Od Gogalića do Ahmetovića

Bordo priče

Danas su zvanično započeli radovi na zamjeni travnjaka na stadionu Asim Ferhatović Hase. Tako će nakon više od četvrt stoljeća, najveći stadion u BiH napokon dobiti novi travnjak.

09.08.2022. 22:11
Semir Zilić

...

Nakon više od 25 godina, navijači FK Sarajevo, ali i svi ljubitelji fudbala u glavnom gradu BiH, napokon su dočekali početak radova na rekonstrukciji i potpunoj zamjeni dotrajalog travnjaka stadiona Asim Ferhatović Hase. Posljednji put travnjak je promijenjen u ljeto 1996. godine, a uoči IAAF atletskog mitinga solidarnosti održanog 9. septembra te godine. Busenje za novi travnjak donirao je grad Rim, a zbog kompletne rekonstrukcije stadiona, na prvu zvaničnu utakmicu čekalo se sve do aprila naredne godine.

Početak radova na zamjeni travnjaka
Foto: Općina Centar Sarajevo

Sarajevo je u tom periodu svoje domaće utakmice igralo na Grbavici, da bi se 16. aprila 1997. godine napokon vratilo u svoj dom. Prvu domaću utakmicu na novom travnjaku Sarajevo je odigralo protiv gradskog rivala Željezničara, slavivši rezultatom 1:0. Strijelac prvog gola na novom travnjaku za bordo tim bio je Nermin Gogalić koji je pogotkom u 16. minuti donio veliku radost svim pristalicama bordo boje. Gogalić je tako postao prvi fudbaler Sarajeva koji se upisao u listu strijelaca na novom travnjaku, ali ne i prvi fudbaler uopšte koji je postigao gol na obnovljenom terenu. Zapravo, prvi strijelac na novom terenu bio je grčki reprezentativac Konstantinos Frantzeskos, koji je 14 dana ranije postigao pobjedonosni pogodak za svoju reprezentaciju u kvalifikacionoj utakmici za SP 1998. godine, u kojoj je Grčka slavila minimalnu pobjedu nad Bosnom i Hercegovinom.


Od tog 16. aprila 1997. godine, pa do danas, Sarajevo je na novom travnjaku u ulozi domaćina ili gosta, odigralo ukupno 499 zvaničnih utakmica, od čega posljednju prije tri dana protiv Posušja. Čast da se posljednji upiše u listu strijelaca na, sada već starom travnjaku koševskog stadiona, pripala je iskusnom Mersudinu Ahmetoviću, koji je pet minuta prije kraja susreta postigao jedini gol na meču i Sarajevu donio vrijedna tri boda.


Sarajevo se tako, nakon punih 25 godina, ponovo nakratko seli sa Koševa, ali ovog puta ne na susjednu Grbavicu, nego u Zenicu, na stadion Bilino polje, gdje će u narednih 60 dana, koliko je najavljeno da će trajati radovi, dočekivati svoje protivnike kao domaćin.