ARHIVA: Sarajevo na rubu Evrope

Arhiva

Na današnji dan, 9. augusta 2001. godine, Sarajevo je u okviru prvog meča pretkola Kupa UEFA gostovalo na Madeiri, gdje je minimalno poraženo od domaćeg Maritima.

09.08.2022. 12:54
Semir Zilić

...


Madeira. Najveći otok istoimenog arhipelaga i autonomne regije u Atlantskom okeanu. Iako sam otok geološki pripada Afričkoj tektonskoj ploči, Madeira je kulturološki, ekonomski i politički sastavni dio Portugala, te samim tim i Evrope. Sve do 22. juna 2001. godine i žrijeba za pretkolo Kupa UEFA, kada su kuglice spojile imena Sarajeva i Maritima, za ovaj otok mnogi u Bosni i Hercegovini nisu ni znali. Tek nekoliko godina kasnije, kada se na fudbalskoj sceni pojavio vjerovatno najpoznatiji stanovnik Madeire ikada, Cristiano Ronaldo, otok i njegov rodni grad Funšal postali su i planetarno poznati.

Voljom žrijeba, odlučeno je da se prva utakmica igra u Portugalu, a ekspedicija bordo tima na put je krenula dva dana ranije. Fudbaleri Sarajeva su najprije u jutarnjim satima 7. augusta otputovali za Zagreb, odakle su avionom istog dana otišli za London, gdje su prespavali, da bi dan kasnije novim letom otišli najprije za Lisabon, a potom za Madeiru. Koliko je put do samog ruba Evrope bio naporan, najbolje pokazuje činjenica da su fudbaleri Sarajeva nakon odigravanja utakmice još dva dana ostali u Funšalu, kako bi se adekvatno odmorili, pa tek onda krenuli istom rutom nazad za glavni grad BiH.

Ekipa Sarajeva pred početak utakmice
Stoje: Zukić, Mešanović, Hadžiahmetović, Pelak, Pintol, Šašivarević.
Čuče: A. Ferhatović, Berberović, Suljagić, Osmanhodžić, E. Uščuplić.

Protivnik Sarajeva bio je Maritimo, finalista portugalskog kupa, a gostovanje bordo tima privuklo je oko 9.000 domaćih navijača na tribine stadiona Dos Barreiros. Susret nije najbolje počeo za izabranike Fuada Muzurovića, koji su kako se činilo precijenili portugalske fudbalere, prepustivši im u potpunosti sve konce igre. Maritimo je već od samog starta meča krenuo ofanzivno, a nakon nekoliko dobrih prilika u 23. minuti stigao i do vodstva. Dinda je uputio topovski udarac sa preko 25 metara. Golman Sarajeva Ismir Pintol je prilikom udarca bio zaklonjen i ništa nije mogao uraditi da spriječi ulazak lopte u gol. Novu veliku priliku domaći tim je imao u 40. minuti kada Bruno izbjegava ofsajd zamku i izlazi sam pred gol Sarajeva, ali je najbolji igrač utakmice, Pintol, sjajnom intervencijom sačuvao svoju mrežu. Još jednom su Portugalci bili blizu gola, tri minute prije odlaska na odmor, ali udarac Dinde zaustavlja stativa.

U nastavku utakmice, Muzurović u igru šalje Edina Šaranovića i Mirzu Mešića, što će se ispostaviti kao pun pogodak, obzirom da je bordo tim u drugom poluvremenu potpuno preuzeo terensku inicijativu. Prvu priliku Sarajevo je imalo u 53. minuti, kada je na ivici šesnaesterca oboren Šaranović, ali slobodjak Amara Ferhatovića odlazi preko gola gostiju. U 72. minuti pokušao je i Muhidin Zukić, udarcem glavom nakon kornera, a kada je golman Gilmar već bio savladan, sa same gol-linije loptu izbacuje jedan odbrambeni fudbaler Maritima.

Ismet Hadžiahmetović u duelu sa Ilianom Ilievom

Ipak, najbolje prilike Sarajevo je propustilo u posljednjih petnaest minuta utakmice. Šaranović i Mešić su u 75. i 82. minuti izlazili sami pred gol Maritima, ali udarci obojice rezervista završili su pored Gilmarovog gola. Maritimo je tako stigao do minimalne pobjede, koja je ipak fudbalerima Sarajeva davala nadu da u revanšu, 14 dana kasnije na Koševu mogu izboriti plasman u prvo kolo Kupa UEFA.

Izvještaj, sastave i fotografije sa ove utakmice možete pogledati ovdje.