ARHIVA: Prvo gostovanje jednog tima iz Srbije u BiH

Arhiva

Na današnji dan, 12. augusta 2003. godine, Sarajevo je u prvom meču pretkola Kupa UEFA remiziralo sa Sartidom na Koševu rezultatom 1:1.

12.08.2022. 12:09
Semir Zilić

...

Prvo zvanično gostovanje jednog tima iz Srbije u glavnom gradu BiH, ali i sjajni rezultati Sarajeva na startu Premijer lige BiH, očekivano su izazvali veliko interesovanje domaće publike za ovu utakmicu. Stoga i ne čudi da se na tribinama koševskog stadiona okupilo preko 25.000 navijača, koji su stvorili zaista paklenu atmosferu. Protivnik Sarajeva u pretkolu Kupa UEFA, bio je tim Sartida, aktuelni osvajač Kupa Srbije i Crne Gore. Atmosferu na tribinama, dodatno je podiglo prisustvo pedesetak gostujućih navijača, uključujući i jednu manju grupu navijača Glasinca sa Sokoca, pa je ovaj meč očekivano proglašen susretom visokog rizika.

Horde zla su napravile sjajnu atmosferu

Za razliku od tribina, stvari na terenu nisu baš najbolje počele po bordo tim, jer su gosti već nakon šest minuta igre stigli do vodstva od 0:1. Marko Pantelić je šutirao sa preko dvadeset metara i pogodio prečku Alaimovog gola, a potom iskoristio slabu reakciju odbrane Sarajeva, te ponovo stigao do lopte i ubacio za Nenada Mirosavljevića koji glavom sa peterca matira Alaima i donosi prednost Sartidu. Malo je nedostajalo da gosti iskoriste šok domaćih fudbalera te uduplaju prednost, jer je u 11. minuti Paunović bio u odličnoj poziciji, ali šutira pored gola.

Tek nakon petnaest minuta igre bude se i fudbaleri Sarajeva, a prvu priliku imao je Mirzet Krupinac nakon kornera, ali šutira preko gola. Sartid je prijetio iz kontra napada, a najbolju priliku imao je Mirosavljević u 23. minuti, ali njegov udarac sa desetak metara zaustavlja Alaim. S druge strane, najbliže golu u prvom poluvremenu, Sarajevo je bilo u 31. minuti kada Alen Avdić ostavlja povratnu loptu za Edina Pehlića koji šutira sa vrha šesnaesterca, ali lopta odlazi tik pored Žilićevog gola.

Duel Marka Pantelića i Faruka Ihtijarevića

U nastavku igre uslijedio je dosta slabiji tempo. Sarajevo je imalo inicijativu, a gosti su se opredijelili na čuvanje stečene prednosti, prijeteći Alaimu uglavnom iz kontra napada. Najbolju priliku u drugom poluvremenu za Sartid je propustio Pantelić u 52. minuti, kada nakon solo prodora šutira pored gola, a za Sarajevo Alen Bašić, osam minuta kasnije, čiji udarac sa 18 metara odlazi pored gola.

I kada se činilo da će se susret završiti pobjedom gostiju, Sarajevo šest minuta prije kraja ipak stiže do izjednačenja i gola nade za prolazak dalje. Adnan Osmanhodžić je izveo skraćeni korner s desne strane, nabacivši loptu u peterac gostiju, gdje nespretno reaguje Željko Kovačević koji pogađa vlastitu mrežu za konačnih 1:1.


Izvještaj, sastave, video i fotografije sa ove utakmice možete pogledati ovdje.