ARHIVA: Trijumf za plasman u Evropu

Arhiva

Na današnji dan, 23. maja 2001. godine, Sarajevo je u revanš susretu polufinala Kupa BiH savladalo Posušje rezultatom 4:1 i tako osiguralo plasman u Kup UEFA za narednu sezonu.

23.05.2022. 17:00
Semir Zilić

...

Sezona 2000/01. bila je izuzetno turbulentna za ekipu Sarajeva. Nakon neizlaska u Evropu, bordo tim je na početku sezone igrao dosta promjenjivo, da bi na startu proljetne polusezone uslijedio odličan rezultatski niz koji je Pirićev tim lansirao na čelo Premijer lige i činilo se da će Sarajevo prvo proći kroz cilj.

Međutim, mjesec april donio je početak rezultatske krize. Šokantni porazi na Koševu od Troglava i Željezničara, praćeni sa dva vezana gostovanja bez pobjede, učinili su borbu za prve dvije pozicije nemogućom misijom za ekipu Sarajeva, pa je Kup ostao jedina nada za izlazak u Evropu. Sarajevo je u međuvremenu odigralo i prvu polufinalnu utakmicu Kupa, doživjevši minimalni poraz na Mokrom docu, pa je Uprava kluba odlučila reagovati i smijeniti trenera Pirića, a na njegovo mjesto imenovan je Husref Musemić, kojem su u radu asistirali Agim Nikolić i Predrag Pašić.

Musemićev stručni štab je startao polovično u prvenstvu, pobjedom protiv Širokog Brijega i porazom od Veleža u gostima, ali je jasno bilo da je revanš meč protiv Posušja, ipak utakmica sezone.

Sarajevu je u prilog išla činjenica da je Željezničar u prvom polufinalu slavio u gostima kod Širokog Brijega i praktično jednom nogom već bio u finalu, kao i tadašnje pravilo da u slučaju da osvajač Kupa izbori plasman u Evropu kroz prvenstvo, u Kup UEFA ide finalista, pa je bilo jasno da će Sarajevu i sam plasman u finale Kupa značiti obezbijeđen nastup u međunarodnim takmičenjima naredne sezone.

Utakmica sa Posušjem, iskorištena je od strane navijačke grupe Horde zla za obilježavanje 15. rođendana, pa je u to ime klupsko rukovodstvo omogućilo besplatan ulazak na sjevernu tribinu. To se ispostavilo kao pun pogodak, obzirom da je na tribinama Koševa bilo prisutno preko 8.000 navijača, koji su glasnom podrškom nosili svoj tim od samog starta meča do veoma bitnog trijumfa.

Horde zla su na utakmici sa Posušjem napravili sjajnu atmosferu

Utakmica nije mogla bolje početi za Musemićev tim, jer je već nakon 55 sekundi igre anulirana prednost Posušaka. Bio je to prvi napad na utakmici, Sarajevo je izborilo korner, kojeg je sa lijeve strane izveo Fuad Šašivarević i preciznim centaršutem pronalazi usamljenog Samida Suljića, koji glavom pogađa za 1:0. Deset minuta kasnije uslijedila je nova prilika, ali je golman gostiju Uvodić pravovremenim istrčavanjem izbio loptu ispred Šaranovića i Osmanhodžića. U 15. minuti nova akcija Sarajeva, Amar Ferhatović je odigrao dupli pas sa Adnanom Fočićem, krenuo sam prema golu Posušja, ali je Uvodić još jednom bio brži.

Gostujući tim je prvu priliku imao u 25. minuti, kada iz slobodnog udarca sa preko 20 metara šutira Hrvoje Erceg, ali je Muhamed Alaim sjajnom intervencijom sačuvao svoju mrežu. Pet minuta kasnije stigla je kazna. Šašivarević je brzo izveo jedan slobodan udarac na sredini terena, uposlio Fočića koji sjajnim pasom izbacuje u prostor Senada Repuha. Krilni napadač Sarajeva ulazi u šesnaesterac gostiju, a potom snažnim udarcem zakucava loptu u gol Posušja za 2:0. Posljednji trenuci prvog poluvremena donijeli su sumnjivu situaciju, kada u šesnaestercu gostiju pada Osmanhodžić, ali oraški sudija Mikić pokazuje da se igra nastavi.

Senad Repuh postiže pogodak za 2:0

Sarajevo je i u drugom poluvremenu nastavilo sa napadima, a u 52. minuti je stigao i treći pogodak. Amar Ferhatović je uposlio Šaranovića koji izlazi sam pred Udovića i matira ga za velikih 3:0. Mogao se brzonogi napadač deset minuta kasnije još jednom upisati u listu strijelaca, ali ga je u tome spriječio Bašić, uklizavanjem u posljednji čas.

Uslijedio je potom period nešto mirnije igre, Sarajevo je sigurno čuvalo rezultat, ali je sami finiš utakmice ponudio nova uzbuđenja. Igrao se 87. minut utakmice kada je Repuh napravio prekršaj na sredini terena nad Mirkom Hrgovićem, što je dovelo do koškanja igrača, a deblji kraj izvukao je Muhidin Zukić, kojem sudija Mikić pokazuje crveni karton. Dvije minute kasnije, Posušje uspijeva preko Mazarekića smanjiti rezultat na 3:1 i doći na samo jedan gol od plasmana u finale. Iako sa igračem manje, Sarajevo ipak u sudijskoj nadoknadi uspijeva doći do četvrtog gola i potvrde trijumfa. Samo što se krenulo sa centra, Albin Pelak je uposlio Osmanhodžića, koji akciju završava efektnim pogotkom sa vrha šesnaesterca za veliko slavlje na tribinama.

Izvještaj, sastave i fotografije sa ove utakmice možete pogledati ovdje.