ARHIVA: Said Husejinović u stilu Safeta Sušića

Arhiva

Na današnji dan, 26. jula 2012. godine, Sarajevo je na krilima razigranog Saida Husejinovića savladalo bugarski Levski na Koševu, rezultatom 3:1.

26.07.2022. 12:35
Semir Zilić

...

Revanš susret drugog pretkola UEFA Evropske lige, između Sarajeva i Levskog, izazvao je mnogo više pažnje nego što je iko mogao očekivati, a glavni krivci za to bili su bugarski navijači. Oni su u prvom meču, odigranom u Sofiji sedam dana ranije, podigli neprimjeren transparent sa porukama veličanja ratnih zločinaca. Tenzije su u narednih sedam dana konstantno rasle. Tako su najprije bugarski navijači napravili skandalozan plakat kojim su pozvali svoje članove na utakmicu u Sarajevo, uslijedile su potom i glasine o napadu na EUFOR-ove vojnike iz Bugarske u glavnom gradu BiH, pa je utakmica opravdano okarakterisana kao susret visokog rizika. U jednom trenutku su se pojavili i navodi o tome da UEFA razmišlja o promjeni mjesta odigravanja susreta, što se na svu sreću ispostavilo dezinformacijom.

U svemu tome, dodatni problem predstavljala su stroga pravila UEFA-e, po pitanju kapaciteta stadiona Asim Ferhatović Hase. Naime, već godinu dana ranije, UEFA je počela primjenjivati pravilo o zabrani upotreba stolica bez naslona, što je značilo da najveća tribina na stadionu, zapadna, ponovo nije mogla biti u upotrebi. Iz krovne kuće evropskog fudbala nisu čak dozvolili ni da se grupa gostujućih navijača smjesti na zapadu, iako su to čelnici Sarajeva tražili, pa su na kraju za domaće navijače na raspolaganju bile samo sjeverna i istočna tribina, dok je oko 200 bugarskih navijača meč posmatralo sa južne tribine.

Atmosfera na tribinama je bila besprijekorna

Ipak, ono što se činilo kao hendikep, na kraju se ispostavilo kao pun pogodak. Sjeverna i istočna tribina bile su dupke ispunjene, a svih 13.000 navijača disalo je "kao jedan". Fantastična podrška nije izostala od prve do posljednje minute, a da večer bude nezaboravna pobrinuli su se i fudbaleri Sarajeva, sjajnom igrom na terenu.

Bugari su na Koševo stigli sa minimalnom prednošću od 1:0, ali je prvi meč pokazao da se ekipa Dragana Jovića može nositi sa favorizovanim protivnikom. Sarajevo je u Sofiji bilo u najmanju ruku ravnopravan protivnik, ali ono što su bordo momci priredili Bugarima u uvodnih pola sata utakmice na Koševu, definitivno niko nije mogao očekivati. Sarajevo je od samog starta meča zaigralo ofanzivno, a prilike pred golom Levskog, redale su se jedna za drugom. Prvi je zaprijetio Zoran Belošević, u četvrtoj minuti utakmice, ali njegov udarac sa 20 metara odlazi pored stative.

A onda je uslijedio pravi "blitzkrieg" domaćih fudbalera. U vremenskom razmaku od samo 132 sekunde, Sarajevo je stiglo do dva gola i preuzelo vodstvo u ukupnom skoru. Mrežu Bugara načeo je Said Husejinović u 12. minuti, kada je sjajno ispratio jednu dubinsku loptu Beloševića, pretrčao s loptom nekih dvadesetak metara, dok ga je čuvar Ivanov neuspješno pokušavao stići, a potom preciznim udarcem sa deset metara matirao Ilieva za 1:0. Slavlje na tribinama se nije ni stišalo, a uslijedila je nova erupcija oduševljenja. Igrao se 14. minut, akcija je ponovo krenula sa polovine Sarajeva, ovog puta Ivan Tatomirović šalje loptu prema Emiru Hadžiću. On se najprije oslobodio svog čuvara, a potom povratnim pasom uposlio Asmira Suljića koji u punom trku zakucava loptu iza leđa Ilieva.

Asmir Suljić u prodoru

Suljićev pogodak doveo je atmosferu na tribinama do usijanja. Bugari su djelovali izgubljeno, a razigrano Sarajevo je nastavilo sa napadima. Husejinović i Suljić su bili neuhvatljivi za svoje čuvare, a nakon jedne njihove akcije iz 20. minute, gol gostiju je ponovo bio u opasnosti, ali rezultat se nije promijenio. Najbolju šansu za treći gol Sarajevo je imalo u 26. minuti, ali udarac Emira Hadžića sa vrha šesnaesterca krajnjim naporima u korner izbija golman Iliev.

