ARHIVA: Neuspjeh Sarajeva, slavlje Hajduka i neredi na tribinama

Arhiva

Na današnji dan, 17. juna 1979. godine, Sarajevo je u posljednjem kolu Prve savezne lige poraženo od Hajduka na Koševu rezultatom 1:2.

17.06.2022. 17:34
Semir Zilić

...

Posljednje prvenstveno kolo sezone 1978/79. donijelo je izuzetno uzbudljivu završnicu, a od posebnog je značaja bila utakmica koja se igrala na Koševu. Naime, Hajduk i Dinamo su u posljednjih 90 minuta sezone ušli bodovno poravnati na prva dva mjesta na tabeli, a identična situacija bila je i na naredne dvije pozicije, jer su Sarajevo i Crvena zvezda također imali jednak broj bodova i dijelili treću i četvrtu poziciju, s tim što je samo treće mjesto donosilo plasman u Kup UEFA.

Tabela uoči posljednjeg kola

Fudbaleri Hajduka su bili u nešto boljoj poziciji, imali su za pet golova bolju gol-razliku od Dinama, pa im je pobjeda na Koševu donosila titulu, bez da moraju pretjerano osluškivati šta se dešava u Novom Sadu, na utakmici između Vojvodine i Dinama. S druge strane, Sarajevo nije imalo takav luksuz, jer je zbog znatno lošije gol-razlike u odnosu na Zvezdu znalo da mu je pored trijumfa nad liderom na tabeli, bio potreban i barem remi Crvene zvezde u malom gradskom derbiju sa OFK Beogradom. Sarajevo je dva kola prije kraja imalo dva boda prednosti u odnosu na Zvezdu, ali je porazom u prethodnom kolu od ljubljanske Olimpije, sebi otežalo put do ispunjenja cilja, plasmana u Evropu.

Već nekoliko sati prije početka utakmice, koševski stadion je izgledao prelijepo. Preko 30.000 navijača Sarajeva i Hajduka ispunili su tribine Koševa, a mrlju su bacili sukobi među navijačima koji su u nekoliko navrata prije i tokom utakmice razmjenjivali kamenice i boce, pa su redarske i medicinske službe imale pune ruke posle. Nekoliko navijača je zbog povreda moralo napustiti stadion i prije početka utakmice, a ukupno je bilo tridesetak povrijeđenih na obje strane.

Stoje: Vidović, Hadžibegić, Savić, Rajković, Đurković, Sušić.
Čuče: Lukić, Bošnjak, Simić, Milak, Repčić.

Ništa manje uzbudljivo nije bilo ni na terenu, gdje su oba tima od samog starta krenula silovito sa željom da dođu do pobjede. Već u prvoj minuti, Sarajevo je imalo priliku preko Radomira Savića, ali je odbrana Hajduka uspjela otkloniti opasnost. Hajduk je uzvratio u narednom napadu preko Šurjaka, ali njegov udarac zaustavlja Miloš Đurković. Nakon početnih prilika, ponovo je izbila tuča na tribinama, a milicija je bila prisiljena da upotrijebi i vodene topove.

Neredi na tribinama

A onda kada su se strasti smirile, Hajduk je u 20. minuti stigao u vodstvo. Šalov je izveo slobodan udarac, gurnuvši loptu u prostor Đorđeviću koji je izašao sam pred Đurkovića, zaobišao ga i pogodio za 0:1. Fudbaleri Sarajeva su protestvovali smatrajući da je Đorđević bio u ofsajd poziciji, ali je sudija Mađoski ipak pokazao na centar. Nervoza sa tribina prenijela se i na teren, pa su do odlaska na odmor, prilike za gol zamijenili grubi startovi sa obje strane, te je sudija Mađoski morao žutim kartonima smirivati situaciju.

Već na samom startu drugog poluvremena, Hajduk je udvostručio prednost. Šalov je ponovo u ulozi asistenta, ovog puta nakon što je oduzeo jednu loptu uposlio je Zorana Vujovića koji je matirao za Đurkovića za velikih 0:2 i kako se činilo definitivnu ovjeru šampionske titule. U međuvremenu, Zvezda je povela na Karaburmi rezultatom 0:3, pa je bilo jasno da će Sarajevo sezonu završiti na četvrtom mjestu i bez plasmana u Kupa UEFA. Drugi gol je dao krila fudbalerima Hajduka, koji su zaigrali mnogo bolje, te potpuno preuzeli terensku inicijativu. Prilike pred Đurkovićevim golom imali su Šurjak, Primorac i Zoran Vujović, ali se rezultat nije mijenjao.

Trenutak kada je Đorđević postigao vodeći pogodak

Iako je izgledalo da je Hajduk već šampion, posljednjih 15 minuta donijelo je nova uzbuđenja, a gosti su kažnjeni za sve promašaje iz prvih pola sata igre u nastavku. Najprije je u 75. minuti Sarajevo uspjelo smanjiti na 1:2. Lijevi bek gostiju Krstičević je igrao rukom u svom šesnaestercu, sudija Mađoski dosudio jedanaesterac, a siguran sa bijele tačke bio je Zoran Lukić za 1:2. Deset minuta kasnije, oficijelni spiker je javio da Dinamo vodi u Novom Sadu rezultatom 0:1, a samo nekoliko trenutaka kasnije Dragan Simić se našao u odličnoj prilici, ali je odbrana bijelih uspjela izbaciti loptu u korner. Tri minute je trajala drama na Koševu, jer bi eventualno izjednačenje Sarajeva značilo da titula ide u Maksimir, a kada je sudija označio kraj utakmice uslijedilo je veliko slavlje gostujućih navijača koji su utrčali u teren i skupa sa svojim fudbalerima proslavili osvajanje devete šampionske titule.

Izvještaj, sastave i fotografije sa ove utakmice možete pogledati ovdje.