Emir Obuća preuzima trenersku palicu

Aktuelnosti

Nakon sinoćnje ostavke Feđe Dudića na mjesto šefa stručnog štaba FK Sarajevo, rukovodstvo bordo kluba je danas izabralo njegovog nasljednika, Emira Obuću.

20.10.2022. 16:40
Semir Zilić

...

Foto: FK Sarajevo

Nakon lošeg prvenstvenog starta i neuspjeha u Kupu BiH, rukovodstvo FK Sarajevo prihvatilo je ostavku šefa stručnog štaba Feđe Dudića, a već danas za njegovo nasljednika imenovan je Emir Obuća. Bivši napadač bordo tima je već bio dio Dudićevog stručnog štaba, a u radu će mu asistirati dva bivša saigrača, Vučina Šćepanović i Adi Adilović.

Za Obuću, će ovo biti prvi angažman na poziciji šefa struke, a prethodno je sa dosta uspjeha vodio vlastitu školu fudbala, te radio u Akademiji FK Sarajevo, kao i u stručnom štabu prvog tima.

Kada je u pitanju njegova igračka karijera, o tome se već sve zna. Bordo dres je nosio u 205 zvaničnih utakmica, postigavši pri tome čak 89 golova. Najbolji je poslijeratni i četvrti najbolji strijelac Sarajeva svih vremena. Pored toga, Obuća je i najbolji strijelac bordo kluba u UEFA takmičenjima, Premijer ligi i Kupu BiH. U sezoni 2002/03. bio je i golgeter Premijer lige, a sa Sarajevo je osvojio tri trofeja, šampionsku titulu i dva Kupa BiH, a u svakom osvojenom trofeju dao je poseban doprinos i to na način koji nije uspio nijednom drugom fudbaleru Sarajeva ikada. Obuća je naime bio najefikasniji među fudbalerima Sarajeva u takmičenjima koje je bordo klub osvajao, Premijer ligi 2007. godine, te Kupu BiH 2002. i 2005. godine. Navijači Sarajeva ga posebno pamte po mnogim važnim golovima koje je postizao u bordo dresu, poput onog odlučujućeg za osvajanje titule, oba gola u finalnim utakmicama Kupa protiv Širokog Brijega, kao i golovima u evropskim uspjesima protiv Sigme, Besiktasa i Rapida .

Sretno Emire !!!