NAJAVA: Sarajevo - Posušje

Najava utakmice

U subotu, 6. augusta, sa početkom u 21 sat, Sarajevo će na Koševu ugostiti ekipu Posušja, u utakmici u kojoj će tražiti priliku da ubilježi treću uzastopnu pobjedu.

04.08.2022. 12:01
Semir Zilić

...

Nakon sjajnog starta i dvije ubjedljive pobjede, ekipa Sarajeva će u utakmici protiv Posušja tražiti priliku da dođe i do trećeg uzastopnog trijumfa na startu sezone, što bi bilo prvi put još od 2006. godine, kada je bordo tim također startao sa tri vezane pobjede.

Historijat duela Sarajeva i Posušja, datira od 2000. godine, kada su se ova dva tima prvi put susreli u okviru Premijer lige BiH. Meč odigran na stadionu Mokri dolac u Posušju završen je bez pobjednika. Iako je bordo tim sve do samog finiša utakmice imao vodstvo od 2:0, Posušaci su uspjeli ostati neporaženi. Prvi duel na stadionu Koševo, ova dva tima odigrala su 20. marta 2001. godine. Sarajevo je tada slavilo minimalnu pobjedu rezultatom 1:0, a strijelac gola vrijednog tri boda bio je Edin Šaranović.

Prvi duel Sarajeva i Posušja na Koševu
20. mart 2001. godine

Od tada do danas, Sarajevo i Posušje su odigrali 13 utakmica na našem najvećem stadionu i zanimljivo je da je bordo tim u svakom od tih mečeva upisao pobjedu. Najubjedljivu od tih 13 pobjeda, Sarajevo je upisalo upravo u posljednjem duelu odigranom u martu ove godine, kada je slavilo sa visokih 6:0.

Računajući sve susrete, Sarajevo i Posušje su snage odmjerili ukupno 25 puta do sada, a bordo tim je naravno mnogo uspješniji. Sarajevo je slavilo 16 pobjeda, tri utakmice su završene bez pobjednika, dok su Posušaci upisali šest pobjeda, od čega posljednju prije više od 15 godina, u aprilu 2007. godine.

Đokanović je nastupio u sva tri prošlosezonska meča sa Posušjem

Najviše nastupa u duelima sa Posušjem sakupio je bivši kapiten bordo tima, Muhamed Alaim, ukupno 14, a mrežu Posušaka je najčešće tresao Samir Duro, koji je postigao ukupno šest golova.

Kada su u pitanju igrači iz trenutnog kadra, samo su dvojica upisali nastupe u sva tri prošlosezonska duela sa Posušjem, a to su Andrej Đokanović i Belmin Dizdarević, dok je najefikasniji Dal Varešanović, koji je u posljednjem meču ova dva tima bio dvostruki strijelac.

Susret Sarajeva i Posušja je na rasporedu u subotu 6. augusta, sa početkom u 21 sat, a prema još nepotvrđenim informacijama, ovo bi mogao biti i posljednji ovogodišnji meč na Koševu, obzirom da bi već od naredne sedmice trebali početi radovi na zamjeni travnjaka, što bi značilo da će Sarajevo najvjerovatnije do kraja jesenje polusezone svoje utakmice igrati na stadionu Bilino polje.

2:1

PLBiH, 31. kolo
Asim Ferhatović Hase, 10.05.2024.