ARHIVA: Ajaxovi dresovi donijeli sreću fudbalerima Sarajeva

Arhiva

Na današnji dan, 12. aprila 1997. godine, Sarajevo je u Tuzli savladalo ekipu Slobode rezultatom 1:0.

12.04.2023. 12:02
Semir Zilić

...

Foto: Historija FK Sloboda

Sedmo proljetno kolo sezone 1996/97. i gostovanje tuzlanskoj Slobodi, ekipa Sarajeva je dočekala bez ijednog poraza u nastavku prvenstva. Istina, bordo tim je na startu proljetne polusezone poražen u Jablanici, od domaće Turbine, ali je taj meč nešto kasnije registrovan službenim rezultatom u korist Sarajeva, zbog nedozvoljenog nastupa Emira Tufeka za domaći tim. Nakon toga, Sarajevo je uvezalo još tri trijumfa u prvenstvu, čime se ravnopravno uključilo u utrku za šampionsku titulu sa liderom na tabeli, Čelikom. Ipak, uslijedila su dva vezana remija, od kojih je posebno šokantan bio onaj sa visočkom Bosnom, pa je Sarajevo utakmice 22. kola dočekalo sa čak osam bodova zaostatka za Čelikom, ali i uz jednu utakmicu manje - gradski derbi sa Željezničarom koji je bio na rasporedu sredinom naredne sedmice.

Gostovanje u Tuzli, ostalo je upamćeno po tome što su fudbaleri Sarajeva na travnjak Tušnja istrčali u dresovima slavnog holandskog kluba Ajaxa, koji su bili prekriveni reklamom sponzora bordo tima, Energopetrola. Oko 3.000 gledalaca, moglo je uživati u dobroj fudbalskoj predstavi, u kojoj je objema ekipama pripalo po jedno poluvrijeme. Prvih 45 minuta, Tuzlaci su bili znatno bolji protivnik, ali nakon što nisu iskoristili svoje šanse, Sarajevo je u nastavku zaigralo znatno bolje i zasluženo stiglo do trijumfa.

Mirsad Dedić interveniše ispred svog gola

Nije se dugo čekalo na prvo uzbuđenje na susretu. Igrala se treća minuta, kada je u izglednoj prilici bio Adnan Osmanhodžić, ali njegov udarac odlazi pored Dedićevog gola. Tri minute kasnije, isti igrač je pokušao, ovog puta iz slobodnog udarca, a lopta pogađa gornji dio prečke.

Tu nije bio kraj pritisku Slobode, koja je prijetila još i preko Kavazovića, a potom i Mešanovića, od čega se posebno izdvaja prilika ovog prvog iz 39. minute, kada je nakon kornera sjajno šutirao glavom, ali je Dedić još bolje zaustavio njegov udarac. Sarajevo je u prvih 45 minuta igralo podređenu ulogu, a jedini pokušaj prema golu Tuzlaka imao je Almir Turković.

Senad Repuh u prodoru

Drugo poluvrijeme donijelo je potpuno drugačiju sliku. Napadi Tuzlaka postaju jalovi, dok Sarajevo igra sve otvorenije. Prvu priliku u nastavku utakmice imali su fudbaleri Sarajeva u 53. minuti, kada Turković izlazi sam pred golmana Romea Mitrovića, koji uspijeva zaustaviti njegov udarac. Deset minuta kasnije interesantna situacija pred golom Sarajeva. Golman Dedić je ispratio jednu dubinsku loptu veznog reda domaćih, istrčao izvan svog šesnaesterca u namjeri da izbije loptu, ali ona dolazi do Osmanhodžića. Desetka domaćeg tima je bez mnogo oklijevanja, sa 25 metara šutirao iz prve prema praznom golu Sarajeva, a njegovu namjeru prozreo je iskusni Reuf Herco, koji uspijeva izbiti loptu sa same gol-linije.

Već u sljedećem napadu uslijedio je hladan tuš za domaće navijače. Golman Tuzlaka, Mitrović, loše je ispucao jednu loptu, koju na nekih dvadesetak metara od gola domaćina prihvata Senad Repuh. On se u trku oslobodio svog čuvara, ušao u šesnaesterac, a potom majstorski prebacio Mitrovića za veliko slavlje "Hordi zla". Primljeni gol je šokirao Tuzlake, koji do kraja nisu uspjeli ozbiljnije ugroziti Dedića, dok je Sarajevo u dva-tri navrata iz kontre prijetilo Mitroviću, ali je rezultat ostao nepromijenjen.

Emir Granov u duelu sa odbranom Slobode

Pobjeda na Tušnju dodatno je dobila na težini, kada je stigla vijest da je u isto vrijeme Čelik doživio poraz u Lukavcu, što je značilo da se ekipa Sarajeva ovim trijumfom primakla Zeničanima na samo pet bodova zaostatka, uz priliku da eventualnim trijumfom u zaostalom meču protiv Željezničara, taj minus dodatno smanji, što se pet dana kasnije i dogodilo.

Izvještaj, sastave i šest fotografija sa ove utakmice možete pogledati ovdje.