I kada je izgledalo da je samo pitanje vremena kada će bordo tim stići i do trećeg gola, bugarskom timu je u pomoć priskočio rumunski sudija Cristian Balaj. Naoko bezazlen duel Ivana Tatomirovića i Ive Ivanova iz 32. minute, rumunski arbitar je ocijenio kao prekršaj za najstrožiju kaznu. Balajov poklon iskoristio je Basile de Carvalho koji vara Adija Adilovića, te tako vraća ukupnu prednost na stranu svog tima. Zbog gola u gostima, Bugari su od tog trenutka imali rezultat koji ih je vodio u treće pretkolo.

Primljeni gol je poremetio fudbalere Sarajeva, koji su u narednih desetak minuta djelovali šokirano, ali je ipak jedina prilika do odlaska na odmor viđena upravo pred golom Levskog, u sudijskoj nadoknadi prvog poluvremena. Akciju je ponovo započeo Husejinović, nastavio Ivan Sesar, ali na njegov centaršut dobro reaguje Iliev koji u posljednji čas izbija loptu ispred usamljenog Suljića.

Husejinović je bio neuhvatljiv za Bugare

Pauza između dva poluvremena, očito je godila fudbalerima Sarajeva. Nepravda iz 34. minute je zaboravljena, a bordo momci su od samog starta drugog dijela ponovo uspjeli zagospodariti terenom. Prvu veliku priliku u nastavku, Sarajevo je imalo u 56. minuti. Nakon pasa Hadžića, sam na osam metara od gola gostiju ostao je Husejinović, koji šutira iz sve snage, ali Iliev zaustavlja njegov udarac. Lopta se potom odbila do Tadejevića, ali njegov pokušaj uspijeva izblokirati neko od odbrambenih igrača Levskog.

Bio je to samo uvod u najčarobniji trenutak večeri, koji se dogodio šest minuta kasnije. Said Husejinović je došao do jedne lopte na četrdeset metara od gola, na njega su u isto vrijeme krenuli Vladimir Gadzhev i Roman Prochazka, ali se Husejinović jednim potezom oslobodio obojice čuvara i krenuo u nezadrživ prodor prema golu gostiju. U stilu Safeta Sušića, efektnim varkama je zaobilazio sve prepreke. Redom su padali Ivo Ivanov, kapiten Stanislav Angelov, a ulazud je bio i klizeći start Orlina Starokina. Husejinovića na putu do gola ništa nije moglo zaustaviti. Sjajan solo prodor začinjen je snažnim udarcem sa vrha šesnaesterca, pod prečku gola Ilieva. Prednost je od te 62. minute ponovo bila na strani bordo tima.

Bugari su do kraja morali juriti rezultat, ali osim pokušaja Gadzheva i Silve, koje je golman Adilović uspješno ukrotio, nisu pokazali ništa. Bordo tim je s druge strane prijetio iz kontranapada i udarcima sa distance, ali su dva pokušaja Beloševića i jedan Karamatića ostali neiskorišteni.


Sarajevo je tako uspješno sačuvalo stečenu prednost, pa je nakon posljednjeg zvižduka sudije Balaja, uslijedilo veliko slavlje na tribinama Koševa. Levski, koji je u ranijim godinama bez većih problema i sa visokom gol-razlikom izbacivao druge bh. predstavnike, Željezničar i Modriču, ovog puta je morao položiti oružje, a glavni junak večeri, Said Husejinović, u narednim danima bio je prva zvijezda bh. fudbala.

Šta mi sve nije prolazilo kroz glavu kada sam kod 2:1 sa samo nekoliko metara promašio čistu priliku. Mislio sam "Ne daj Bože da ispadnemo zbog ove šanse", silno sam želio da se iskupim. Zato sam kod gola za 3:1 odlučio sam otići do kraja, sve sam isplanirao i završilo se na najbolji način. Nije bilo šanse da nekome dodam loptu.

Said Husejinović za "Dnevni avaz"
Izvještaj, sastave, video i fotografije sa ove utakmice možete pogledati ovdje.

4:3

PLBiH, 28. kolo
Bijeli Brijeg, 24.04.2024.