NAJAVA: Sarajevo - Tuzla City

Najava utakmice

U subotu 23. aprila, sa početkom u 17 sati, ekipa Sarajeva će na Koševu ugostiti trenutno drugoplasirani tim Premijer lige BiH, Tuzla City.

22.04.2022. 12:33
Semir Zilić

...

Biće to ukupno trinaesti međusobni duel Sarajeva i Tuzle. U prethodnih dvanaest susreta, fudbaleri Sarajeva su imali više uspjeha. Bordo tim je zabilježio šest pobjeda, Tuzlaci tri, a isto toliko puta je bilo i neriješeno.

Svoj prvi meč Sarajevo i Tuzla City su odigrali u septembru 2018. godine, kada je bordo tim golovima Anela Hebibovića i Harisa Handžića slavio rezultatom 2:0. Sve do početka ove sezone, ekipa Sarajeva je bila stopostotna u duelima sa Tuzlom na Koševu. U prva četiri duela, bordo tim je slavio isto toliko pobjeda, a Tuzlaci su prvu pobjedu na našem najvećem stadionu slavili u prvom kolu tekuće sezone, kada je bilo 1:2 za goste.

Ligaški rezultati u posljednje vrijeme idu na ruku tuzlanskom timu, obzirom da Sarajevo već četiri utakmice zaredom u Premijer ligi BiH ne zna za pobjedu protiv Tuzle, pa će subotnji meč biti idealna prilika za prekid tog negativnog niza. Naime, u posljednja četiri prvenstvena okršaja ova dva tima, tri puta je završeno bez pobjednika, dok je City slavio jedanput.

Statistika igrača

Najviše nastupa u duelima sa Cityjem imaju čak trojica fudbalera Sarajeva. Vladan Kovačević, Amer Dupovac i Krste Velkoski su upisali devet nastupa protiv našeg sutrašnjeg protivnika. Kada je u pitanju lista strijelaca, najefikasniji je Mersudin Ahmetović, koji je mrežu Tuzlaka tresao šest puta. Posebno je ostala u pamćenju utakmica iz marta 2020. godine, kada je popularni Merso upisao het-trik i vodio Sarajevo do visoke pobjede od 6:2, što će se kasnije ispostaviti kao jednom od ključnih utakmica za osvajanje šampoionske titule u sezoni koja je samo dvije sedmice kasnije prekinuta zbog pandemije korona virusa.

Susret Sarajeva i Tuzla Cityja na rasporedu je od 17 sati, uz direktan prijenos na MyTV kanalu. Glavni sudija meča je Frano Jelić iz Širokog Brijega, a njegovi asistenti će biti Amer Macić i Marko Zelenika, obojica iz Mostara.