ARHIVA: Lukavi Antić donio Sarajevu dva boda iz Ljubljane

Arhiva

Na današnji dan, 2. aprila 1967. godine, Sarajevo je u Ljubljani savladalo domaću Olimpiju rezultatom 2:1.

02.04.2024. 12:00
Semir Zilić

...


Druga polovina mjeseca marta, donijela je prvu ozbiljniju krizu u redovima jesenjeg šampiona Jugoslavije, Sarajeva. U razmaku od samo deset dana, izabranici Miroslava "Mehe" Brozovića uvezali su četiri utakmice bez pobjede. Sve je krenulo od poraza na gostovanju direktnom konkurentu za šampionsku titulu, beogradskom Partizanu, nakon čega je uslijedio domaći remi sa Hajdukom, a u međuvremenu i dva poraza u četvrtfinalu Srednjoevropskog kupa, od mađarske Ujpest Dozse. Zgusnuti raspored i igranje na tri fronta donijeli su dodatne probleme treneru Brozoviću, a spisak povrijeđenih i nedovoljno oporavljenih igrača je rastao iz dana u dan. Tako je bilo i uoči utakmice 20. kola Prve savezne lige, u Ljubljani protiv domaće Olimpije, za koju se već unaprijed znalo da u sastavu neće biti odranije povrijeđenih Vahidina Musemića i Antona Mandića.

Četiri dana prije susreta u Ljubljani, bordo tim je gostovao u Ujpeštu. Nakon minimalnog poraza u prvom meču na Koševu, Sarajevo je u revanšu u Mađarskoj doživjelo težak poraz. Mađari su slavili sa 5:1, te su se sa ukupnih 7:2 plasirali u polufinale SE kupa. Obzirom da planom puta nije bio predviđen povratak u Sarajevo, nego odlazak pravo za Ljubljanu, na spisku putnika za Mađarsku su se našli i lakše povrijeđeni Boško Antić, Boško Prodanović i Fahrudin Prljača, koje je trener odlučio poštedjeti i sačuvati za susret u Ljubljani. Odmah nakon meča u Ujpeštu, ekspedicija Sarajeva je otputovala u glavni grad Slovenije, gdje su igrači dobili dva dana slobodno, uz tek jedan lakši trening trećeg dana, u subotu, uoči utakmice. Ovaj potez Brozovića se ispostavio kao pun pogodak, obzirom da je taj odmor bio upravo ono što je bilo potrebno njegovim, već pomalo umornim, pulenima. Obzirom da je utakmica sa Ujpesti Dozsom bila prilično iscrpljujuća, te da je Sarajevo ionako imalo dosta problema sa rovitim igračima, stručni štab bordo tima je pozvao i mladog Fahrudina Ulaka, da se pridruži ekipi, te je on doputovao vozom u Ljubljanu uoči same utakmice.

Vijesti o problemima sa povredama, koje je Sarajevo imalo, stigle su i do domaće publike, a oko 10.000 domaćih navijača bilo je prilično iznenađeno kada je vidjelo da je ekipa Sarajeva istrčala na teren stadiona za Bežigradom u praktično najjačem sastavu. Iz prve postave nedostajao je jedino Musemić, čije je mjesto u napadu zauzeo Prljača, dok je umjesto njega dres sa brojem šest zadužio veteran Ibrahim Biogradlić. Ovaj susret je bio od velike važnosti za oba rivala. Olimpija je bila u grčevitoj borbi za opstanak i svaki bod na domaćem terenu bio im je od krucijalne važnosti, dok je Sarajevo svim silama željelo prekinuti loš rezultatski niz i zadržati četiri boda prednosti u odnosu na Partizan. Uvodne minute utakmice protekle su u početnom ispitivanju snaga, ali i privikavanju fudbalera na izuzetno loš, blatom prekriven, teren koji ih je dočekao. Iako je izostala tehnički lijepa igra, jer je teren to onemogućavao, nije izostala borbenost fudbalera oba tima, koja je rezultirala mnogim dobrim prilikama na obje strane u prvom poluvremenu.

