ARHIVA: Sarajevo - Željezničar 0:0 (2008.)

Arhiva

Na današnji dan 2008. godine, Sarajevo i Željezničar su remizirali na Koševu, rezultatom 0:0.

19.04.2022. 18:06
Semir Zilić

...

U razmaku od četrdesetak dana, Sarajevo i Željezničar su odigrali tri gradska derbija. Najprije su u martu na programu bili dueli četvrtfinala Kupa BiH, u kojima je Željezničar zahvaljujući golovima u gostima bio uspješniji i plasirao se među četiri najbolja tima u Kupu. U dvije kup utakmice viđeno je čak 10 golova (3:1 za Željezničar na Grbavici i 4:2 za Sarajevo na Koševu), pa je oko 8.000 gledalaca s pravom očekivalo još jednu fudbalsku ljepoticu.

Ipak, fudbaleri oba tima su razočarali svoje navijače odigravši još jedan sarajevski derbi bez golova. Bordo tim je bolje otvorio utakmicu, te je na krilima razigranih Seada Bučana i Harisa Handžića prvi zaprijetio. Najprije je Handžić neprecizno šutirao glavom, nakon Bučanovog centaršuta, a potom mu se mladi napadač Sarajeva odužio povratnom loptom na peterac, ali se Bučan ne snalazi najbolje.



Nakon početnog pritiska Sarajeva, uslijedio je period bolje igre gostiju, koji preko Rovčanina u 10. minuti pogađaju prečku, a potom prijete dva puta preko Dialibe, ali je u oba navrata siguran na golu bio Muhamed Alaim.

U drugom poluvremenu, tim Husrefa Musemića je imao više od igre, ali se rezultat nije mijenjao. Prvu priliku imao je u 57. minuti Samir Duro, ali njegov udarac u korner izbacuje Ibrahim Šehić. Nakon ubacivanja s ugla pokušao je i Admir Raščić, ali bez uspjeha.



Najbolju priliku za Željezničar u nastavku propustio je Dialiba, koji je nakon akcije Bekrića i Štilića izašao sam pred Alaima, zaobišao ga, ali pri tome otišao previše ukoso, te je iz mrtvog ugla pogodio tek vanjski dio mreže Sarajeva.

Sarajevo je do kraja imalo još jednu šansu preko Raščića, čiji udarac sa desetak metara brani Šehić, te Semjona Miloševića, ali je golman gostiju još jednom bio siguran.

Bordo tim je tako propustio priliku da eventualnom pobjedom ostane u utrci za plasman u Kup UEFA, dok su se gosti sa Grbavice zadovoljili osvojenim bodom, u meču koji za njih i nije bio od prevelikog rezultatskog značaja.