ARHIVA: Živkov postigao pogodak iz kornera

Arhiva

Na današnji dan, 8. maja 1955. godine, Sarajevo je na Grbavici savladalo osječki Proleter rezultatom 5:0.

08.05.2022. 09:08
Semir Zilić

...

Nakon sjajno odrađene jesenje polusezone, koju je tim Miroslava Brozovića završio na visokom trećem mjestu, proljetnio dio prvenstva donio je ozbiljnu rezultatsku krizu. Sarajevo je u prvih šest proljetnih kola osvojilo samo dva boda, ostvarivši učinak od dva remija i četiri poraza, skliznuvši tako do sedmog mjesta na tabeli. Stoga je gostovanje osječkog Proletera bila dobra prilika da se napokon upiše prva pobjeda u drugom dijelu sezone. Zbog radova na stadionu Koševo, Sarajevo se ponovo moralo privremeno preseleti na komšijsku Grbavicu, koja je bila ispunjena do posljednjeg mjesta.

Oko 10.000 gledalaca se još nije ni smjestilo na tribine Grbavice, a Sarajevo je stiglo do vodstva. Jednu lijepu akciju domaćeg tima već u drugoj minuti susreta, završio je efektnim lob udarcem sa vrha šesnaesterca kapiten Franjo Lovrić za veliko slavlje na tribinama. I poslije vodećeg gola, Sarajevo je nastavilo sa napadima na gol gostiju, da bi u 20. minuti stiglo do novog pogotka. Nakon jednog centaršuta sa desne strane, u šesnaestercu gostiju je oboren Osman Jusufbegović, pa zagrebački sudija Milenko Podupski, opravdano dosuđuje jedanaesterac za Sarajevo. Loptu je na bijelu tačku namjestio Ibrahim Biogradlić i silovitim udarcem matirao golmana Kadovića za 2:0.

Trenutak iz 20. minute kada je Jusufbegović izborio jedanaesterac za Sarajevo

Nošeni podrškom sa tribina, fudbaleri Sarajeva su nastavili sa napadačkom igrom, a na novi pogodak se čekalo do 30. minute. U glavnoj ulozi je bio mladi Vukašin Višnjevac, koji je primio loptu na desnom krilu, a zatim krenuo u nezadrživ solo prodor. Višnjevac je ušao s loptom u šesnaesterac gostiju, a potom se serijom driblinga oslobodio nekoliko svojih čuvara i preciznim udarcem matirao Kadovića za 3:0. Ipak, najljepši trenutak utakmice dogodio se u 36. minuti. Dobrivoje Živkov je izveo korner sa desne strane i snažnim efe udarcem prevario kompletnu gostujuću odbranu, uključujući i golmana Kadovića, pogodivši njegov gol direktno iz kornera.

Tokom poluvremena se dogodila jedna zanimljiva situacija, obzirom da su igrači Sarajeva u svlačionici proveli tek nekoliko minuta, nakon čega su odmah izašli na teren, okupivši se oko velikog megafona ispred zapadne tribine. Naime, u isto vrijeme se u Skoplju igrala veoma bitna utakmica između domaćeg Vardara i sarajevskog Željezničara. Spiker Radio-Sarajeva je obznanio da se prvih 45 minuta na Gradskom stadionu završilo bez golova, što je bio rezultat koji je u tom trenutku itekako odgovarao plavima sa Grbavice u borbi sa direktnim konkurentim za opstanak, pa je ta vijest izazvala gromoglasan aplauz fudbalera i prisutnih gledalaca, među kojima je bio i nemali broj pristalica Željezničara.

Golman Kadović nakon jednog centaršuta interveniše ispred Osmana Jusufbegovića i Nerćesa Nove

Nastavak utakmice nije ponudio podjednako kvalitetan fudbal. Gosti iz Osijeka, koji su se već pomirili s porazom, uspjeli su tek jednom zaprijetiti Ančićevom golu, ali je Pintarić iz izgledne pozicije promašio prazan gol. S druge strane, fudbaleri Sarajeva, očito zadovoljni visokim vodstvom, igrali su dosta ležernije nego u prvih 45 minuta, ali su ipak uspjeli stvoriti nekoliko šansi. Najbolje od njih su propustili Višnjevac i Jusufbegović, koji su promašili stopostotne prilike, da bi konačno u 75. minuti stigao i peti gol, kojeg je nakon jedne uigrane akcije postigao Jusufbegović.

Sarajevo je tako stiglo do prve proljetne pobjede kojom se šest kola prije kraja prvenstva učvrstilo u sredini tabele.

Izvještaj, sastave i fotografije sa ove utakmice možete pogledati ovdje.