Boško Antić postiže pogodak za 0:1

Prvu priliku na utakmici imalo je Sarajevo, već u 6. minuti kada se u gužvi pred golom Škulja najbolje snalazi Stjepan Blažević, ali njegov udarac u posljednji čas zaustavlja desni bek gostiju Đorlev, izbivši loptu sa same gol crte. Desetak minuta kasnije uzvratili su i igrači u crno-bijelim dresovima, ali je pokušaj Brane Oblaka zaustavio Ibrahim Sirćo. Sredinom prvog poluvremena, tačnije u 28. minuti, Sarajevo je stiglo do vodstva od 0:1. Prljača je bio u solo prodoru, a na oko 18 metara od gola, prekršajem ga je zaustavio Đorlev. Sudija Zečević je ispravno dosudio slobodan udarac, nakon čega je uslijedila prava majstorija Boška Antića. Krilni napadač bordo tima je namjestio loptu, a potom lukavim udarcem po zemlji prevario igrače Olimpije u živom zidu, koji su visoko skočili, ali i golmana Škulja koji takvo nešto nije očekivao, te je lopta odsjela u njegovoj mreži. Bio je to pogodak kojeg smo na evropskim terenima mogli vidjeti tek četrdesetak godina kasnije, kada su na sličan način golmane varali brazilski fudbaleri Rivaldo i Ronaldinho.

Ipak, radost igrača Sarajeva nije dugo trajala, jer je samo deset minuta kasnije Olimpija stigla do izjednačenja. Frančeskin, koji je bio pokretač svih napada domaćeg tima u prvom dijelu igre, pobjegao je po desnoj strani svojim čuvarima, a potom prizemnim centaršutem poslužio usamljenog Oblaka koji iz neposredne blizine pogađa za 1:1. Isti igrač je imao još jednu priliku u finišu prvog dijela, ali je nije iskoristio, pa se na odmor otišlo sa rezultatom iz 38. minute. U samom finišu prvog poluvremena, teren je zbog povrede napustio nedovoljno oporavljeni Boško Prodanović, kojeg je zamijenio novajlija u ekipi, Ekrem Maglajlija.

Duel Mirsada Fazlagića i Branka Oblaka

U drugom poluvremenu, uslovi za igru su bili još teži. Kiša koja je počela padati u međuvremenu, dodatno je raskvasila ionako loš teren, a kako je vrijeme odmicalo, tako su i igrači oba tima bili sve umorniji od igranja u takvim uslovima. Olimpija je tokom većeg dijela drugog poluvremena imala terensku inicijativu, ali uprkos tome nije uspijevala ozbiljnije zaprijetiti Sirćinom golu. Najbolju priliku za preokret rezultata, igrači u crno-bijelim dresovima su imali u 75. minuti, kada je Oblak ostao sam na desetak metara od gola Sarajeva, ali je njegov snažan udarac završio pored stative. I kako to obično u fudbalu bude, samo dvije minute kasnije stigla je kazna, a još jednom je do izražaja došlo lukavstvo Boška Antića. On je naime odlično procijenio jedan slabiji Šoškićev pas na sredini terena, te ga je pravovremeno presjekao, a potom je u solo prodoru pretrčao s loptom dvadesetak metara, da bi se sa ivice šesnaesterca odlučio na snažan udarac kojim je po drugi put matirao Škulja.

Drugi primljeni gol potpuno je demoralisao domaće fudbalere, koji do kraja nisu uspjeli napraviti gotovo ništa, a samo zahvaljujući sjajnom Škulju, uspjeli su u finišu izbjeći i teži poraz. On je u posljednjih deset minuta igre, dva puta sjajno intervenisao i zaustavio pokušaje Antića i Prljače, pa je susret završen pobjedom Sarajeva od 1:2.

Izvještaj, sastave i fotografije sa ove utakmice možete pogledati ovdje.