ARHIVA: Simultanka Alena Škore u duelu sa Širokim Brijegom

Arhiva

Na današnji dan, 25. oktobra 2003. godine, Sarajevo je na krilima razigranog Alena Škore, savladalo Široki Brijeg na Koševu, rezultatom 4:1.

25.10.2023. 12:52
Semir Zilić

...


Derbi susret 12. kola Premijer lige BiH, donio je duel između Sarajeva i Širokog Brijega na Koševu. Bordo tim je odlično otvorio sezonu, nakon osam odigranih kola držao je lidersku poziciju na tabeli, nakon čega je uslijedio niz od tri vezane utakmice bez pobjede. Činjenicu da je Sarajevo osvojilo samo dva od mogućih devet bodova, iskoristili su Širokobriježani, koji su preuzeli lidersku poziciju na tabeli, te su upravo u utakmici na Koševu vidjeli priliku da eventualnom pobjedom dođu na korak od osvajanja naslova jesenjeg šampiona.

Ipak, Širokobriježani su stigli u Sarajevo sa nešto drugačijim namjerama. Trener gostiju, Ivo Ištuk, na klupi je ostavio trojicu ponajboljih igrača, Juričića, Dujmovića i Ercega, a odabir samo jednog napadača u početnoj postavi, Domagoja Abramovića, jasno je sugerisao da je cilj lidera na tabeli osvajanje jednog boda. S druge strane, njegov kolega Agim Nikolić, koji u ovom meču nije mogao računati samo na odranije povrijeđenog Adnana Osmanhodžića, na teren je poslao izrazito napadačku formaciju, što se ispostavilo kao pun pogodak, obzirom da je Sarajevo u prvom poluvremenu postiglo dva pogotka, te stvorilo još nekoliko stopostotnih prilika.

Sarajevo je silovito krenulo u susret, te je već u četvrtoj minuti stiglo do vodstva. Akciju bordo tima na sredini terena je započeo Senad Repuh, nastavio Faruk Ihtijarević, nakon čega je uslijedio sjajan centaršut Alena Avdića na drugu stativu, gdje je najviši u skoku Alen Škoro koji pogađa za 1:0. Samo par minuta kasnije, nova dobra prilika za Škoru, koji nakon pasa Albina Pelaka, šutira sa desetak metara, ali lopta se odbija od jednog igrača Širokog i odlazi tik pored stative Melherovog gola. Nakon kornera, još jednom se zatresla Melherova mreža, ali je pogodak Mirzeta Krupinca poništen zbog ofsajd pozicije u kojoj se prethodno našao Škoro. Napadi pred golom gostiju redali su se jedan za drugim, a najbliže golu bio je Alen Avdić, koji je nakon centaršuta Mirzeta Alagića, glavom zatresao prečku Melherovog gola.

Duel Kožula i Avdića

Nova dobra prilika za domaći tim stigla je u 21. minuti, kada nakon pasa Avdića, Škoro ostaje sam iskosa na desetak metara od gola, ali njegov udarac odlazi pored gola. Jedinu priliku u prvom poluvremenu, Širokobriježani su imali u 43. minuti, kada Muhamed Alaim zaustavlja jedan udarac Abramovića. Kazna za propušteni priliku stigla je već u narednoj minuti. Repuh je na lijevom krilu uposlio Avdića, koji je još jednom u ulozi asistenta, a njegov prizemni pas iza leđa odbrane Širokog, u svoj drugi gol na utakmici pretvara Škoro, za konačan rezultat prvog poluvremena.

Pauzu između dva poluvremena, Ištuk je iskoristio da obavi trostruku izmjenu, pa je tako na teren poslao Dujmovića, Juričića i Ercega, krenuvši na sve ili ništa. Upravo su njih trojica bili najzaslužniji za pritisak gostiju na startu drugog dijela igre, kada su gosti stvorili dvije izgledne prilike. U prvoj su Dujmović i Juričić, kreirali priliku za Baiana, koji sa desetak metara šutira pored gola Alaima, da bi par minuta kasnije, Hrvoje Erceg izašao sam pred Alaima, ali je golman bordo tima bio uspješniji.

Prvu priliku za Sarajevo u nastavku meča imao je Škoro. Po već oprobanom receptu iz prvog dijela, Avdić je centrirao, a Škorin udarac glavom sa deset metara, Melher uspijeva zaustaviti. A onda je u rasponu od samo dvije minute, Sarajevo riješilo sve dileme oko pobjednika. Škoro je u 73. minuti ukrao jednu loptu gostujućoj odbrani, uposlio Ihtijarevića koji odličnim pasom pronalazi Albina Pelaka, a ovaj preciznim udarcem lijevom nogom sa petnaest metara pogađa za 3:0. Već u idućoj minuti, nova greška odbrane gostiju. Ovog puta Avdić krade loptu, koja dolazi do Repuha, a njegov pasa u svoj treći gol na utakmici pretvara Alen Škoro. On je majstorskim lob udarcem sa vrha šesnaesterca prebacio Melhera i pogodio nebranjeni dio njegove mreže za 4:0. Par minuta kasnije, Škoro je postigao i četvrti gol, koji je ipak opravdano poništen zbog ofsajd pozicije u kojoj se našao u trenutku kada mu je loptu uputio mladi Edin Pehlić.


Finiš utakmice protekao je izuzetno mirno, a gosti iz Širokog Brijega uspjeli su u posljednjoj minuti ipak postići utješni pogodak preko Juričića, čime su samo ublažili poraz. Trijumf Sarajeva, iskoristili su fudbaleri Leotara, koji su tri kola prije preuzeli lidersku poziciju na tabeli.

Izvještaj, sastave, fotografije i video snimak sa ove utakmice možete pogledati ovdje.