1968/69 | Prva savezna liga | 6. kolo
22.09.1968.
Marakana | Posjeta: 35.000
Beograd

1:2

Sarajevo

Izvještaj


Sarajevo je u Beograd otputovalo sa jasnom namjerom da pokaže kako liderska pozicija nije plod slučajnosti, a posebno iznenađenje za svog kolegu s druge strane, Miljana Miljanića, pripremio je strateg bordo tima Munib Saračević. On je mladom beku Anđelku Tešanu povjerio zadatak čuvanja najboljeg igrača protivničke ekipe, Dragana Džajića. Iako su svi očekivali da će Džajića gledati u duelu sa starim poznanikom i saigračem iz reprezentacije, Mirsadom Fazlagićem, do toga ipak nije došlo. Saračevićeva odluka se pokazala kao pun pogodak, obzirom da je Tešan potpuno neutralisao zvijezdu crveno-bijelih, što je bio jedan od ključeva velike pobjede Sarajeva.

Bordo tim je odlično otvorio utakmicu, a prvu priliku imao je Boško Antić, već u 7. minuti utakmice. On se driblinzima oslobodio dvojice svojih čuvara, izašao sam pred Dujkovića koji zaustavlja njegov udarac. Golman Zvezde je samo kratko odbio loptu, a na nju su u isto vrijeme krenuli Antić i Vahidin Musemić ali su se spetljali, pa je ova šansa otišla u nepovrat. Dvadeset minuta kasnije, Sarajevo ipak stiže do vodstva. Fuad Muzurović je sa sredine terena poslao jedan dubinski centaršut pred gol Zvezde, gdje se Boško Prodanović vješto iskrao svom čuvaru Jeftiću, a potom iskoristio slabo postavljanje Dujkovića, te udarcem glavom iskosa sa pet metara pogodio za 0:1.

Tek nakon primljenog gola bude se i fudbaleri Zvezde, koji su imali dvije dobre prilike, ali su njeni napadači oba puta iz izglednih pozicija šutirali neprecizno. Najbliže golu bio je Džajić, koji je pokušajem iz slobodnog udarca na muke stavio Refika Muftića. Bio je to snažan šut, sa preko 20 metara. Lopta je na putu do gola zakačila mladog Tešana u živom zidu, ali je Muftić svejedno uspio sjajnom paradom da izbije loptu u korner. I kada se činilo da će se na odmor otići sa prednošću bordo tima, Zvezda ipak stiže do izjednačenja. U posljednjoj minuti prvog poluvremena, Stevan Ostojić je uspio nadmudriti svog čuvara Milenka Bajića, a potom preciznim udarcem sa desetak metara matirati Muftića za 1:1.

Tokom pauze između dva poluvremena, nad Marakanom su se nadvili tamni oblaci. Počela je padati kiša, a tmurno vrijeme je izazvalo smanjenu vidljivost. U takvoj situaciji, po izuzetno klizavom terenu, mnogo su se bolji snašli fudbaleri u bijelim dresovima. Drugo poluvrijeme, ponovo je pripalo Sarajevu, koje je baš kao i na samom startu utakmice, opet držalo konce igre u svojim rukama. Prvu priliku Sarajevo je imalo u 62. minuti, kada je Antić prošao po lijevoj strani, a potom centrirao u šesnaesterac domaćeg tima, Musemić se bacio na loptu, ali je za koji centimetar ostao prekratak. Samo minutu kasnije, Musemić je ponovo bio u glavnoj ulozi. On je najprije smirio jednu loptu na petnaest metara od Zvezdinog gola, a potom snažno šutirao. Dujković je već bio savladan, ali je lopta pogodila stativu.

Bolju igru u nastavku Sarajevo je napokon krunisalo u 73. minuti. Boško Prodanović je sa lijevog krila centrirao pred gol Zvezde, gdje se najbolje snalazi Fahrudin Prljača koji volej udarcem sa deset metara pogađa za 1:2. Prljača se tako drugi put u samo sedam dana promovisao u heroja bordo tima, obzirom da je i u prethodnom kolu protiv Dinama na Koševu također postigao pobjedonosni pogodak.

Zvezda je izgledala poprilično nemoćno, a tek u posljednjih deset minuta uspjeli su u par navrata ozbiljnije zaprijetiti golu Sarajeva, ali je Muftić bio siguran. Iako su domaći fudbaleri konstantno napadali u finišu utakmice, najbliže golu je ipak bilo Sarajevo, kada je Antić u posljednjoj minuti pokušao lob udarcem iznenaditi Dujkovića, ali je njegov šut završio na prečki Zvezdinog gola.

POVEZANI ČLANCI

ARHIVA: Pomračenje sunca na Marakani

22.09.2022. 12:01