola gostiju.

Nastavak utakmice donio je i prve prilike gostiju, koji su pokušali dalekometnim udarcima Dadića i Hanuljka, ali je u oba navrata Belmin Dizdarević bio siguran. Prvu priliku za Sarajevo u drugom poluvremenu imao je Tomašević u 56. minuti, koji nakon povratnog pasa Suljića šutira sa deset metara, ali prečka je ponovo saveznik gostiju.

Uslijedio je uraganski pritisak Sarajeva u finišu, a prosto je nevjerovatno da je sredinom drugog dijela prečka i treći put zaustavila pokušaj fudbalera Sarajeva, ovog puta je šutirao Varešanović, a ni odbijenu loptu u mrežu ne posprema Suljić, još jednom je Kukić bio siguran. Golman Posušaka je i u 72. minuti bio na visini zadatka, kada zaustavlja sjajan udarac glavom Nardina Mulahusejnovića.

A onda, petnaestak minuta prije kraja, Dudić povlači ključni potez utakmice i u igru šalje iskusnog Mersudina Ahmetovića. Ljubimac publike je pet minuta prije kraja napokon uspio zatresti začaranu mrežu Luke Kukića. Nakon duplog pasa Muhammeda i Čatakovića, ovaj prvi ubacuje u peterac gostiju gdje se najbolje snalazi Ahmetović koji pogađa za erupciju oduševljenja na tribinama.

Sarajevo je tako sasvim zasluženo stiglo i do treće pobjede iz isto toliko utakmica, te se na najbolji način oprostilo od koševske publike, obzirom da će već od narednog meča svoje domaće utakmice igrati na zeničkom stadionu Bilino polje.

POVEZANI ČLANCI

Od Gogalića do Ahmetovića

09.08.2022. 22:11

Neuništivi Ahmetović za treću pobjedu

06.08.2022. 23:34

NAJAVA: Sarajevo - Posušje

04.08.2022. 12:01