ARHIVA: Prljača i Blažević srušili Zagreb i učvrstili Sarajevo na čelu tabele

Arhiva

Na današnji dan, 13. septembra 1964. godine, Sarajevo je na Koševu savladalo ekipu Zagreba rezultatom 3:1 i tako se dodatno učvrstilo na čelu tabele, povećavši prednost nad pratiocima.

13.09.2023. 12:47
Semir Zilić

...


Nakon sedam odigranih kola, fudbalske sezone 1964/65. Sarajevo je zauzimalo lidersku poziciju na tabeli. Uprkos porazu u prethodnom kolu, na gostovanju u Nišu, bordo tim je zadržao lidersku poziciju, sa jednim bodom prednosti u odnosu na Radnički. Osmo kolo donijelo je gostovanje Zagreba na Koševu. Tim iz Kranjčevićeve ulice je također veoma dobro ušao u sezonu, te je susrete osmog kola dočekao kao petoplasirani tim na tabeli, pa se s pravom očekivala kvalitetna fudbalska predstava.

Susret sa Zagrebom bio je od velike važnosti za fudbalere Sarajeva, obzirom da je slijedila dvomjesečna pauza u prvenstvu, zbog obaveza reprezentacije Jugoslavije, koju je najprije očekivala serija kvalifikacionih i prijateljskih utakmica, a potom i učešće na Olimpijskim igrama u Tokiju. Sarajevo je tako imalo priliku da eventualnom pobjedom u duelu sa Zagrebom osigura dvomjesečni boravak na čelu tabele.

Ekipa Sarajeva uoči početka utakmice.
Stoje: F. Lovrić, Crnogorac, Biogradlić, Fazlagić, Sirćo, Ferhatović, Vujović, Prljača, Gegić.
Čuče: Čerkić, Šiljkut, Blažević, Mušović.

Oko osam hiljada gledalaca, još se nije ni smjestilo na tribine koševskog stadiona, a uslijedio je hladan tuš. Nakon samo tri minute igre, Tomislav Kralj je iskoristio jednu grešku kapitena Sarajeva, Ibrahima Biogradlića, ukravši mu loptu na sredini terena, nakon čega je krenuo prema golu Sarajeva. Kralj je u sjajnom solo prodoru najprije prevario Vujovića, a potom i zaobišao golmana Sirću, te plasirao loptu u praznu mrežu za 0:1. Fudbaleri Sarajeva se još nisu ni oporavili od početnog šoka, a gosti su mogli i uduplati prednost. Vaha je u 9. minuti snažno šutirao sa nekih pet metara, ali je stativa ovog puta bila Sirćin saveznik, spasivši siguran gol.

Tek nakon toga budi se i Sarajevo, koje iz prve prilike stiže do izjednačenja. Igrao se 17. minut utakmice, kada je Fahrudin Prljača napravio pravo malo remek-djelo. On je u stilu najboljih slalomaša, nanizao čak četvoricu gostujućih fudbalera, a potom preciznim udarcem sa pet metara matirao Duplančića za 1:1. Od tog trenutka, odnos snaga na terenu je bio uglavnom podjednak, a priliku da donese vodstvo Sarajevu, imao je Stjepan Blažević u 35. minuti, ali njegov udarac glavom sa četiri-pet metara, zaustavio je golman Zagreba. Samo minutu kasnije, okvir gola je još jednom spasio fudbalere Sarajeva i to nakon što je Kralj topovskim udarcem sa 35 metara pogodio stativu Sirćinog gola, pa se na odmor otišlo sa neriješenim rezultatom.

U nastavku utakmice, Sarajevo je krenulo na sve ili ništa, dok su se gosti uglavnom opredijelili na bunker, rijetko ili gotovo nikako ne napuštajući svoju polovinu terena. Prava kanonada gostujućeg gola uslijedila je u periodu od 60. do 70. minute, a sve je počelo u 61. minuti kada je Asim Ferhatović izbio sam pred Duplančića, koji je uspio zaustaviti njegov pokušaj. Gotovo preslikana situacija ponovila se i šest minuta kasnije, a ponovo je Duplančić bio uspješniji u duelu jedan na jedan sa devetkom bordo tima. Pored Ferhatovićeve dvije prilike, Sarajevo je u tom periodu imalo još dvije dobre prilike preko Džemaludina Mušovića, te jednu preko Blaževića, ali je golman Zagreba do ludila dovodio napadače Sarajeva.

Duplančić interveniše ispred Blaževića

Sarajevo je i dalje nastavljalo sa napadima, a atmosferu na tribinama do usijanja je dovela jedna odluka beogradskog sudije Čanka koji je pet minuta prije kraja propustio dosuditi očigledan jedanaesterac za domaći tim. Kada se situacija napokon smirila, Sarajevo je u 86. minuti konačno stiglo do toliko željenog pogotka. Stjepan Blažević je odlično ispratio jedan centaršut sa desne strane, te je pravovremenim utrčavanjem prvi stigao do lopte i zatresao mrežu Zagreba za 2:1. Nakon gola, uslijedili su novi protesti kod sudije Čanka, ovog puta od strane gostiju, koji su smatrali da je Blažević bio u ofsajd poziciji, ali beogradski arbitar nije promijenio svoju odluku, pokazavši na centar.

Sve dileme oko pobjednika, riješene su u 89. minuti, a ponovo je u glavnoj ulozi bio Stjepan Blažević. On je topovskim udarcem sa preko 30 metara još jednom zatresao Duplančićevu mrežu, te tako sebi priskrbio epitet najboljeg igrača utakmice.

Ovom pobjedom, Sarajevo se učvrstilo na liderskoj poziciji na tabeli, povećavši bodovnu prednost nad prvim pratiocima, Dinamom, Partizanom i Radničkim na dva boda.

Izvještaj, sastave i tri fotografije sa ove utakmice možete pogledati ovdje.