Dan kada je otišao Hase

Arhiva

Na današnji dan, 23. januara 1987. godine, preminuo je Asim Ferhatović Hase.

23.01.2023. 10:00
Semir Zilić

...


Vjerovatno će mnogi, dok danas budu čitali naslov, ali i podnaslov ovog teksta, ostati potpuno zbunjeni. Pogotovo oni koji koriste Facebook i njegovu veoma popularnu stavku Uspomene ili Memories, kod kojih će nivo zbunjenosti biti još veći. Ubijeđeni da ste godinama unazad na dan Hasetove smrti dijelili linkove koji o tome govore, Hasetove slike ili citate, ali toga u današnjim Uspomenama na vašem Facebook profilu jednostavno nema. Vjerovatno i ne čitate dalje tekst, Facebook zamjenjujete Googleom, kucate "Asim Ferhatović Hase", a tamo vam izbacuje najprije članak sa Wikipedije, a potom i sa svih drugih portala, u kojima jasno stoji da je Asim Ferhatović preminuo u noći sa 24. na 25. januar, dan nakon svog 54. rođendana.

A da li je tako? Godinama su svi portali, sve stranice na društvenim mrežama sa bordo tematikom, pa da se ne lažemo, čak i Bordo vremeplov, prenosili tu informaciju. Nekako se taj podatak da je Hase preminuo dan nakon svog rođendana uzimao zdravo za gotovo. Ipak, prije par mjeseci, istražujući biografske podatke o potpuno drugom igraču, kao i obično prva "stanica" bila mi je web stranica KJKP "Pokop". Sasvim slučajno, naišao sam na podatke o rahmetli Hasetu i ostao poprilično šokiran onim što sam vidio. Pod stavkom datum smrti, jasno je stajalo 23.01.1987..



Kao neko ko na pitanja poput Kada je rođen Safet Sušić? Kada su rođena braća Musemić? Kada je rođen Edhem Šljivo?, odgovara kao iz topa, znao sam i bez dodatne provjere da je Hase rođen 24. januara 1933. godine, a da bi datum njegove smrti, vođen onom "preminuo dan nakon 54. rođendana", trebao zapravo biti 25. januar 1987. godine. Isprva sam pomislio da je u pitanju greška na stranici Pokopa, što se veoma rijetko dešava, ali sam ipak odlučio istražiti medije. Prelistavši svu dostupnu arhivsku građu, uvjerio sam se da je podatak sa web stranice Pokopa zapravo istinit. Subotnja izdanja dnevnih novina, "od Vardara do Triglava", tog 24. januara 1987. godine bila su ispunjena vijesti o tome da je dan ranije preminuo jedan od najvećih fudbalera Jugoslavije, Asim Ferhatović Hase.



Od tog trenutka otklonjena je i svaka sumnja, jer ako je sva jugoslavenska štampa u subotu 24. januara, prenijela vijest o tome kako je dan ranije u Sarajevu preminuo Hase, te kako će se tog dana u prostorijama NSBiH održati komemoracija sa početkom u 10:30, a u 13 sati i dženaza na gradskom groblju "Bare", onda je podatak sa web stranice Pokopa zapravo tačan.

Pa kako je došlo do takve zabune svih ovih godina? Teško je sa sigurnošću reći, ali sigurno da je tome najviše doprinio podatak iz knjige Stjepana Kljujića, koju je posvetio životu najboljeg fudbalera koji se rodio u gradu podno Trebevića, gdje jasno stoji da je Hase preminuo od infarkta u noći sa 24. sa 25. januara, sa već dobrom poznatom frazom "dan nakon što je napunio 54 godine". Ko zna, možda je na sve to utjecala i pjesma čuvenog sarajevskog benda, Zabranjeno pušenje "Nedjelja kad je otišao Hase", jer 25. januar te 1987. godine zaista je padao u nedjelju.

Bilo kako bilo, sada više nema sumnje. Hase je zapravo preminuo u noći sa 22. na 23. januar, a to znači da se danas navršava punih 36 godina otkako je Baščaršija ostala bez svog najvećeg sina.

4:0

PLBiH, 23. kolo
Asim Ferhatović Hase, 16.03.2024.