ARHIVA: Rajković i Dautbegović za luku spasa

Arhiva

Na današnji dan, 29. maja 1977. godine, Sarajevo je u gostima savladalo direktnog konkurenta za opstanak, kruševački Napredak, rezultatom 1:0.

29.05.2022. 14:28
Semir Zilić

...

Fudbalska sezona 1976/77. za ekipu Sarajeva je bila prepuna uspona i padova. Bordo tim je loše ušao u sezonu, četiri kola bio bez pobjede, ali su ubjedljiv trijumf u petom kolu protiv Željezničara, te oporavak i povratak na teren Safeta Sušića napokon donijeli bolje dane na Koševu. Uslijedio je period nešto boljih rezultata, te se Sarajevo na krilima razigranog Sušića počelo probijati prema sredini tabele. Kada je u 21. kolu savladan niški Radnički na Koševu, Sarajevo je stiglo do 13. mjesta na tabeli, sa pet bodova više od pretposljednjeg Čelika i činilo se da ekipu Vukašina Višnjevca očekuje miran završetak sezone. Ipak, uslijedio je niz od pet utakmica u kojima je osvojen samo jedan bod, te se Sarajevo ponovo našlo u grčevitoj borbi za opstanak.

Tako je pet kola prije kraja, bordo tim imao 25 bodova, isto kao Čelik, Vojvodina i OFK Beograd, a ispod njih na tabeli su bili jedino Napredak sa jednim bodom manje, te posljednji Željezničar sa 20 bodova. Upravo je Napredak bio naredni protivnik bordo tima, koji je u 30. kolu na svom terenu dočekao ekipu Sarajeva.

Safet Sušić u duelu sa Tomićem

Blizu 25.000 gledalaca ispunilo je tribine stadiona Mladosti, koji su mogli uživati u dobrom fudbalu. Posebno je sadržajno bilo prvo poluvrijeme u kojem, istina nije bilo pogodaka, ali se okvir oba gola tresao čak četiri puta, pa je pravo čudo kako se na odmor otišlo sa rezultatom 0:0. Prvu priliku imao je Srebrenko Repčić već na samom početku utakmice, ali njegov udarac se od prečke odbija u gol-aut. Prijetio je potom i Napredak, u 19. minuti, kada Kostić pogađa stativu gola Sarajeva. Ubrzo mu je istom mjerom uzvratio i Safet Sušić, također pogodivši stativu, da bi reviju udaraca u stative zaključio ponovo Kostić, ovog puta pokušajem iz 35. minute.

Kako je završilo prvo poluvrijeme, tako je počelo i drugo - udarcem u stativu. Još jednom se okvir gola Sarajeva ispriječio desnom krilu domaćeg tima, Kostiću. Nakon što su fudbaleri Napretka napokon uštimali nišanske sprave i počeli šutirati u okvir gola, naišli su na novu prepreku, sjajnog Fahriju Dautbegovića. Iskusni čuvar mreže je do ludila dovodio fudbalere Napretka i prosto je nevjerovatno šta je sve uspio da odbrani i tako sačuva svoju mrežu. Sarajevo se s druge strane orijentisalo na kontranapade, a malo je nedostajalo da jedan takav i pretvori u pogodak sredinom drugog poluvremena.

Ponovo su u glavnoj ulozi bili Repčić i Sušić. Prvi je u stilu slalomaša prošao kroz kompletnu odbranu Kruševljana, a potom uposlio Sušića, koji je potpuno neometan, sa samo nekoliko metara promašio prazan gol.

Ante Rajković postiže pogodak sa bijele tačke

I onda, kada su domaći fudbaleri bacili sve karte u napad, deset minuta prije kraja sijevnula je nova kontra Sarajeva. Rezervista Zoran Lukić je sjajno prošao po lijevom krilu, ušao u šesnaesterac Napretka, pa Miličeviću nije preostalo ništa drugo nego da ga rukama obori na pod, što je vrlo dobri sudija Tauzes opravdano ocijenio kao prekršaj za najstrožiju kaznu. Loptu je na bijelu tačku namjesto Ante Rajković, uzevši veliki zalet, preko deset metera, a potom poslao Milosavljevića u jednu, a loptu u drugu stranu za veliko slavlje gostujućih fudbalera.

Milak, Rajković, Pirić, Dautbegović i Lukić slave veliku pobjedu

Primljeni pogodak je šokirao domaće fudbalere, koji do kraja nisu uspjeli ozbiljnije ugroziti gol Dautbegovića, pa je Sarajevo stiglo do zlata vrijedne pobjede. Za igrača utakmice proglašen je upravo golman Sarajeva, koji je od većine novinara u zemlji ocijenjen sa najvećom mogućom ocjenom - desetkom.


Ovom pobjedom, trećom u nizu, bordo tim je napokon mogao odahnuti, a tri osvojena boda u preostala četiri kola, na kraju su bila dovoljna za opstanak u društvu najboljih, kojeg su napustili upravo Napredak, te Željezničar.

Izvještaj, sastave, video i fotografije sa ove utakmice možete pogledati ovdje.

4:3

PLBiH, 28. kolo
Bijeli Brijeg, 24.04.2024.