ARHIVA: U Sarajevu osnovano Fiskulturno društvo "Torpedo"

Arhiva

Na današnji dan, 24. oktobra 1946. sa početkom u 18 sati, u velikoj sali Fiskulturnog doma održana je zajednička skupština dvaju sarajevskih sportskih društava, OFD Sloboda i RSD Udarnik.

24.10.2022. 10:26
Semir Zilić

...


Omladinsko fiskulturno društvo "Sloboda" osnovano je 13. maja 1945. godine, a već dvadesetak dana kasnije, tačnije 13. juna iste godine, osniva se i Radničko sportsko društvo Udarnik. Bila su to prva dva sportska društva koja su osnovana u oslobođenom Sarajevu, nakon završetka Drugog svjetskog rata. Ideja o spajanju ova dva društva u jedno rodila se još tokom ljeta 1946. godine, ali prvi konkretni potezi povučeni su tek u oktobru mjesecu. Tako je 7. oktobra 1946. godine održana zajednička sjednica Gradskog fiskulturnog odbora Sarajevo, OFD Sloboda i RSD Udarnik. Na sjednici je procijenjeno da grad nema dovoljno kvalitetnih sportista kako bi oni bili razdvojeni u više društava, a kao glavni zaključak donesena je odluka o spajanju ova dva društva u jedno, na zajedničkoj sjednici koja je zakazana upravo za četvrtak, 24. oktobar. Glavna tačka dnevnog reda bila je odluka o fuziji ova dva društva u novo, koje će dostojno reprezentovati grad Sarajevo, ali i SR Bosnu i Hercegovinu na takmičenjima u sportskim disciplinama na nivou Jugoslavije.

Zajednička sjednica održana je sa početkom u 18 sati, a nakon što su iz oba društva podneseni izvještaji o radu u prethodnom periodu, ozvaničena je fuzija ova dva društva. Posljednja tačka dnevnog reda bila je izbor imena i uprave novog društva. U početku se razvila žestoka diskusija, padalo je mnogo prijedloga, a onda je Šefket Maglajlić predložio da društvo nosi ime Torpedo, po uzoru na slavno moskovsko društvo. Prijedlog je s oduševljenjem prihvaćen, a novo društvo je tako dobilo svoj naziv. Potom se prešlo na izbor organa društva, pa je za prvog predsjednika Uprave izabran Safet Džinović, dok je za predsjednika Nadzornog odbora izabran Šefket Maglajlić.

Izvor: FENA

Za prvog trenera Torpeda, postavljen je Josip Bulat, a u tim su iz Udarnika pristupili Kemal Hodžić, Anton Vlajčić, Asim Šarenkapa, Ivica Pauković, Ibrahim Fizović, Čedo Konjević, Oto Kajtaz, Aleksandar Radović, Muhamed Viđen i Nedžad Mustagrudić, dok su iz Slobode u novi klub prešli Lav Mantula, Ivica Glavočević, Srboljub Tošić, Vladimir Pecelj, Nerćes Novo, Avdo Strinić, Đuro Lovrić i Alajbegović.

Jedini igrač koji nije pristupio novoformiranom Torpedu, bio je najbolji fudbaler oba fuzionisana društva, kapiten sarajevske Slobode, Franjo Lovrić. Obzirom da je procijenjeno da Torpedo ima dovoljno kvalitetan tim da osvoji Republičku ligu, Lovrić je pridružen redovima prvoligaša Željezničara, kako bi im pomogao u borbi za opstanak u društvu najboljih.

Sretan ti rođendan voljeni klube !!!

3:2

PLBiH, 25. kolo
Asim Ferhatović Hase, 06.04.2024.