ARHIVA: Četiri laka komada

Arhiva

Na današnji dan, 6. maja 2000. godine, Sarajevo je u jubilarnom 75. prvenstvenom derbiju deklasiralo Željezničar rezultatom 4:1.

06.05.2022. 11:58
Semir Zilić

...

Proljeće 2000. godine bilo je jedno od najuzbudljivijih u historiji bh. fudbala. Čak osam timova je ušlo u završnicu regularnog dijela Premijer lige BiH sa izglednim šansama za plasman u Play-off za prvaka BiH, pa je bilo evidentno da će na kraju svaki osvojeni bod, a možda čak i postignuti pogodak, biti od presudne važnosti. Tako je bilo i sa Sarajevom koje je u posljednjih pet kola ušlo kao petoplasirani tim prvenstva, tik iznad "crte" koja je garantovala učešće u play-offu. Odmah iza bordo tima nalazili su se Velež, Đerzelez-Zenica i Čelik, koji su nestrpljivo čekali kiks Sarajeva da se probiju do pete pozicije.

S druge strane, Željezničar je u ovaj derbi ušao kao lider na tabeli i pod manjim pritiskom u odnosu na Sarajevo. Plavi sa Grbavice su već imali gotovo osiguran plasman u play-off, ali su svakako željeli u posljednjih pet kola osigurati što bolju startnu poziciju uoči doigravanja.

Najveća zastava u BiH

Za poseban štimung pobrinuli su se navijači oba tima, kojih je na tribinama našeg najvećeg stadiona bilo prisutno preko 30.000. Fantastično navijanje na obje strane, koreografija na sjevernoj i istočnoj tribini, te promocija najveće zastave u BiH od strane "Hordi zla", samo su dodatno uljepšali prekrasnu sportsku atmosferu.

Sarajevo je odlično otvorilo utakmicu i već u prvoj minuti stiglo do najbolje prilike. Alen Kurt je u svom šesnaestercu rukama oborio Alena Škoru, pa sudija Čanić bez mnogo razmišljanja pokazuje na bijelu tačku. Gosti su uzalud protestvovali, a nakon nešto više od minute, loptu je na bijelu tačku namjestio Almedin Hota i pogodio za 1:0, za prvo veliko slavlje na tribinama. Nakon početnog šoka bude se i gosti, koji prijete preko Ihtijarevića i Muharemovića, ali rezultat ostaje nepromijenjen. I kada se činilo da je Željezničar preuzeo konce igre u svoje ruke, Sarajevo stiže do novog pogotka. Igrao se 17. minut, kada je nakon jedne lijepe akcije Ervina Uščuplića i Alena Avdića po desnoj strani, lopta stiže do Almira Turkovića koji loše šutira, ali njegov udarac dobro prati na drugoj stativi Amar Ferhatović. Ipak, pokušaj kapitena Sarajeva završava tek na okviru Kružikovog gola, ali se lopta odbija od stative do Adnana Fočića koji napokon pogađa za velikih 2:0.

Alen Avdić je bio neuhvatljiv za odbranu Željezničara

Moglo je Sarajevo do odlaska na odmor dodatno povećati prednost, a najbolju priliku imao je Avdić u 36. minuti, kada koristi nesporazum Kružika i odbrane Željezničara, krade jednu loptu, a potom promašuje prazan gol sa petnaest metara. Tako se na odmor otišlo sa vodstvom Sarajeva od 2:0, a nakon samo sedam minuta igre u nastavku, bordo tim stiže do novog pogotka. Fočić je jednom dubinskom loptom proigrao mladog Alena Škoru, koji bježi odbrani gostiju, a potom odmjerenim udarcem šalje loptu Kružiku kroz noge za velikih 3:0.

Najbolji pojedinac meča - Alen Škoro

Treći gol je čini se potpuno dotukao plave, koji za razliku od prvog poluvremena, nikako nisu uspijevali pronaći način da dođu do Toljinog gola. Ipak, pet minuta prije kraja, Željezničaru se iznenada ukazala prilika da smanji rezultat. Uščuplić je u svom šesnaestercu oborio Alihodžića, a sudija Čanić pokazuje na bijelu tačku. Isti fudbaler je preuzeo odgovornost na sebe, ali ga je golman Sarajeva nadmudrio i sačuvao svoju mrežu.

Kazna za promašaj stigla je samo tri minute kasnije, kada nakon kornera Amara Ferhatovića najviše skače Avdić i po četvrti put matira nemoćnog Kružika za opšti delirijum na koševskim tribinama. Sve što je Željezničar uspio uraditi bio je utješni pogodak Senada Žerića u 90. minuti, kada je majstorski pogodio Toljinu mrežu sa vrha šesnaesterca.

Sarajevo je tako stiglo do ubjedljive i potpuno zaslužene pobjede kojom je četiri kola prije kraja odškrinulo vrata play-offa. S druge strane, poraz Željezničara iskoristio je kakanjski Rudar, koji se tako nakon 26. kola našao na čelu Premijer lige BiH.

Izvještaj, sastave, video i fotografije sa ove utakmice možete pogledati ovdje.