ARHIVA: Minimalni poraz na Sardiniji za veliku nadu u revanšu

Arhiva

Na današnji dan, 9. novembra 1966. godine, Sarajevo je u sklopu prvog meča prvog kola Srednjoevropskog kupa poraženo od Cagliarija rezultatom 2:1.

09.11.2023. 12:46
Semir Zilić

...


Zahvaljujući dobrim partijama u prvom dijelu sezone 1965/66. fudbalerima Sarajeva pripala je čast da skupa sa Crvenom zvezdom i Dinamom u narednoj sezoni predstavljaju Jugoslaviju u Srednjoevropskom kupu. Žrijeb prvog kola i nije bio naklonjen jugoslavenskim timovima, obzirom da su sva tri kluba za protivnike dobili predstavnike Italije. Crvena zvezda je tako za protivnika dobila rimski Lazio, Dinamo je odmjerio snage sa Milanom, a Sarajevo sa najvećim hitom dotadašnjeg dijela italijanske Serije A, Cagliarijem. Bio je to početak zlatnih godina najvećeg kluba sa Sardinije, kada je Cagliari, predvođen novom zvijezdom italijanskog fudbala, Gigijem Rivom, dostigao olimp, te nakon vicešampionske titule i finala Kupa 1969. godine, godinu dana kasnije prvi i jedini put u svojoj historiji postao i šampion Italije.

Cagliari je te sezone odlično startao u Seriji A. Do susreta sa Sarajevom, u prvih sedam kola ne samo da nisu doživjeli nijedan poraz, nego čak nisu ni primili pogodak. Sa učinkom od četiri pobjede i tri remija, uz gol-razliku 11:0, Cagliari je meč sa bordo timom dočekao kao trećeplasirani u prvenstvu Italije, te su s pravom ponijeli ulogu blagog favorita u ovom dvomeču. Dva dana prije utakmice, fudbaleri Sarajeva su krenuli na put prema najvećem italijanskom otoku, najprije se zaputivši za Beograd, odakle su skupa sa fudbalerima Crvene zvezde odletjeli za Rim, a potom su igrači i rukovodstvo Sarajeva nastavili put direktnom avio linijom za Kaljari.

Gigi Riva postiže pogodak za 1:0

Tribine stadiona Amsicora su bile poprilično popunjene, a oko 20.000 domaćih navijača moglo je biti oduševljeno silovitim početkom svojih ljubimaca. Već nakon 15 minuta igre, Cagliari je stigao do vodstva. Gigi Riva, koji će te sezone postati najbolji strijelac Serije A, a potom isto priznanje ponijeti još dva puta u naredne tri sezone, pobjegao je svom čuvaru Ibrahimu Biogradliću, a potom snažnim udarcem matirao Ibrahima Sirću za 1:0. Slavlje domaćih se još nije ni stišalo, a Sirćina mreža se ponovo zatresla. Još jednu nesmotrenost odbrane Sarajeva iskoristio je Riccioti Greatti pogodivši za 2:0.

Izgledalo je u tom trenutku da bordo tim očekuje prava rezultatska katastrofa, ali su se izabranici Miroslava Brozovića uspjeli oporaviti od početnog šoka, te su do odlaska na odmor u nekoliko navrata i zaprijetili golu Reginata. Konačno, pet minuta prije odlaska na odmor Sarajevo je stiglo do pogotka. Fahrudin Prljača je dubinskom loptom uposlio Boška Prodanovića, koji se sjajno snalazi u šesnaestercu domaćih, te lob udarcem matira Reginata. Njegov udarac pokušao je spriječiti Miguel Longo, ali mu to nije pošlo za rukom, te je samo potvrdio Prodanovićev gol za konačan rezultat prvog poluvremena.

Trenutak kada Prodanović postiže pogodak za 2:1

U nastavku utakmice, Italijani su krenuli na sve ili ništa. Najviše su prijetili preko Brazilca Nenea, te naravno Rive, ali je odbrana Sarajeva bila na visini zadatka. Ni igrači u bordo dresovima nisu bili bez svojih prilika, a najbolju je propustio Vahidin Musemić u 75. minuti, ali je njegov snažan udarac iz blizine uspio zaustaviti domaći golman.

Sarajevo je tako doživjelo minimalan poraz, koji mu je zahvaljujući golu u gostima, davao veliku nadu da u revanšu na Koševu, 14 dana kasnije, mogu izboriti plasman u četvrtfinale ovog prestižnog takmičenja. Sarajevo je u revanšu, dvije sedmice kasnije, savladalo Cagliari rezultatom 3:1, te se zasluženo plasiralo među osam najboljih timova.

Izvještaj, sastave i četiri fotografije sa ove utakmice možete pogledati ovdje.