ARHIVA: Sušićev pogodak produbio krizu "crno-bijelih"

Arhiva

Na današnji dan, 12. oktobra 1974. godine, Sarajevo je u sklopu 10. kola Prve savezne lige savladalo na Koševu beogradski Partizan rezultatom 2:1.

12.10.2023. 12:27
Semir Zilić

...


Deseto kolo Prve savezne lige, donijelo je duel dva bivša šampiona Jugoslavije, Sarajeva i Partizana na Koševu. Dva tima su ovaj meč dočekala u prilično različitom raspoloženju. Sarajevo je nakon lošeg starta, uspjelo uvezati četiri utakmice bez poraza, te je u pozitivnoj atmosferi dočekalo gostovanje beogradskih "crno-bijelih". S druge strane, Partizan je bilježio jedan od svojih najlošijih startova u klupskoj historiji. Nakon što su najprije eliminisani u prvom kolu Kupa Maršala Tita, od drugoligaša Zagreba, u prvih devet prvenstvenih kola ostvarili su samo dvije pobjede, što je bilo daleko ispod renomea "Parnog valjka" iz Beograda, te je Partizan meč sa Sarajevom dočekao kao šesnaestoplasirani tim na tabeli, tik iznad zone ispdanja.

Susret Sarajeva i Partizana je otvorio deseto kolo, budući da je zbog TV prijenosa odigran dan ranije od ostalih mečeva, u subotu. Čini se da je direktan prijenos znatno utjecao i na nešto lošiju posjetu na koševskom stadionu, obzirom da je bilo prisutno tek oko 6.000 navijača, koji su ipak mogli uživati u kvalitetnoj fudbalskoj predstavi.

Početak utakmice protekao je u priličnom mirnom tempu, a Sarajevo je iz praktično prve prilike uspjelo doći do vodstva. Igrala se 21. minuta, kada je Dragan Simić nakon sjajnog solo prodora izašao sam pred golmana Milića, kojeg je potom savladao oštrim udarcem sa desetak metara, ne ostavivši mu ni gram šanse da spasi svoj gol. Nakon vodećeg gola Sarajeva, igra je postala mnogo življa, a gosti su u 36. minuti uspjeli doći do izjednačenja. Momčilo Vukotić je uposlio Boru Đorđevića, koji se našao sam na deset metara od gola Sarajeva, te je bez većih problema plasirao loptu u nebranjeni dio mreže Save Ekmečića, što je bio konačan rezultat prvog poluvremena.

Trenutak kada Dragan Simić postiže vodeći pogodak
Foto: Knjiga vremena

U nastavku utakmice tempo igre je znatno opao, ali je uprkos tome publika vidjela mnogo više prilika sa obje strane. Prvu ozbiljniju priliku, Sarajevo je imalo u 50. minuti, kada je Enver Heto sa svega nekoliko metara uzdrmao prečku gola gostiju. Dobre prilike za bordo tim propustili su i Safet Sušić i Anđelko Tešan, dok su gosti najbliže pogotku bili kada je Zavišić izašao sam pred golmana Ekmečića, koji je u padu, nogom uspio zaustaviti njegov udarac, izbivši loptu u korner.

U posljednjih petnaest minuta, ekipa trenera Mirsada Fazlagića je krenula na sve ili ništa, a takav pristup se isplatio u 77. minuti, kada je bordo tim stigao do pobjedonosnog pogotka. Safet Sušić se našao sam pred golmanom Milićem, te je majstorskim udarcem plasirao loptu iznad njegove u glave, ravno u mrežu.

Ovom pobjedom, Sarajevo je produžilo niz neporaženosti na pet utakmica, što je bordo timu donijelo osmu poziciju na tabeli, nakon 10 odigranih kola, dok je Partizan ostao u dnu tabele, na šesnaestom mjestu, ali sada sa istim brojem bodova kao i pretposljednji Proleter.

Izvještaj, sastave i fotografija sa ove utakmice možete pogledati ovdje.