ARHIVA: Škoro pokazao svu raskoš svog talenta

Arhiva

Na današnji dan, 24. maja 2000. godine, Sarajevo je u prvom kolu play-offa savladalo Brotnjo na Koševu rezultatom 2:0.

24.05.2022. 16:04
Semir Zilić

...

Nakon završenog regularnog dijela sezone Premijer lige BiH, pažnja cjelokupne fudbalske javnosti bila je usmjerena ka novom izdanju Play-offa za prvaka BiH. Voljom žrijeba odlučeno je da Sarajevo bude smješteno u grupi B, skupa sa timovima Brotnja, Jedinstva i Rudara, a nastup u doigravanju otvoren je duelom sa viceprvakom Prve lige NSHB, čitlučkim Brotnjom.

Da su utakmice play-offa bile pravi spektakli, pokazale su i posjete na stadionima u prvim kolima. Sarajevo je dočekalo ekipu Brotnja pred nešto manje od 10.000 gledalaca, koji su mogli uživati u dobroj partiji svojih ljubimaca, a kao prvo ime susreta istakao se mladi Alen Škoro, koji je još jednom zasjenio sve svoje starije i iskusnije kolege i zasluženo ponio epitet najboljeg igrača utakmice.

Dječak koji je tek napunio 19 godina, tih dana nije bio na maturantskoj ekskurziji skupa sa svojim drugarima iz školske klupe, nego je stajao rame uz rame sa najvećim imenima domaćeg fudbala poput Almira Turkovića i Almedina Hote, te je još jednom pokazao zbog čega je u tom trenutku bio najveća zvijezda Premijer lige BiH.

Popularnost koju je Alen Škoro stekao te sezone, kako među navijačima Sarajeva, tako i uopšteno među svima koji su pratili domaći fudbal, iz današnje perspektive djeluje nemogućom. Niti jedan igrač nakon njega nije uspio sa samo 19 godina postati prva zvijezda, ne samo svog tima nego i cijele lige, postati popularan i omiljen kod najvatrenijih navijača, stići do poziva u "A" reprezentaciju, te privući pažnju mnogih klubova iz najjačih evropskih liga. Škoro je tog proljeća bio istinski superstar, neko za koga su svi bili ubijeđeni da će dostići slavu igrača čiji je broj nosio na dresu, Safeta Sušića.

Tog dana, na Koševu se prvi put čula pjesma koja će u narednih deset godina postati dio standardnog navijačkog repertoara na koševskim tribinama. Pola sata prije početka utakmice, dok su fudbaleri oba tima bili na zagrijavanju, a navijači lagano punili tribine, od jedne manje grupe navijača bordo tima začula se pjesma "Batistuta Gabrijele, za tebe je Škoro Pele". Kako se bližio početak utakmice, pjesma je bila sve glasnija, a čini se da je upravo ona bila inspiracija mladom napadaču da baš tog dana pokaže svu raskoš svog talenta.

Ekipa Sarajeva uoči početka utakmice sa Brotnjom.
Stoje: Amar Ferhatović, Almir Tolja, Alen Avdić, Samir Duro, Mirzet Krupinac, Alen Škoro
Čuče: Almir Turković, Adnan Fočić, Memnun Suljagić, Almedin Hota, Muhidin Zukić

Škoro je tokom cijele utakmice bio neuhvatljiv za gostujuću odbranu, a već u prvom ozbiljnom napadu uspio je zatresti mrežu Brotnja. Igrala se 4. minuta susreta, kada se Alen Avdić odlično oslobodio svog čuvara Mire Klaića, a potom uputio rezantan centaršut. Škoro je odlično pratio loptu svog imenjaka, bacio se na nju i sa pet metara je glavom zakucao iza Džidićevih leđa za eksploziju radosti na tribinama. Samo pet minuta kasnije, Škoro ponovo bježi svojim čuvarima, koristeći sjajan pas u prostor Almedina Hote, ali njegov udarac iskosa sa desetak metara Džidić ovog puta uspijeva zaustaviti. Do odlaska na odmor, Sarajevo je imalo još jednu dobru priliku, kada nakon kornera Samira Dure, glavom šutira Avdić, ali lopta odlazi iznad gola Brotnja. Jedina izgledna situacija pred golom Sarajeva dogodila se u finišu prvog poluvremena, tri minute prije odlaska na odmor, kada Čizmek šutira sa petnaest metara, ali lopta odlazi pored gola Almira Tolje.

Alen Škoro postiže pogotke za 1:0 i 2:0

Uvodne minute drugog poluvremena ponovo su pripale ekipi Sarajeva, ali bez većih prilika. Bordo tim je prijetio u dva navrata, prvo je pokušao Hota volej udarcem iz daljine, a potom i Turković sa dvadesetak metara, ali obojica su šutirali pored gola. A onda je u 66. minuti uslijedila nova majstorija Alena Škore. Samir Duro je započeo akciju na desnom krilu, krenuo sa loptom prema sredini terena, a potom uposlio Avdića, da bi se lopta odbila do Turkovića, kojeg na samoj ivici šesnaesterca obara Čizmek. Loptu je namjestio Škoro, uzeo kratak zalet, a potom silovitim prizemnim udarcem po drugi put matirao Džidića koji je samo pogledom ispratio put lopte do njegove mreže.

Par minuta kasnije, Sarajevo je ponovo u prilici. Kombinovali su Turković i Avdić, ali ovaj drugi šutira pored gola. Najbliže golu, gosti su bili u 77. minuti kada Jurčić snažno šutira sa desetak metara, ali pogađa samo prečku Toljinog gola. Lopta se od prečke ponovo odbila do istog igrača, koji ovog puta pokušava glavom, ali je Tolja bio na visini zadatka i uspio sačuvati svoju mrežu. Do kraja meča Sarajevo je prijetilo još dva puta, preko Šaranovića i Turkovića, ali bez promjene rezultata.



Sarajevo je tako stiglo do ubjedljive i potpuno zaslužene pobjede na startu play-offa, te na najbolji način najavilo derbi meč drugog kola, protiv Jedinstva u gostima.

Izvještaj, sastave, video i fotografije sa ove utakmice možete pogledati ovdje.