Derbi Bosne i Hercegovine na deset stadiona u pet gradova

Statistika

Sutra sa početkom u 16 sati, na stadionu u Gabeli, Velež i Sarajevo će odigrati svoju 135. međusobnu utakmicu.

18.09.2022. 18:34
Semir Zilić

...


Zbog radova na zamjeni travnjaka stadiona Rođeni, naredni derbi Bosne i Hercegovine, ukupno 135. po redu igraće se u Gabeli, na stadionu Perica Pero Pavlović. Tako će stadion koji je ranije nosio noziv Podavala, te Gabela, postati čak jedanaesti stadion, odnosno šesti grad, u kojem se igrao jedan od najvećih derbija u našoj državi. Tom prilikom, Bordo vremeplov vam donosi historijski pregled duela Sarajeva i Veleža na svih dosadašnjih deset stadiona na kojima su ova dva tima igrala svoje takmičarske utakmice.

Koševo, Sarajevo - 58 utakmica

Zbog činjenice da je Velež tokom prethodnih sedam i po decenija čak tri puta mijenjao domaći teren, najviše utakmica ova dva rivala su, očekivano, odigrala na Koševu. Svoj prvi meč na Koševu, Sarajevo i Velež su odigrali davne 1952. godine, a bordo tim je trijumfovao rezultatom 2:0. Velež je ujedno, nakon Željezničara, najčešći protivnik bordo tima na našem najvećem stadionu, a u dosadašnjih 58 utakmica, uspješnije je bilo Sarajevo. Bordo tim je trijumfovao 33 puta, Velež je upisao sedam pobjeda, dok je preostalih 18 mečeva završeno bez pobjednika.

Bijeli Brijeg, Mostar - 36 utakmica

Iako već pune tri decenije Velež ne igra svoje domaće utakmice na stadionu pod Bijelim brijegom, ovaj kultni mostarski stadion i dalje je drugo najčešće mjesto susreta u derbiju Bosne i Hercegovine. Stadion pod Bijelim brijegom je zvanično otvoren 7. septembra 1958. godine, a svoju prvu utakmicu na njemu ova dva rivala odigrala su dva mjeseca kasnije, a Velež je trijumfovao rezultatom 2:0. U ukupnom skoru, mostarski tim je mnogo uspješniji, Velež je slavio u 21 odigranom meču, 11 puta je bilo neriješeno, dok su Sarajevu pripale samo četiri pobjede.

Stadion Rođeni, Mostar - 24 utakmice

U mostarskom naselju Vrapčići, 25. novembra 1995. godine zvanično je otvoren treći Veležov stadion. Sve do 2017. godine, stadion je nosio naziv Vrapčići, kada zvanično dobija naziv Stadion Rođeni. Prvu utakmicu Velež i Sarajevo na njemu su odigrali u martu 1997. godine, a bordo tim je slavio rezultatom 2:0. Za razliku od druga dva Veležova stadiona, na kojima je statistički omjer izrazito na strani Mostaraca, u Vrapčićima je omjer poprilično izjednačen. Velež je slavio osam pobjeda, Sarajevo sedam, dok je devet mečeva završeno bez pobjednika.

Stadion Veleža, Mostar - 7 utakmica

Prvi Veležov stadion se nalazio u blizini današnjeg stadiona pod Bijelim brijegom. Danas se na mjestu ovog stadiona nalazi naselje koje je i dalje među mostarskom rajom poznato kao Staro Veležovo. Ovaj stadion bio je poprište prvog duela ova dva tima ikada. Bilo je to u novembru 1946. godine, kada je u sklopu Saveznog kvalifikacionog kupa Velež slavio rezultatom 2:1. Na Starom Veležovom ova dva tima su se susrela sedam puta, a Mostarci su slavili u šest navrata, dok je Sarajevu pripala samo jedna pobjeda.

Grbavica, Sarajevo - 3 utakmice

Tri puta je ukupno Sarajevo dočekalo Velež na manjem sarajevskom stadionu, a svaki put su povod tome bili radovi na Koševu. Prvi put je to bilo 1954. godine, kada je Velež u sklopu Kupa Maršala Tita slavio sa ubjedljivih 7:1. Velež je slavio i u prvoligaškom duelu ova dva tima 1981. godine, dok je Sarajevu pripala pobjeda u okviru Prve liga BiH, u jesen 1996. godine.

Šesti april, Sarajevo - 2 utakmice

Prijeratni stadion sarajevske Slavije na Marindvoru bio je prvi dom našeg kluba. Na njemu je Sarajevo dva puta ugostilo Mostarce, oba puta 1947. godine i oba susreta su završila trijumfom bordo tima identičnim rezultatom, 3:1.

Sedmi april, Visoko - 1 utakmica

Zbog nereda na utakmici prvog kola sezone 1965/66., Sarajevo se suočilo sa suspenzijom stadiona Koševo, pa je naredna dva ligaška meča moralo igrati van svog grada. Izbor je pao na visočki stadion Sedmi april, koji danas nosi naziv Luke. Sarajevo je u Visokom dočekalo ekipe Veleža i Hajduka, a u bh. derbiju bordo tim je slavio rezultatom 2:1.

Sjeverni logor, Mostar - 1 utakmica

Iako se igralište u Sjevernom logoru baš i ne može nazvati stadionom, zbog ratnih okolnosti to je bio jedini teren koji je u aprilu 1995. godine mogao ugostiti duel starih rivala u sklopu četvrtfinala Kupa RBiH. Sarajevo se par dana ranije vratilo sa međunarodne turneje na kojoj je ostalo bez gotovo kompletnog tima, a nekolicini igrača koji su na utakmicu došli direktno iz Splita, na putu prema glavnom gradu BiH, pridružili su se kadeti i juniori bordo tima koji su popunili sastav. Velež je iskoristio činjenicu da je naspram sebe imao podmlađeni tim Sarajeva, te je slavio sa ubjedljivih 6:1. Bio je to prvi duel Sarajeva i Veleža u nezavisnoj Bosni i Hercegovini.

Gradski stadion, Jablanica - 1 utakmica

I dok su se čekali završni radovi na izgradnji stadiona u Vrapčićima, Velež je u uvodnim utakmicama prvog izdanja Prve lige RBiH u sezoni 1995/96. svoje domaće utakmice igrao na stadionu Turbine u Jablanici. Tamo je u septembru 1995. godine ugostio i ekipu Sarajeva. Bio je to njihov prvi meč u bh. prvenstvu, a Velež je slavio rezultatom 3:0.

Bilino polje, Zenica - 1 utakmica

Iako su Velež i Sarajevo kombinovano čak 18 puta igrali finale Kupa u bivšoj i sadašnjoj državi, tek u maju ove godine prvi put su se međusobno susreli u borbi za trofej. Prema odluci NSBiH, finalna utakmica Kupa BiH se igrala u Zenici, na stadionu Bilino polje. Navijači Sarajeva i Veleža su u sjajnoj atmosferi ispunili tribine zeničkog stadiona. Meč je u regularnih 90 minuta završen bez golova, pa se pristupilo izvođenju jedanaesteraca u kojima su uspješniji bili fudbaleri Veleža.

0:1

PLBiH, 30. kolo
Dr. Milan Jelić, 04.05.2024.