ARHIVA: "Ja ima lopta, gleda Gušu, udarac..."

Arhiva

Na današnji dan, 14. marta 1999. godine, Sarajevo je na Grbavici savladalo Željezničar rezultatom 2:1.

14.03.2023. 12:28
Semir Zilić

...


Drugo proljetno kolo sezone 1998/99. donijelo je najveći fudbalski spektakl u Bosni i Hercegovini, derbi sarajevskih rivala. Dva premijerligaša iz glavnog grada BiH dočekala su ovaj derbi u potpuno različitoj atmosferi. Sarajevo je bilo na čelu tabele, sa 36 osvojenih bodova i nizom od četiri uzastopne prvenstvene pobjede, računajući i finiš jesenjeg dijela prvenstva. S druge strane, plavi sa Grbavice, koji su ujedno bili i aktuelni šampioni BiH, 73. gradski derbi dočekali su na izuzetno slabom 11. mjestu, sa samo 19 bodova, čak 17 manje od lidera Sarajeva. Uprkos velikom bodovnom zaostatku, na Grbavici su se potajno nadali da bi se mogla ponoviti repriza iz posljednjeg duela ova dva tima, odigranog četiri mjeseca ranije na istom stadionu, kada je Željezničar uspio iznenaditi favorizovano Sarajevo u finalu Superkupa BiH i slaviti sa visokih 4:0.

Izuzetno lijepo vrijeme i pravi proljetni dan, privukli su na tribine Grbavice preko 18.000 navijača oba tima koji su po ko zna koji put napravili pravi spektakl, a nisu im dužni ostali ni fudbaleri oba tima, obzirom da je već od prve minute utakmica obilovala lijepim potezima, prilikama, ali i golovima sa obje strane.

Duel Muharemovića i Đidića

Uvodnih dvadesetak minuta utakmice potpuno je pripalo domaćim fudbalerima, među kojima je se najviše isticao bivši kapiten bordo tima Aldin Čenan. On je već u 13. minuti imao i najbolju priliku na utakmici, kada je nakon proigravanja Dželaludina Muharemovića izašao sam pred gol Sarajeva, ali je iz stopostotne situacije šutirao visoko preko Dedićevog gola. Samo četiri minute kasnije, isti igrač je ponovo bio u šansi. Ovog puta je uputio udarac sa vrha šesnaesterca, ali epilog je bio isti, lopta odlazi preko gola. S druge strane, Sarajevo je imalo tek jednu priliku, preko Nedima Jusufbegovića u 14. minuti, ali je njegov udarac glavom, nakon centaršuta Jasmina Đidića otišao pored gola.

Period bolje igre, domaćini su krunisali u 24. minuti. Edis Mulalić je poveo loptu sa svoje polovine, uposlio Muharemovića, a ovaj proslijedio do Nermina Vazde. Najbolji strijelac Željezničara je iskosa sa 15 metara šutirao, lopta je na putu do gola zakačila jednog fudbalera Sarajeva, dovoljno da prevari golmana Mirsada Dedića i završi iza njegovih leđa, za 1:0.

Trenutak kada Sarajevo stiže do izjednačenja

Nije se dugo čekalo na odgovor fudbalera u bordo dresovima, koji u 30. minuti uspijevaju poravnati rezultat. Đidić je ponovo centrirao sa lijeve strane, a Jusufbegovićev udarac glavom je ovog puta bio precizniji, ali ga domaći golman Gušo uspijeva odbraniti. Na odbijenu loptu natrčao je Samir Duro i silovitim udarcem sa samo pet metara zakucao je pod prečku Gušinog gola za 1:1.

Poslije desetak minuta igre u nastavku, dogodila su se i dva ključna trenutka utakmice. Trener Sarajeva, Nermin Hadžiahmetović je u 54. minuti, umjesto Senada Begića u igru poslao kamerunskog internacionalca Jeana Louisa Noukeua, a samo minutu kasnije Fatić je zbog prekršaja nad Edinom Šaranovićem zaradio i drugi žuti karton, te je Željezničar do kraja ostao sa igračem manje.

Brojčanu prednost, fudbaleri Sarajeva iskoristili su već u 59. minuti utakmice. Faruk Ihtijarević je na sredini terena uposlio Noukeua, koji je najprije dugo vukao loptu kroz razrijeđenu Željinu sredinu, a potom se sa nekih 25 metara odlučio na udarac. Slično kao kod Vazdinog gola, lopta je na putu do mreže zakačila Edisa Mulalića, prevarila Gušu i zatresla mrežu plavog tima za erupciju oduševljenja na sjevernoj i istočnoj tribini.

Radost dvojice strijelaca, Jean Louis Noukeu i Samir Duro

U 69. minuti, nakon akcije Noukeua i Jusubegovića, glavom je pokušao Šaranović, ali njegov udarac zaustavlja Gušo. Sedam minuta kasnije, Željezničar je bio najbliži izjednačenju, kada nakon Gredićevog kornera, rezervista Hadis Zubanović glavom pogađa prečku Dedićevog gola. Posljednje uzbuđenje na meču viđeno je u 90. minuti, kada je Jusufbegović postigao pogodak, nakon asistencije Ihtijarevića, ali je isti opravdano poništen zbog ofsajd pozicije u kojoj se našao napadač Sarajeva.


Sarajevo je tako uspjelo i drugu sezonu zaredom osvojiti sva tri boda na Grbavici, čime se dodatno učvrstilo na čelu tabele, a prva zvijezda velike proslave bio je strijelac odlučujućeg pogotka, Kamerunac Noukeu. Sa dijelova stadiona na kojima su bile smještene "Horde zla", dugo poslije utakmice odjekivalo je Nuki, Nuki, Nuki, a ostala je zapamćena i njegova izjava koju je dao za jednu TV kuću neposredno po završetku utakmice, na ne baš savršenom bosanskom jeziku: "Ja ima lopta, gleda Gušu i udarac".

Osim što je pokupio simpatije najvjernije publike, Kamerunac je ovim golom podebljao i svoj novčanik, nagradom od predsjednika Muhameda Granova, koji je prije utakmice obećao 500 DEM za strijelca pobjedonosnog pogotka, ali se i upisao u historiju kao prvi stranac koji je pogađao u utakmicama sarajevskih rivala.

Izvještaj, sastave, video i devet fotografija sa ove utakmice možete pogledati ovdje.

0:0

PLBiH, 26. kolo
Grbavica, 14.04.2024.