Koševo treći najposjećeniji stadion u regionu

Statistika

U dosadašnjem dijelu Premijer lige BiH, ekipu Sarajeva je na Koševu pratilo u prosjeku preko 10.000 gledalaca, što naš najveći stadion čini trenutno trećim najposjećenijim stadionom u regionu.

21.10.2023. 14:13
Semir Zilić

...

Foto: hordezla.ba

Nakon dugo vremena, stadion Koševo je ponovo postao mjesto okupljanja svih generacija navijača Sarajeva. Ne tako davno, znali smo biti svjedoci tribina našeg najvećeg stadiona koje su na običnim, malim utakmicama znale zjapiti prazne, a onih hiljadu ili dvije najvjernijih navijača, gotovo da se nisu ni primijetili na zdanju čiji je kapacitet 30 puta većih. Ipak, u posljednje vrijeme situacija se značajno promijenila. Prvi put u posljednjih 50 godina, Koševo bilježi niz od 13 uzastopnih utakmica na kojima je bilo prisutno više od 5.000 gledalaca, a posebno je impresivna ovosezonska posjeta na utakmicama Premijer lige BiH.

U prvih šest domaćih prvenstvenih utakmica u sezoni 2023/24, Sarajevo je pratilo 60.950 gledaoca, odnosno u prosjeku 10.158 gledaoca po utakmici, što stadion Asim Ferhatović Hase čini trećim najposjećenijim stadionom u regionu. Na prvom mjestu nalazi se splitski Poljud, gdje je na domaćim utakmicama Hajduka do sada zabilježena prosječna posjeta od 25.879 gledaoca. Daleko iza, na drugom mjestu je stadion Rajko Mitić, beogradske Crvene zvezde, sa prosječnom posjetom od 13.336 gledaoca po utakmici, nakon čega slijedi Koševo.



Poljud, Marakana i Koševo, ujedno su i jedina tri stadiona na području bivše Jugoslavije, gdje je u dosadašnjem dijelu sezone zabilježena posjeta veća od 10.000 gledalaca po utakmici, a listu pet najposjećenijih stadiona zatvaraju osječka Opus Arena i zagrebački Maksimir. Na utakmicama Osijeka zabilježena je prosječna posjeta od 7.778 gledaoca po utakmici, dok je domaće utakmice Dinama do sada u prosjeku gledalo 7.236 gledaoca.

Ovi podaci na najbolji način oslikavaju sjajnu atmosferu koja vlada u i oko FK Sarajevo, a čak ni stariji navijači ne pamte kada je posljednji put vladala ovakva sinergija kluba i navijača, koje prate i sjajni rezultati koje ekipa ostvaruje pod vodstvom novog trenera Simona Rožmana.