ARHIVA: Hajduk pao u slavljeničkoj atmosferi

Arhiva

Na današnji dan, 31. oktobra 1976. godine, Sarajevo je na Koševu savladalo splitski Hajduk, rezultatom 3:1.

31.10.2022. 14:50
Semir Zilić

...


Kraj mjeseca oktobra 1976. godine, bio je obilježen slavljeničkom atomsferom u FK Sarajevo. Bordo klub je tih dana proslavljao svoj jubilarni 30. rođendan, pa je tim povodom pripremljen čitav niz svečanosti. Titova ulica je danima bila ukrašena bordo zastavicama, sa motivima "46-76", a promovisana je i knjiga o prve tri decenije bordo kluba. Delegacija FK Sarajevo bila je gost predsjednika Skupštine grada, Ante Sučića, a fudbaleri i rukovodstvo kluba su obišli i položile vijence na Vječnoj vatri, kao i grobnim mjestima preminulih fudbalera i uposlenika kluba, Đure Lovrića, Stojana Crnogorca i drugih. U subotu, 30. oktobra, u Domu mladih održana je svečana sjednica Upravnog odbora Kluba, a tom prilikom Josip Broz Tito je odlikovao FK Sarajevo. Orden bratstva i jedinstva sa srebrenim vijencem, predsjedniku FK Sarajevo Ljubomiru Grupkoviću, uručio je Titov izaslanik, Salko Oruč.

Centralna svečanost rođendanske proslave zakazana je za naredni dan, kada je u sklopu 11. kola Prve savezne lige, Sarajevo na Koševu ugostilo splitski Hajduk. Susret Sarajeva i Hajduka zakazan je za 14 sati, ali je program svečanosti počeo već u 8 sati, utakmicom pionirskih selekcija Sarajeva i Famosa, nakon čega su uslijedile utakmice juniora Sarajeva i Sloge iz Ilijaša, a potom i revijalni meč veterana Sarajeva i Željezničara. Pioniri Sarajeva su slavili rezultatom 2:1, juniori rezultatom 5:1, dok je najzanimljiviji dio predigre, meč između starih asova dva sarajevska tima završio bez golova.

Pioniri FK Sarajevo

Potom je na red došla i prvenstvena utakmica Sarajeva i Hajduka. Splitski klub je bio možda i najbolji mogući gost za tu priliku. Najuspješniji tim Jugoslavije, koji je sredinom sedamdesetih osvojio gotovo sve moguće trofeje domaćeg fudbala, ali i tim koji je tradicionalno loše prolazio na Koševu, gdje već više od dvije decenije nije znao za trijumf. Prije početka utakmice uslijedio je defile pionira Sarajeva, koji su izašli na teren sa grbovima kluba i Grada, te klupskim zastavama, nakon čega su se pojavili i fudbaleri oba tima praćeni djevojkama u narodnim nošnjama, koje su uručile poklone fudbalerima, trenerima i uposlenicima kluba.

Već od prvog zvižduka sudije Čajića, Sarajevo je krenulo ofanzivno prema golu gostiju, sa jasnim ciljem da dođu do druge prvenstvene pobjede u sezoni. Prvu priliku imao je Želimir Vidović već u drugoj minuti utakmice, kada je nakon sjajnog pasa Safeta Sušića, izašao sam pred gol Hajduka, ali je golman Katalinić požrtvovanom reakcijom spasio svoju mrežu.

Ferhatović postiže pogodak za 1:0

A onda su u 16. minuti proključale tribine koševskog stadiona. Safet Sušić se na desnoj strani poigrao sa Mužinićem, koji ga je pri tome morao faulirati. Slobodan udarac izveo je kapiten Denijal Pirić, uputivši felširanu loptu u šesnaesterac gostiju. Na nabačenu loptu krenuli su Katalinić i Kurtela, ali su se sudarili u zraku, te lopta dolazi na drugu stranu do usamljenog Nijaza Ferhatovića koji bez mnogo oklijevanja, snažnim udarcem lijevom nogom zakucava loptu pod prečku Hajdukovog gola za 1:0.

Tek u 23. minuti zaprijetili su i gosti, preko Kurtele, ali je Fahrija Dautbegović bio siguran. Posljednju šansu u prvom poluvremenu imao je Sušić, u 44. minuti, kada se našao sam u šesnaestercu gostiju, ali dosta iskosa. Mladi Sušić je šutirao snažno, a lopta odlazi iznad gola gostiju.

Dvadeset hiljada navijača je moglo uživati u sjajnoj utakmici

Nastavak utakmice počeo je prilikom gostiju, kada Žungul šutira glavom sa deset metara, ali Dautbegović sjajnom paradom uspijeva zaustaviti njegov udarac. Sarajevo je uzvratilo preko Vidovića i Pirića, čije je udarce sa distance zaustavio Katalinić.

Domaći navijači su na novo slavlje morali čekati do 73. minute. Centarhalf Hajduka, Mužinić, napravio je početničku grešku i dao loptu u noge Sušiću. Centarfor Sarajeva je primio poklonjenu loptu, krenuo sam prema golu, te preciznim prizemnim udarcem savladao Katalinića za 2:0. Sušić je od tog trenutka zagospodario terenom, te je prosto do ludila dovodio fudbalere Hajduka, koji jednostavno nisu imali odgovor na njegove vanserijske driblinge.

Repčić postiže pogodak za 3:0

Razigrani Sušić, bio je pokretač i najljepše akcije na utakmici, koja je uslijedila u 85. minuti. On je krenuo u punom sprintu prema golu Hajduka, odigrao dupli pas sa Draganom Simićem, a potom uposlio usamljenog Srebrenka Repčića na drugoj strani, kojem je preostao lakši dio posla da sa desetak metara matira Katalinića za velikih 3:0. Dvije minute kasnije, Hajduk je uspio stići do počasnog pogotka, preko Duplančića, koji je iskoristio dodavanje Žungula i tek donekle uspio ublažiti poraz svog tima.

Nakon završetka meča, oko 20.000 navijača Sarajeva je ostalo na tribinama, gdje su još dugo slavili veliku pobjedu, kojom su fudbaleri u bordo dresovima na najbolji mogući način čestitali rođendan svom klubu.

Izvještaj, sastave i 28 fotografija sa ove utakmice možete pogledati ovdje.

1:1

PLBiH, 27. kolo
Asim Ferhatović Hase, 20.04.2024.