ARHIVA: Pobjeda na promociji šampiona

Arhiva

Na današnji dan, 11. augusta 1985. godine, Sarajevo je krenulo u odbranu šampionskog naslova, ubjedljivom pobjedom nad skopskim Vardarom, rezultatom 3:0.

11.08.2022. 12:30
Semir Zilić

...

Sarajevo je u prvom kolu novog šampionata, na svom terenu ugostilo ekipu Vardara. Prva domaća utakmica iskorištena je za promociju šampiona iz minule sezone, pa je tako uoči samog početka meča uslijedila mala svečanost. Kapitenu Sarajeva, Predragu Pašiću uručen je prelazni pehar namijenjen šampionu Jugoslavije, od strane Generalog sekretara FSJ, Branka Pejovića, a predstavnik Zajednice prvoligaških klubova, Velja Bajić uručio mu je pehar u trajno vlasništvo. Čestitkama novom šampionu pridružili su se i igrači i rukovodstvo skopskog kluba, a kapiten gostiju Vasil Ringov, Pašiću je predao buket cvijeća.

Predrag Pašić sa prelaznim peharom FSJ

Oko 7.000 navijača bordo tima, definitivno je moglo uživati u dobroj igri i šampionskom startu šampiona Jugoslavije. Već od samog starta utakmice, Sarajevo je krenulo ofanzivno prema golu gostiju, a prvu priliku imao je Muhidin Teskeredžić u 4. minuti, kada sa samo pet metara šutira glavom pored gola. Prvu sljedeću priliku, igrači Sarajeva pretvorili su u pogodak. Dragan Jakovljević je odlično utrčao na jednu dubinsku loptu, pobjegao svojim čuvarima, a potom uposlio usamljenog Teskeredžića koji sa peterca zakucava loptu pod prečku gola gostiju za 1:0. Nakon vodećeg gola, uslijedio je period nešto bolje igre Vardara, koji je zaprijetio najprije preko Darka Pančeva, čiji udarac glavom odlazi pored gola. Pokušali su potom i Zdravkov, te Georgijevski, ali rezultat je ostao nepromijenjen.

Kazna za propuštene prilike stigla je u 40. minuti. Slaviša Vukičević je odlično ubacio loptu u prostor za Pašića, kojeg nepropisno zaustavlja golman Grošev. Sudija Glavina je sasvim opravdano dosudio jedanaesterac, a siguran sa bijele tačke bio je Vukičević za 2:0.

Vujičević, Jakovljević i Teskeredžić pred golom Vardara

Prvu priliku u drugom poluvremenu imao je Jakovljević, koji nakon centaršuta Pašića sa lijeve strane, glavom šutira pored gola. Ubrzo potom uslijedio je i odgovor Vardara, ali je Georgijevski još jednom iz dobre pozicije šutirao neprecizno. Konačno, pet minuta prije kraja, Sarajevo je stiglo i do trećeg pogotka. Najbolji igrač utakmice, Pašić, još jednom je uputio precizan centaršut sa lijevog krila, a najviši u skoku je Teskeredžić koji svojim drugim golom postavlja konačnih 3:0 i pokazuje da će u novoj sezoni biti dostojna zamjena za najboljeg strijelca šampionske ekipe, Husrefa Musemića. Mogao je Teskeredžić samo minutu kasnije stići i do het-trika, ali je iz stopostotne situacije, sa samo pet metara šutirao visoko preko gola gostiju.


Sarajevo je tako stiglo do ubjedljive, ali i sasvim zaslužene pobjede na startu nove sezone, kojom je na najbolji način krenulo u odbranu šampionske titule.

Izvještaj, sastave, video i fotografije sa ove utakmice možete pogledati ovdje.

0:1

PLBiH, 30. kolo
Dr. Milan Jelić, 04.05.2024.