Drugi najposjećeniji derbi u posljednjih 20 godina

Statistika

Prema zvaničnim podacima, sinoć je na stadionu Koševo bilo 21.000 gledalaca, što je druga najposjećenija utakmica sarajevskih rivala u posljednje dvije decenije.

09.10.2023. 11:58
Semir Zilić

...

Foto: Klix

Sinoćnji 150. jubilarni derbi sarajevskih rivala, ostaće upamćen po ubjedljivoj pobjedi fudbalera bordo tima, koji su slavili sa visokih 3:0, ali i po sjajnoj atmosferi na tribinama, te odličnoj posjećenosti. Derbi susreti Sarajeva i Željezničara, u prvim poslijeratnim godinama, gotovo redovno su privlačili oko 30.000 navijača na Koševu, te oko 20.000 navijača na Grbavici, ali su u prvim godinama nakon ujedinjenja Premijer lige BiH, te brojke bile u značajnom padu. Posebno se to odnosi na period između 2005. i 2015. godine, kada je i kvalitet fudbala značajno opao, a rezultat 0:0, postao je gotovo nepisano pravilo. Sve lošiji kvalitet najvećeg sportskog događaja u Bosni i Hercegovini, neminovno je dovodio i do pada zainteresovanosti navijača oba tima, ali sinoćnji duel Sarajeva i Željezničara svakako vraća nadu u neka nova, ljepša vremena, nadu u povratak dobrog starog derbija.

Pogled na koševske tribine iz zraka
Foto: Klix

Prema zvaničnom zapisniku NSBiH, sinoć je na stadionu Koševo bilo prisutno 21.000 gledalaca, što je druga najveća zabilježena posjeta u posljednjih 20 godina, tačnije od seozne 2003/04. do danas.

Najviše gledalaca u prethodne dvije decenije bilo je prisutno u maju 2015. godine, što je i razumljivo, obzirom na rezultatsku važnost tog meča. Naime, pomenuti derbi je odigran u samom finišu sezone, tačnije tri kola prije kraja prvenstva, a upravo su Sarajevo i Željezničar vodili tijesnu borbu za šampionsku titulu. Bordo tim je taj derbi dočekao kao lider na tabeli, sa samo jednim bodom više, te je imao priliku da eventualnim trijumfom praktično ovjeri osvajanje šampionske titule. S druge strane, gosti sa Grbavice su također imali priliku da pobjedom preuzmu lidersku poziciju, čime bi uoči posljednje dvije prvenstvene dionice praktično jednu ruku već stavili na trofej namijenjen prvaku Bosne i Hercegovine.

Tribine stadiona Koševo na derbiju odigranom u maju 2015. godine

Stadion Koševo je te majske subote zaista blistao u najljepšem sjaju, a utakmici je prema zvaničnom zapisniku tog dana prisustvovalo 26.000 gledalaca. Baš kao i sinoć, na kraju tog meča, više razloga za slavlje imale su pristalice bordo boje. Iako je meč završen bez pobjednika, Sarajevo je uspjelo zadržati lidersku poziciju na tabeli, te je sa dvije pobjede u preostala dva meča stiglo do pete šampionske titule.