NAJAVA: Sarajevo - Tuzla City

Najava utakmice

U srijedu, 10. augusta, sa početkom u 20 sati, Sarajevo će na Bilinom polju ugostiti ekipu Tuzla Cityja. Biće do idealna prilika za bordo tim da nastavi pobjednički niz.

08.08.2022. 19:30
Semir Zilić

...

Nakon tri pobjede na startu m:tel Premijer lige BiH, ekipa Sarajeva će u zaostaloj utakmici prvog kola protiv Tuzla Cityja tražiti priliku da dođe do velikog postignuća i prvi put u svojoj historiji ostvari četiri pobjede na startu prvenstva. Nikada ranije bordo timu nije pošlo za rukom da u prve četiri prvenstvene utakmice ostvari isto toliko pobjeda, te će ovo svakako biti dodatni izazov za Feđu Dudića i njegove izabranike.

Susret Sarajeva i Tuzle trebao se odigrati još sredinom prošlog mjeseca, ali je zbog obaveza Tuzlaka u evropskim takmičenjima isti odgođen, te će se tako umjesto na stadionu Asim Ferhatović Hase, isti odigrati na zeničkom Bilinom polju. Biće to prvi duel ova dva tima na ovom stadionu.

Svoj prvi duel Sarajevo i Tuzla City su odigrali 15. septembra 2018. godine na Koševu, a bordo tim je tada slavio rezultatom 2:0. Od tada, pa do danas, Sarajevo i Tuzla su odigrali ukupno 13 zvaničnih utakmica, u kojima je bordo tim bio nešto uspješniji. Sarajevo je ostvarilo šest pobjeda, Tuzla dvije manje, dok su preostala tri meča završena bez pobjednika. Kada su u pitanju premijerligaške utakmice, zanimljivo je da je omjer izjednačen. Oba tima imaju po četiri pobjede, uz tri remija, dok je blaga prednost na strani Sarajeva, zbog gol-razlike koja iznosi 16:10 u korist bordo tima.

Iako je u početku Sarajevo relativno lahko izlazilo na kraj sa Tuzlacima, u posljednje vrijeme stvari su se promijenile, te bordo tim već pet utakmica ne zna za trijumf. Posljednju pobjedu Sarajevo je slavilo prije gotovo pune dvije godine. Bilo je to 12. augusta 2020. godine, kada je Sarajevo trijumfovalo na Koševu sa minimalnih 1:0. Od tada, Tuzlaci su ostvarili dvije pobjede, a tri meča su završena remijem.

Ahmetović je najefikasniji igrač u duelima sa Tuzlom

Najviše nastupa u duelima sa Tuzlom upisao je bivši kapiten Krste Velkoski koji je nastupio u 10 od dosadašnjih 13 utakmica, dok je najefikasniji Mersudin Ahmetović koji je mrežu Tuzlaka tresao šest puta. Posebno se pamti duel iz februara 2020. godine, kada je Ahmetović kompletirao savršeni hat-trick, postigavši po jedan pogodak glavom, desnom i lijevom nogom.

Od fudbalera iz trenutnog igračkog kadra, najviše utakmica protiv Tuzle ima mladi Andrej Đokanović, ukupno devet.

Susret Sarajeva i Tuzle igra se u srijedu 10. augusta, sa početkom u 20 sati, uz direktan prijenos na MY TV kanalu. Uprava bordo tima odlučila je za ovu utakmicu sniziti cijene ulaznica, pa će se tako karta za zapadnu tribinu moći kupiti po cijeni od 6 KM, dok će ulaz na sjevernu tribinu koštati 3 KM.

2:1

PLBiH, 31. kolo
Asim Ferhatović Hase, 10.05.2024.