NAJAVA: Sloboda i Sarajevo na novom terenu Tušnja

Najava utakmice

Dvadeset i četvrto kolo m:tel Premijer lige BiH biće zatvoreno duelom starih rivala, Slobode i Sarajeva.

01.04.2023. 14:49
Semir Zilić

...


Na obnovljenom travnjaku stadiona Tušanj, Sloboda i Sarajevo će u nedjelju odigrati svoj 117. međusobni duel. Rivalstvo ova dva kluba traje punih 76 godina, obzirom da su svoju prvu utakmicu odigrali još u martu 1947. godine. U prvoj utakmici, ekipa Sarajeva, tada pod imenom Torpedo, na svom terenu je savladala tuzlanski tim rezultatom 5:0. Svoj prvi zvanični meč na stadionu u tuzlanskom naselju Tušanj, ovi rivali su odigrali deset godina kasnije, tačnije u oktobru 1957. godine, u sklopu Zonske lige. Sarajevo je tada savladalo Tuzlake rezultatom 3:2, a zanimljivo je da je to dugo vremena bila i jedina pobjeda bordo tima na ovom stadionu.

Naime, nakon što je Sloboda postala stalni član Prve savezne lige, stadion Tušanj je bio neosvojivi bedem za fudbalere Sarajeva. Tek iz 15. pokušaja, u aprilu 1982. godine, bordo tim se uspio vratiti iz Tuzle sa osvojena dva boda, a sličnu sudbinu Sarajevo je doživjelo i u narednih deset godina, koliko su se još dugo ovi rivali takmičili u najelitnijem rangu bivše države. Svoju drugu pobjedu na Tušnju, Sarajevo je ubilježilo tek u maju 1991. godine.

Detalj sa prve zvanične utakmice Slobode i Sarajeva na Tušnju, 1957. godine
Foto: Historija FK Sloboda

Ipak, poslijeratni period donio je za bordo tim znatno bolji učinak u gostujućim duelima sa Slobodom. Sarajevo je u prvenstvenim i kup utakmicama u nezavisnoj Bosni i Hercegovini, slavilo 11 puta, a svoju posljednju pobjedu na Tušnju upisalo je u martu prošle godine.

Ukupno, Sloboda i Sarajevo su do sada odigrali 116 međusobnih utakmica, u kojima je bordo tim imao znatno više uspjeha. Sarajevo je slavilo u 52 utakmice, Sloboda u 33, dok je 31 utakmica završena bez pobjednika. Gol-razlika je također na strani Sarajeva, koje je postiglo 149 pogodaka, naspram 115 koliko su postigli Tuzlaci, što znači da će bordo tim u nedjeljnoj utakmici tražiti svoj jubilarni 150. pogodak u mečevima sa Slobodom. Interesantno je istaći da su Tuzlaci ujedno i treći najčešći protivnik Sarajeva, a bordo tim se više puta susreo samo sa Željezničarom i Veležom, dok je upravo u utakmicama protiv Slobode, Sarajevo ubilježilo najviše pobjeda u zvaničnim utakmicama.

Faruk Ihtijarević ima najviše nastupa u duelima sa Slobodom

Najviše nastupa za Sarajevo u duelima sa Tuzlacima ima Faruk Ihtijarević, koji je čak 19 puta nastupao protiv Slobode, dok je mrežu Tuzlaka najviše puta tresao Safet Sušić, ukupno osam puta. Najbolji strijelac tuzlanskog tima u duelima sa Sarajevom je Mersad Kovačević, koji je postigao šest pogodaka.

Od igrača iz trenutnog igračkog kadra, najviše nastupa imaju Belmin Dizdarević i Dal Varešanović, po šest, dok su mrežu Tuzlaka jedino pogađali Hamza Čataković i Tarik Ramić. Za trenera bordo tima, Mirzu Varešanovića, ovo će biti treći put da sa klupe vodi Sarajevo protiv Slobode, a u dosadašnja dva duela ubilježio je učinak od po jedne pobjede i jednog remija. Kao igrač, Varešanović je samo jednom nastupio protiv Slobode, u proljeće 2002. godine, kada je bordo tim na Tušnju doživio poraz.

Safet Sušić je mrežu Tuzlaka pogađao osam puta

Nedjeljni susret će voditi sudija Antoni Bandić iz Gruda, sa pomoćnicima Davorom Beljom iz Mostara i Goranom Dujakom iz Odžaka. Sudija iz Gruda je do sada dva puta dijelio pravdu na mečevima Sarajeva i Slobode. U prvom meču, iz augusta 2021. godine, Sarajevo je slavilo pobjedu, dok u drugom, odigranom godinu dana kasnije, nije bilo pobjednika.

Sarajevo za ovaj meč nema problema sa suspendovanim igračima, ali će se trećeg žutog kartona u nedjelju morati paziti čak osam fudbalera Sarajeva. Po dva žuta kartona trenutno imaju Avdija Vršajević, Nemanja Tomašević, Dal Varešanović, Besim Šerbečić, Muharem Trako, Enedin Mulalić, Tarik Ramić i Ivan Borna Jelić Balta.

Susret Slobode i Sarajeva počinje u 16 sati, uz direktan TV prijenos na MY TV platformi.

2:1

PLBiH, 31. kolo
Asim Ferhatović Hase, 10.05.2024.