IN MEMORIAM: Miroslav Blažević (1935-2023)

In memoriam

Bivši fudbaler FK Sarajevo, Miroslav Ćiro Blažević, preminuo je danas u Zagrebu u 88. godini života.

08.02.2023. 07:48
Semir Zilić

...


Miroslav Blažević je rođen 10. februara 1935. godine u Travniku. Iako je, kako sam tvrdi, zapravo rođen dan ranije, 9. februara, kao zvanični datum njegovog rođenja u dokumentima je zaveden 10. februar. Karijeru je počeo u travničkom Bratstvu, a paralelno sa fudbalom, podjednako uspješan bio je i u skijanju, pa je u disciplini skijaško trčanje bio omladinski šampion Jugoslavije. U ranim pedesetim, sa roditeljima seli u Zagreb, gdje najprije pristupa Dinamu, a potom prelazi u Lokomotivu iz koje 6. februara 1958. godine dolazi na Koševo.

Pravo nastupa u prijateljskim utakmicama stekao je tek mjesec dana kasnije, a na prvi nastup u zvaničnim utakmicama morao je čekati četiri mjeseca duže. Obzirom da nije imao pravo nastupa u utakmicama Zonske lige, Blažević se u prijateljskim utakmicama pokušavao nametnuti mađarskom treneru Fenyvesiju i u tome je u potpunosti uspio. Posebno su ostale upamćene njegove sjajne partije u prvom nastupu za Sarajevo, kada je na pripremama u Francuskoj zablistao sa dva postignuta pogotka protiv drugoligaša Angeriena, te u duelu sa "B" reprezentacijom Jugoslavije na Grbavici. Sarajevo je slavilo sa 4:2, a pored dvostrukog strijelca Ferhatovića, zapaženu ulogu odigrao je i mladi Blažević, koji se također upisao u listu strijelaca.

Pravo nastupa u zvaničnim utakmicama stekao je 6. juna, tačno dva dana prije početka kvalifikacionih utakmica za plasman u Prvu saveznu ligu. Debitovao je u remiju Sarajeva sa Splitom, a potom je sve oduševio u utakmici sa Proleterom na Koševu. Sarajevo je na Koševu savladalo direktnog konkurenta za ulazak u Prvu ligu rezultatom 5:4, a prvo ime susreta bio je upravo Blažević sa dva postignuta pogotka.

Sarajevo, 1958. godine
Stoje: Markušević, Stipić, Švraka, Ferhatović, F. Lovrić, Novo.
Čuče: Radičević, Blažević, Ančić, Živkov, Ijačić.

Sarajevo se tako nakon samo godinu dana vratilo u Prvu ligu, a Blažević je, zbog problema sa povredama, u svojoj debitantskoj sezoni u najvišem rangu upisao 14 nastupa. Dres Sarajeva je nosio do novembra 1959. godine, kada raskida ugovor sa timom sa Koševa i karijeru nastavlja u Rijeci. Tri godine kasnije prelazi u švajcarski Sion, gdje je i završio karijeru i posvetio se trenerskom poslu, u kojem je napravio mnogo više uspjeha.

Tokom dvogodišnjeg boravka na Koševu, Blažević je upisao 20 zvaničnih nastupa i postigao dva gola, a računajući i prijateljske utakmice, upisao je 35 nastupa i pri tome postigao 12 golova.

Miroslav Blažević u dresu Sarajeva, 1958. godine


1:1

PLBiH, 27. kolo
Asim Ferhatović Hase, 20.04.2024.